Zenica

Begić: uvezivanje zdravstvenih ustanova

Senaid Begić
Senaid Begić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Begić: uvezivanje zdravstvenih ustanova – U okviru Projekta jačanja zdravstvenog sektora, Ministarstvo zdravstva FBiH isporučilo je mrežnu i računarsku opremu, centralni serveri i aplikativni softver za potrebe rada svih timova porodične medicine na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), izjavio je za Agenciju ONASA direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK Senaid Begić.

Begić je pojasnio da je, shodno preporuci Ministarstva zdravstva FBiH, na sjednici Vlade ZDK odlučeno da je ZZO ZDK nosilac aktivnosti informatizacije zdravstvenih ustanova u kantonu.

“Na osnovu ovoga je na serveru instaliranom u ZZO ZDK izvršeno objedinjavanje informacionog sistema provođenjem postupka centralizacije softvera i baze podataka za JU Kantonalna bolnica Zenica i za sve timove porodične medicine ZDK. Prema ovom projektu, izvršena je isporuka i instalacija aktivne i pasivne mrežne opreme kojom su infrastrukturno mrežno povezane sve lokacije i svi timovi porodične medicine i domovi zdravlja sa područja ZDK”, kazao je direktor Begić.

Pojasnio je da je za sve timove porodične medicine izvršena isporuka i instalacija računarske opreme, te da je isporučena i instalirana računarska oprema za ukupno 93 lokacije, 235 timova porodične medicine i preko 550 računarskih uređaja.

Kroz projekat jačanja zdravstvenog sektora implementirano je softversko rješenje AIS sistem (Ambulantni Informacioni Sistem/ Sistem porodične medicine) za sve timove porodične medicine.  Podsjetio je da je, također, izvršeno i spajanje elektronskih zdravstvenih kartona pacijenata Kantonalne bolnice Zenica i Doma zdravlja Visoko sa AIS sistemom.

“Na ovaj način se formira jedinstven elektronski medicinski zdravstveni karton pacijenata odnosno osiguranih osoba ZDK. Ovim projektom je Zavod informatički povezan sa gotovo svim javnim zdravstvenim ustanovama. Poslije perioda implementacije AIS sistema, stvaraju se pretpostavke za nove pogodnosti za osigurane osobe ZDK”, naveo je Begić, te pojasnio da bi se pogodnosti odnosile na elektronsko naručivanje pacijenata, elektronske zdravstvene legitimacije, e-recepte, integraciju slikovne dijagnostike pacijenata, integraciju laboratorijskih nalaza, informatizaciju konsultativno specijalističkih službi u domovima zdravlja i slično.

Ministarstvo zdravstva FBiH održalo je konsultativne sastanke radi pripreme novog Projekta za sektor zdravstva, da bi bio nastavljen proces jačanja zdravstvenog sektora.

“Ministarstvo zdravstva ZDK i ZZO daju punu podršku Ministarstvu zdravstva FBiH u procesima jačanja zdravstvenog sektora”, poručio je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK Senaid Begić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno