Zenica

Zenica: Zagađenje zraka veće 170 posto

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenica: Zagađenje zraka veće 170 posto – Službeni podaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK otkrili su da je uočen trend povećanja vrijednosti prosječnih dnevnih koncentracija SO2 na mjernim mjestima “Crkvice”, “Tetovo” i “Institut”, kao i trend povećanja prosječnih vrijednosti ukupnih lebdećih čestica na mjernom mjestu “Institut” i “Tetovo”.

U novembru 2015. godine zabilježena je dnevna prosječna koncentracija SO2 iznad 125 μg/m3 zraka, na mjernom mjestu “Institut” 23 dana, na mjernom mjestu “Tetovo” 22 dana i na mjernom mjestu “Crkvice” 8 dana, a dozvoljena prekoračenja su tri dana u godini.

Dnevne koncentracije lebdećih čestica su prelazile 250 µg/m3 na mjernom mjestu “Institut” osam dana, dok na mjernom mjestu “Tetovo” čak 16 dana.

Nije dozvoljeno da dnevna koncentracija ukupnih lebdećih čestica od 250 µg/m3 bude prekoračena u toku kalendarske godine.

U novembru 2015. godine zabilježeno je povećanje prosječnih dnevnih koncentracija SO2, na mjernoj stanici „Crkvice“ za 36,2%, na mjernoj stanici „Tetovo“ za 98,76 %, te na mjernoj stanici „Institut“ za 116,12%, u odnosu na oktobar ove godine.

Zabilježeno je povećanje maksimalnih dnevnih koncentracija SO2 na mjernoj stanici: “Institut” za 87,57%, na mjernoj stanici “Crkvice” za 17,58%, a na mjernoj stanici “Tetovo” za 71,35% u odnosu na oktobar.

Izmjerene su povećane vrijednosti prosječnih koncentracija ukupnih lebdećih čestica na mjernoj stanici: “Institut” za 173,2%, a na mjernoj stanici “Tetovo” za 138,8% u odnosu na oktobar ove godine.

Takođe je izmjereno i smanjenje maksimalnih vrijednosti lebdećih čestica na mjernoj stanici “Institut” za 6,46%, dok je porast na mjernoj stanici “Tetovo” bio za 63,53% u odnosu na oktobar.

(NN/vijesti.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno