Info

BiH 16. januara predaje zahtjev za članstvo

Bosna i Hercegovina 16. januara predaje kredibilni zahtjev za članstvo u EU
Bosna i Hercegovina 16. januara predaje kredibilni zahtjev za članstvo u EU
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosna i Hercegovina će 16. januara 2016. godine da preda kredibilni zahtjev za članstvo u EU, odlučeno je danas na sjednici Predsjedništva BiH, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, javlja novinar Nezavisnih novina.

„Zaključak današnje sjednice Predsjedništva BiH je da smo danas, pod jedan prihvatili informaciju iz Vijeća ministara i pod dva obvezali se kao Predsjedništvo BiH da ćemo do kraja januara 2016. godine predati aplikaciju za članstvo u EU“, rekao je Čović

Dodao je kako smatra da je Predsjedništvo BiH danas donijelo istorijsku odluku, da konačno napravi jedan iskorak ka EU, te da nije ovaj datum prvi mjesec za predaju zahtjeva za članstvo u EU slučajno izabran.

„Naći će se članice EU koje nisu za proširenje i koje će drugačije reagovati. Međutim, mi smo sasvim sigurni da radimo ovom dinamikom i da je to jedna posebna poruka za sve nas i ako uspijemo uz model da u šestom mjesecu dobijemo poziv za aktiviranje evropskog plana za MAP, mi smo tek onda napravili jedan veliki iskorak i time vrlo jasno stavili do znanja da sustižemo i Crnu Goru koja je već dobila poziv u NATO i Srbiju koja ovih dana otvara prva dva poglavlja“, rekao je Čović.

On je istakao da bi BiH slijedeći mjesec trebalo da posjeti Federika Mogerini, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Naglasio je da se zbog toga BiH treba baviti unutrašnjim, reformskim i socijalnim pitanjima.

Čović je istakao da je plan predstavnika političkih stranaka okupljenih oko koalicije na državnom nivou da se u narednoj godini djeluje u tri pravca.

Naglasio je da je prvi pravac, evroatlanski put, a drugi unutrašnje uređenje BiH i treći je izborno zakonodavstvo i preuređenje odnosa koji bi olakšali komunikaciju i rješavali političke probleme.

„Bez dobro urađenog izbornog zakonodavstva, sav urađeni posao nam je uzalud“, podcrtao je Čović.

Napomenuo je da je danas završena sjendica Interresornne grupe za izmjene Izbornog zakona koja je zasjedala u Konjicu.

„Mi radimo dvije stvari paralelno, ovo Povjerenstvo je parlamentarno i ono će kontinuirano djelovati. To povjerenstvo je sa CIK-om trebalo raspraviti pitanja koja su tehničkog karaktera. Otvorenost ili zatvorenost lista, broj zastupnica na listama, i mnogo drugih pitanja koja su više tehničke naravi i koja u sebi nemaju pretjerano političkog”, dodao je Čović.

On je istakao da se radi i na tome kako da se riješi pitanje Ustavnog suda za grad Mostar te paraleno na provođenju odluke Suda u Strazburu kada je u pitanju presuda ‘Sejdić – Finci’.

Čović je dodao da je neophodno riješiti to pitanje na vrijeme, prije kandidatskog statusa u EU, koji se očekuje 2017.godine.

“Mi to pitanje želimo završiti u narednih mjesec dana. Kad kažem, mi, mislim na predstavnike političkog života u BiH i pozicije i opozicije. Moje duboko uvjerenje je, ako svi budemo radili kako danas radimo, da ćemo u Parlamentu uskoro imati usvojeno novo rješenje izbornog zakona do kraja drugog mjeseca iduće godine, što bi bilo dovoljno daleko od narednih lokalnih izbora da bi mogli donositi kvalitetne odluke“, rekao je Čović.

On je rekao da je Predsjedništvo BiH zadovoljno napretkom koje je BiH ostvarila u oblasti reformi te najavio da će u februaru mjesecu naredne godine biti donesen novi Izborni zakon BiH.

Kazao je da su na vanrednoj sjednici Predsjedništva članovi podržali budžet institucija BiH za narednu godinu s tim da je on umanjen za oko 400 hiljada KM u oblasti kulture i sporta.

“Nadam se da će do kraja ovog mjeseca Parlament BiH usvojiti proračun institucija BiH te da ćemo nastaviti praksu da donosimo budžet za narednu godinu u tekućoj godini”, istakao je on.

Upitan da kaže po kakvoj proceduri i je budžet upućen u Parlament i da li je bilo rasprave, posebno o dijelu koji se odnosi na finansiranje institucija kulture u FBiH, Čović je odgovorio da je bilo riječi o finansiranju sedam institucija kulture.

„Mi smo danas usvojili Prijedlog proračuna i on ide u parlamentarnu raspravu. Što se tiče stavke kulture i sporta, stavka koja je predviđena smanjena je za 400.000 KM“, rekao je Čović.

Čović je govorio u svojoj posjeti Sudijskoj Arabiji te najavio za januar ove godine posjetu princa Saudijske Arabije Al Sauda koji će u BiH donijeti 300 miliona dolara sa namjerom da investira u BiH. Takođe, u posjetu BiH u junu slijedeće godine, trebao bi da dođe kralj Saudijske Arabije.

Čović je danas istakao da je mehanizam koordinacije u BiH konačno usaglašen.

„Da imamo mehanizam koordinacije to smo već znali jer je to prošlo Vijeće ministara i naše entitetske parlamente s tim da je dogovoreno da zbog potreba i prilagođavanja Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, te da unesemo određene preinake u tim zaključcima koje smo prije imali oko koordinacijskog mehanizma, a na način da ćemo osigurati da sve odluke ili sva unutrašnja struktura organizacijska tog mehanizma koordinacije bude usaglašena sa Ustavom u smislu nadležnosti”, istakao je Čović.

On je istakao da sa druge strane postoji potreba da se unese izmjena koja bi zaista opterećivala način donošenja odluka, a ona je do sada definisana na način, da svi oni koji pripadaju pojedinim grupacijama, podkomisijama, komisijama i tako dalje, donose odluke konsenzusom.

“Sada bi stajalo da samo oni koji se odazovu tim tijelima donose odluke konsenzusom kako ne bi bilo blokada rada na bilo koji način“, rekao je Čović.

nezavisne.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno