Zenica

Foto: Mostovi prijateljstva sa Splitom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mostovi prijateljstva sa Splitom – Delegacija iz Grada Zenica u čijem su sastavu bili predsjednik Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica Jasmin Imamović, pomoćnik gradonačelnika Grada Zenica Zijad Softić, potpredsjednik Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak, članovi nevladinih organizacija iz Zenice i Tuzle bila je u posjeti (16-17.12), Gradu Splitu i bošnjačkim udruženjima iz Splita koji su bili domaćini tokom boravka delegacija iz BiH.

Gradonačelnik Ivo Baldasar primio je predstavnike Grada Zenice i Zeničko-Dobojskog kantona, predstavnike Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH, i predstavnike NVO iz Tuzle.
U srdačnom razgovoru spominjala su se prošla vremena, Split, kao omiljeno odredište Zeničana, susreti Hajduka i NK Čelik, kao i ragbijaša Nade i Čelika te suradnja sa splitskim Centrom za nezbrinutu djecu. Bilo je riječi i o mogućnostima suradnje, koja u nekim aspektima već postoji kako na polju kulture i sporta tako i o razvijanju privrednih veza.

„Podsjetili smo se nekih stvari, da smo bliski susjedi, da smo vezani već stoljećima, ali i da se ne posjećujemo dovoljno, koliko bi to trebali raditi prvi susjedi. U tom smislu smo dogovorili da ćemo mi u proljeće posjetiti Zenicu i Tuzlu, a da će njihovi predstavnici doći u Split za svetoga Duju“, kazao je gradonačelnik Baldasar.

Pojašnjavajući da je Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH, sa sjedištem u Zenici, osnovana prije šest godina radi razvijanja međunarodne suradnje, njen predsjednik Jasmin Imamović je izrazio nadu da će zajednička inicijativa o međusobnim posjetima, budućim zajedničkim projektima, pospješiti suradnju između Zenice i Splita, a time i između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
„Vjerujemo da ćemo u narednom periodu zahvaljujući vašim iskustvima, s obzirom da je RH u EU, a BiH želi ući u EU i kroz nevladin i vladin sektor zajedno biti u EU, zajedno biti jači, kao i bolje komšije. Razmijenili smo određena iskustva u pogledu suradnje, na području kulture i sporta i želimo to nastaviti“, kazao je Imamović.

Vijeće bošnjačke manjine Grada Splita organizovalo je povodom Dana Državnosti BiH,(16.12), u Kazalištu mladih, prigodnu kulturnu manifestaciju na kojoj su učestvovali i članovi Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH ( muzičari, umjetnici), gdje su se predstavili sa interpretacijom sevdalinki i muzike.
Delegacija iz BiH je tokom svog boravka posjetila sjedište Vijeća bošnjačke manjine u Splitu gdje potpisan memorandum o saradnji između Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica i bošnjačkih udruženja Grada Splita. Takođe, je organizovana posjeta nevladinoj organizaciji “MOST”, iz Splita kao i sjedištu Medžlisa IZ Split gdje su se gosti iz BiH susreli sa glavnim imamom Islamske zajednice Split Vahid ef.Hadžić koji je goste upoznao sa aktivnostima Medžlisa IZ Split.

Posjeta Gradu Splitu i udruženjima, jeste početak buduće uspješne saradnje koja ima za cilj konkretnu realizaciju aktivnosti i projekata između vladinog i nevladinog sektora dvije prijateljske države, saradnje i partnerskih odnosa Splita i Zenice na polju kulture, sporta, privrede, obrazovanja,mladih, obrazovanja.

Press služba Mostova Prijateljstva BiH-Zenica

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno