Ljudi

30-ak pitanja sa Miranom Karićem: Prvi novac zaradio sam sa 12 godina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako je ljubav prema violončelu oduvijek bila prisutna u njegovom životu, Miran je odlučio usmjeriti svoj put prema kuhanju

Miran Karić, poznato ime na domaćoj kulinarskoj sceni, dijeli sa nama svoje bogato iskustvo koje obuhvata ljubav prema kuhanju, muzici i životu. Njegova strast za kulinarstvom počela je već u ranom djetinjstvu, kada je, želeći pomoći svojoj majci, prvi put zakoračio u svijet kuhinje. Od tada, kuhanje mu je postalo više od običnog zadatka – to je postala strast i način izražavanja.

Karić se prisjeća svojih početaka: “Zvanično sam počeo kuhati s 9 ili 10 godina. Mama bi pripremila sastojke i rekla: ‘Danas pravimo grašak.’” Njegova ljubav prema kuhinji postepeno je rasla, a s 16 godina počeo je kuhati jela po njegovoj želji. Danas, kada se osvrne na svoja iskustva, ne može a da se ne osjeća ponosno na sve što je postigao.

Iako mnogima nepoznato da ih posjeduje, ali Miranove tetovaže nose dublje značenje. “Lijeva strana predstavlja posao, dok desna strana je više kombinacija života i onda sve to spojeno srednjim dijelom preko leđa sa imenom moje kćeri” objašnjava on. Ove tetovaže nisu samo estetski ukras, već su dio njegove životne priče, simboli njegovih strasti i vrijednosti.

Iako je ljubav prema violončelu oduvijek bila prisutna u njegovom životu, Miran je odlučio usmjeriti svoj put prema kuhanju.

„S obzirom da je kuhinja bila specifično podeređena i specifično je bila neprihvaćena društveno, ja sam se odlučio za muzičko obrazovanje pa sam se u jednom trenutku u životu okrenuo kuhanju i to je bilo baš onako preko noći.“

“Svaki dio BiH ima nešto specifično,” objašnjava, a njegovo srce se vraća u djetinjstvo, gdje su okusi koje najviše cijeni oni iz mamine kuhinje. Ove jednostavne, ali savršeno pripremljene namjernice, bez pretjerivanja i neobičnih kombinacija, predstavljaju esenciju tradicionalne kuhinje. “Okusi su dio memorije,” dodaje on, naglašavajući kako ga oni vraćaju u određene etape života. Iako je teško odabrati najdraži specijalitet jer uživa i u piti i u sarmi, ne može a da ne pohvali majstorice iz Krajine, čije vještine u pripremi jufki ostavljaju snažan dojam na njegovu kulinarsku dušu.

Kao omiljeno jelo, Miran ne može odabrati ništa drugo do hamburgera, koji simbolizira njegovu ljubav prema jednostavnosti, ali i mogućnostima kreativne adaptacije. Također, ne propušta priliku spomenuti bamiju i sogandolmu kao svoja omiljena tradicionalna jela koja ga podsjećaju na porodična okupljanja.

Kao javna ličnost, Karić često nailazi na pažnju prolaznika, što, iako ga ponekad iznenađuje, doživljava s osmijehom. “Prečesto me zaustavljaju na ulici,” priznaje. Njegova otvorenost i pristupačnost doprinose tome da se ljudi lako povežu s njim, što dodatno osnažuje njegovu popularnost. No priznaje da se na taj život nikada nije u potpunosti navikao.

S posebnim osjećajem govori o timu s kojim radi na emisijama “Ljetna kuhinja” i “Zimska kuhinja”. “Radimo na terenu s jednom porodicom, provodeći dva do tri dana sedmično u vrlo skučenim prostorima,” objašnjava, naglašavajući bliskost koja se stvara kroz svakodnevni rad. Iako ponekad dolazi do nesporazuma ili sitnih frustracija, on ne može zamisliti suradnju s drugom ekipom.

Miran ne skriva ambicije i ciljeve. “Nisam siguran da ima nešto što nisam dostigao,” kaže on, ali dodaje da uvijek teži višem. Njegov profesionalni put obuhvata mnogo više od samog kuhanja. Angažuje se i u edukaciji i savjetovanju u sektoru ugostiteljstva.

S dubokom fascinacijom prema historiji, ističe Gaja Julija Cezara kao osobu s kojom bi volio otići na večeru. Njegova strast prema vojnim strategijama različitih civilizacija čini Cezara intrigantnim sagovornikom. S druge strane, Miran ne može zaboraviti ni Anthonyja Bourdaina, čija je strast prema hrani i kulturi ostavila neizbrisiv trag u svijetu kulinarstva.

Inspiraciju crpi iz svog okruženja, a posebno ističe dvojicu važnih figura: svog, kako kaže, mentora, Nihada Mameledžiju, i međunarodnu zvijezdu Jamieja Olivera. Njihova prisutnost u njegovom životu oblikovala je njegovo razmišljanje o kuhanju i gastronomiji, a svaka inspiracija pridonijela je razvoju njegovog jedinstvenog stila.

Na pitanje o svojim omiljenim začinima, Karić odgovara s ljubavlju prema bijelom luku, dok istovremeno naglašava važnost tradicionalnih sastojaka poput brašna.

“Što naše žene rade s malo brašna, soli i vode, to je nevjerovatno,” dodaje, naglašavajući nevjerovatnu sposobnost stvaranja raznovrsnih jela iz tako jednostavnih sastojaka. Ova namjernica za njega predstavlja neiscrpan izvor inspiracije, jer u svakom zrnu brašna vidi potencijal za stvaranje nečeg jedinstvenog i ukusnog. Miran ističe kako se i dalje uči i usavršava, s posebnim naglaskom na tradicionalne tehnike izrade jufki.

Komentarisao je i često postavljano pitanje: “Gdje ti je Beba?”

“Ne pitaju me gdje si, šta ima, nego gdje ti je Beba,” objašnjava, dodajući duhovito: “Evo je u džepu.” Zanimljivo je da je u jednom od prethodnih intervjua u istom serijalu i Beba dala identičan odgovor, rekavši: “Gdje mi je Miran?! Evo ga u džepu.”

Ova igra riječima dodatno oslikava njihov posebni odnos i dinamiku koja se stvorila kroz zajednički rad, a istovremeno pokazuje koliko je njihova interakcija postala prepoznatljiva i voljena među publikom.

Iako je Miran poznat po svojoj vještini u kuhinji, otkriva i neobičnu manu: grickanje noktiju, što ne smatra nečim čime bi se trebao ponositi.

Kada se radi o slatkišima, njegova omiljena poslastica nije klasična čokolada, već cheesecake od limuna i tiramisu.

Miran s ponosom se prisjeća svoje prve zarade koju je ostvario sa samo 12 godina, a za koju je odlučio kupiti DVD player. Osim toga, otkriva da najviše uživa u sadržaju Marka Pierrea Whitea na Instagramu.

Nedavni odmor na Pelješcu donio mu je potrebnu relaksaciju, dok njegov najveći strah, pauk, otkriva jednu ljudsku slabost koja je bliska mnogima. Kada razmišlja o supermoći, izabire mogućnost produženja dana na 36 sati, želeći time naglasiti koliko mu je važno imati više vremena za sve svoje obaveze i strasti.

Kroz njegove emisije, publika ne samo da uživa u ukusnim receptima, već i u njegovom entuzijazmu i ljubavi prema hrani, koja nadilazi sam proces kuhanja. Svojim ličnim pričama, humornim anegdotama i iskrenim refleksijama, Miran uspijeva stvoriti autentičnu povezanost s gledateljima. Njegova strast za životom, od treniranja do otkrivanja novih kulinarskih tajni, pokazuje da je svaka etapa, svaki zalogaj i svaki trenutak, prilika i za rast i za uživanje.

(S. Karačić/HAYAT)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno