Info

Zabranjeno pravljenje evidencije o uposlenicima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zabranjeno pravljenje evidencije o uposlenicima- Agencija za državnu službu /ADS/ BiH u kontinutetu se neosnovano poziva na rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH kao razlog za neuspostavljanje evidencije o državnim službenicima, saopšteno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.

U saopštenju se navodi da je istina da je Agencija zabranila ADS-u BiH da obrađuje lične podatke zaposlenih u institucijama BiH putem informacionog sistema za upravljanje ljudskim resursima u institucijama BiH, koji je podrazumijevao formiranje integralne baze podataka sa podacima, ne samo za državne službenike već i za sve zaposlene u institucijama BiH.

U tom sistemu, kako se navodi, bilo je predviđeno da se prikupljaju podaci kao što su religija, vojna specijalnost, vojno zvanje, članstvo u sindikatima, bolovanje, dijagnoza i slično.

Agencija navodi da je pomenutu mjeru naložila, prije svega, zbog nepostojanja valjanog pravnog osnova za obradu ličnih podataka na takav način.

Osim toga, predmetna obrada je u suprotnosti sa drugim principima obrade ličnih podataka kao što su svrha, obim i slično.

“Nameće se više pitanja na koje ADS BiH nema odgovore. Zbog čega obrađuju podatke zaposlenih? Zbog čega su im potrebni traženi podaci? …”, pitaju iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.

S druge strane, zakonska obaveza ADS BiH je da uspostavi glavni registar državnih službenika sa svim ličnim podacima državnih službenika, koji su potrebni za tu svrhu, na čiji obrazac je Agencija dala pozitivno mišljenje.

Agencija apeluje na sve javne organe da se prilikom odlučivanja o obradi ličnih podataka prvo riješi pitanje pravnog osnova, što je pretpostavka za zakonitu obradu ličnih podataka kao i pitanje svrhe u koju se lični podaci obrađuju, dodaje se u saopštenju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno