Zenica

Deset “zelenih otoka” za Zenicu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Deset “zelenih otoka” za Zenicu – Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije Fahrudin Brkić razgovarali su s predstavnicima kompanija “Eko život Tuzla” i “Alba Zenica” o modelima prikupljanja ambalažnog otpada na području ovog kantona.

– Želimo da štitimo interese kompanija s područja našeg kantona i smatramo da je ovo odgovarajući model trenutnog prikupljanja ambalažnog otpada koji ima nominalne namete, a posebno nam je drago da je “Eko život” spustio te namete za deset posto – kazao je Galijašević nakon sastanka.

Navodi da je danas dogovoreno da će “Eko život”, u smislu povrata sredstava koja prikuplja od ambalažnog otpada, u vidu poklona donirati deset zelenih otoka za prikupljanje otpada gradu Zenica.

U narednoj godini u zeničkim naseljima će biti instalirano “deset zelenih otoka/posuda za selektivno odvajanje otpada”, koji će pomoći građanima i komunalnim organizacijama da lakše i efikasnije upravljaju ambalažnim otpadom.

Tokom godine ovaj sistem bi se trebao širiti i na ostale općine u Zeničko-dobojskom kantonu.

-Mi smo za nešto više od godinu dana organizirali nabavku više od 400 kontejnera, koji su namijenjeni za formiranje zelenih otoka, zatim četiri prese i dva kamiona za naše sakupljače, i mislim da je to jasan pokazatelj kako se na transparentan način mogu trošiti sredstva od privrednih subjekata. Naš nadzorni odbor je donio odluku da naknade privrednih subjekata za prikupljanje ambalažnog otpada u 2016. godini budu deset posto niže nego u 2015. godini, i da tako pomognemo privredi u poslovanju – kazala je direktorica “Eko života” Lidija Tomić.

Lokalno komunalno preduzeće “Alba Zenica” će nakon prijema 30 ekoloških kontejnera na deset gradskih lokaliteta instalirati “zelene otoke” putem kojih će građani i privredni subjekti razvrstavati ambalažni otpad.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno