Info

Zaštita ličnih podataka građana BiH

Zaštita ličnih podataka građana BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zaštita ličnih podataka građana BiH – Najveću prijetnju zaštiti ličnih podataka predstavljaju loša zakonska rješenja, nepoštivanje zakona, loše navike i prakse, te nepostojanje konkretne odgovornosti, izjavio je danas direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH Petar Kovačević. Prema njegovim riječima, oblast zaštite ličnih podataka u BiH u prošloj godini obilježila je zloupotreba prava na zaštitu ličnih podataka od javnih organa.

“Česta je pojava da se javni organi proizvoljno pozivaju na zaštitu ličnih podataka i odbijaju zahtjeve za pristup informacijama. Primjeri za ovo su odbijanje davanja podataka o naknadama članovima Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH, te odbijanje Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da odobri pristup imovinskim kartonima tužilaca”, pojasnio je Kovačević. On je na konferenciji za novinare rekao da je Agencija, u oblasti slobode pristupa informacijama, ukazivala na značaj zaštite prava na privatni život u pogledu obrade ličnih podataka, pri tome naglašavajući i potrebu ocjene javnog interesa u svakom konkretnom slučaju.

“Agencija apeluje na sve javne organe da prilikom odlučivanja o zahtjevima za slobodu pristupa informacijama uvijek cijene i javni interes, a ne da neosnovanim pozivanjem na zaštitu ličnih podataka prave štetu i pravu na zaštitu ličnih podataka i pravu na slobodu pristupa informacijama”, rekao je Kovačević. On je poručio da je za Agenciju neprihvatljivo da organi gonjenja, policija i tužilaštva, čine dostupnim lične podatke medijima protivno zakonskim odredbama, navodeći da “pravljenje rijalitija od krivičnih postupaka šteti i privatnom i javnom interesu”.

“Nameće se pitanje kako određeni mediji imaju ekskluzivitet da dobiju određenu informaciju i da li iza toga postoji određen vid korupcije. Snimci sa hapšenjem osumnjičenih, u potpuno privatnom ambijentu pa i u donjem vešu, ne mogu predstavljati javni interes”, istakao je direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH. Kovačević je naveo da su u protekoloj godini započete i aktivnosti na uspostavljanju saradnje sa zakonodavnim organima, odnosno njihovim tijelima za zaštitu ljudskih prava, s ciljem da se sistemski i adekvatno obezbijedi učešće Agencije u postupcima usvajanja zakona kojima se reguliše zaštita ličnih podataka. Prema njegovim riječima, budžet Agencije za proteklu godini iznosio je 1.318.000 KM, a rashodi 1.197.4842 KM, što znači da je izvršenje 90 odsto. Finansijsko poslovanje Agencije ocijenjeno je pozitivnim, a budžet za ovu godinu iznosi 1.345.000 KM. Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji sistematizovano je 45 radnih mjesta, a trenutno je u Agenciji zaposleno 26 službenika, što znači da je popunjenost nešto viša od 60 odsto.

Zamjenik direktora Agencije Ante Boras, ističući da je zaštita ličnih podataka osnovno ljudsko pravo, naglasio je veliki značaj Agencije na planu obezbjeđenja kvaliteta zaštite privatnosti građana u BiH. Pomoćnik direktora Agencije Samira Čampara saopštila je novinarima da je u prošloj godini izvršeno 90 inspekcijskih nadzora, od čega 53 redovna i 38 vanrednih.

“Zaprimljen je 121 prigovor od fizičkih lica, od toga 64 protiv javnih organa i to zbog posebnog staža, davanja podataka trećoj strani, obrada podataka u konkursnoj proceduru, obradi podataka prilikom vršenja inspekcijskog nadzora, obrade JMB-a, video nadzora, zbog objavljivanja ličnih podataka i zbog prikupljanja kopije lične karte i direktnog marketinga”, navela je Čampara. Ona je navela da je ukupno 30 odsto osnovanih prigovora, s tim da je još u radu 15 odsto prigovora koji će biti preneseni u naredni izvještajni period. Prema njenim riječima, ukupno su sprovedena 44 postupka po službenoj dužnosti na osnovu različitih saznanja, pa i anonimnih prijava. Protiv javnih organa sprovedena su 24 postupka, a ostali su bili protiv drugih subjekata. Čampara je dodala da je Agencija izdala 257 mišljenja, i to 85 javnim organima, 26 pravnim licima i 140 mišljenja fizičkim licima.

“Data su mišljenja u pogledu uzimanja otisaka prstiju kao dokaza prisustva na poslu, prikupljanja podataka u konkursnim procedurama, objavljivanja podataka o plati i drugim primanjima javnih zvaničnika i zaposlenih u javnoj upravi i drugim tijelima koja se finansiraju iz budžeta, video-nadzora u stambenoj zgradi ili privatnoj kući, snimanja pacijenata u zdravstvenim ustanovama i slično”, pojasnila je Čampara. Ona je dodala da su izdata 22 prekršajna naloga, od čega ih je 12 realizovano, a najveća novčana kazna je izrečena Intesa Sanpaolo banci kao kontroloru u iznosu od 10.000 KM. Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH već sedmu godinu obilježava evropski Dan zaštite podataka čija je svrha podizanje svijesti javnosti o pravu na zaštitu ličnih podataka i privatnosti, kao jedne od osnovnih vrijednosti svakog demokratskog društva i bitan aspekt ljudskih prava.

Tim povodom, službenici Agencije su održali predavanje o zaštiti ličnih podataka studentima Pravnog fakulteta u Mostaru, a na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci i Pravnom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” predavanje će biti održano u kasnije dogovorenim terminima.

Evropske zemlje 28. januara obilježavaju Dan zaštite podataka, koji je izvan Evrope poznat i kao Dan privatnosti. Ovaj datum predstavlja i godišnjicu Konvencije /ETS 108/ za zaštitu pojedinaca s obzirom na automatsku obradu ličnih podataka Savjeta Evrope. Konvencija je otvorena za potpisivanje svim zemljama od 28. januara 1981. godine, a do danas je stupila na snagu u 47 zemalja članica Savjeta Evrope. Osim članica Savjeta Evrope Konvenciji su pristupili Urugvaj, Mauricijus, Senegal, Maroko i Tunis.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno