Biznis

VIDEO+FOTO: Na licu mjesta – pogledajte izlazak rudara Stranjana oko 21 sat nakon cjelodnevnog protesta pod zemljom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Na licu mjesta – rudari Stranjana prekinuli štrajk i oko 21 sat izašli iz jame –  Rudari prve smjene jame Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica odbili su danas (utorak) napustiti jamu, te ostali pod zemljom, a u krugu jame su se okupili rudari drugih smjena, potvrdili su nam iz više izvora.

Rudari koji su van jame su nam rekli da su problemi eskalirali posljednjim odlukama uprave, koji su išli na štetu rudara. Tridesetak osoba je odlučilo da ostane u jami.

OKO 18 SATI JEDNOM OD RUDARA JE POZLILO PA JE INTERVENISALA I HITNA POMOĆ. Za sada je bezuspješnai posjeta i intervencija predsjednika sindikata rudara FBIH Sinana Husića koji je u jamu došao tokom dana. Pregovori su i dalje u toku.

Pregovori predstavnika sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica i uprave o vraćanju jednog broja, ranije preraspoređenih rudara, trajali su satima. U međuvremenu su rudari izašli iz jame. Ranije danas rudari jame Stranjani su tokom prve smjene obustavili radove i najavili da neće izaći iz jame dok se ne poboljšaju uvjeti njihovog rada, ali i radna snaga u vidu ljudstva, koja se svaki dan bori da ispuni normu iskopanog uglja. Više od 30 radnika prve smjene ostalo je nekoliko stotina metara pod zemljom zahtijevajući da im se obrati uprava rudnika. Sifet Fetić predsjednik sindikalne podružnice kazao je kako je prije godinu dana 40 rudara iz ove jame raspoređeno u jamu Raspotočje, a sa trenutnim brojem rudara u Stranjanima ni jedan od njih ne smije izostati s posla niti u slučaju bolesti, jer ih je sada 13 u jednoj brigade.

” Ljudima je ova situacija došla do grla, ne mogu više izdržati.” – kazao je Fetić. Dodao je kako je hitno potrebno popraviti i bušačku mašinu koja je u Stranjanima već tri godine, a nije iskopala ni 300 metara. Prema riječima jednog od rudara dobili su više usmenih i pismenih obećanja iz uprave Rudnika Zenica da će 12 rudara, prebačenih u jamu Raspotočje, biti vraćeno u pogon Stranjani.

”Na sva obećanja nadležni se oglušuju i dalje, pa smo odlučili jutros obustavom rada ukazati na problem manjka radnika na kopu”, kazao je jedan od rudara novinarima, kojima nije dozvoljen ulazak u krug rudnika Stranjani. Okupljeni u krugu jame traže povratak 25 rudara u pogon, popravak opreme kojom rade te prihvatljiv odnos uprave i rudara. Istakli su kako ne vjeruju upravi te su zatražili da im se obrati neko iz JP Elektroprivreda BiH.

Rudari u Stranjanima su već nekoliko puta protestovali i tražili od nadležnih modernizaciju pogona, ali i poboljšanje uvjeta rada. Umjesto toga, dobili su preraspodjelu rudara u druge jame, zbog čega ih je manje ostalo raditi istim intenzitetom.

POGLEDAJTE VIDEO:

OKO 21 sat rudari su, nakon što im je obećano da će 14 njihovih kolega iz Raspotočja biti vraćeno u Stranjane, odlučili prekinuti štrajk i izaći iz jame Pogledajte fotose sa lica mjesta: 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno