Zenica

Foto: Budite s nama Glasnici mira

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: Budite s nama Glasnici mira -Uz veliki broj prisutnih uzvanika te gostiju i građana Zenice u srijedu 30.03.2016. godine u Muzeju grada Zenice pod geslom “BUDITE S NAMA GLASNICI MIRA” upriličena je promocije Brošure te održana međureligijska tribina u organizaciji zeničkog Odbora za međureligijsku saradnju (OMS) a uz pomoć Catholic Relief Services (CRSa).

Prilog ZENICABLOGA o ovoj manifestaciji sa video i foto zapisima POGLEDAJTE OVDJE.

Na tribini koja je za temu imala odgovoriti na pitanje uloge Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici izgradnji mira, učestovali su predstavnici vjerskih zajednica i crkava: Sumedin ef. Kobilica, paroh Marko Maleš, fra Zdravko Anđić te Igor Kožemjakin predmolitelj sarajevske Sinagoge.

Svi oni su u zaključcima svojih izlaganja naglasili da mir kao sveta komponenta naših religijskih tradicija ne smije biti upitan te kako zaista Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici mnogostruko doprinosi procesu pomirenja, vraća uzdrmano poverenje, otklanja predrasude ali i na mnogim drugim poljima djelovanja daje mogućnost da svu dobru energiju koju posjeduju vjerske zajednice i Crkve zajednički usmjere te tako doprinesu društvu u cjelini.

Na skupu koji je okupio goste iz mnogih BH gradva, obratili su se gođ. Božana Ivelić Katava stručna savjetnica MRV BiH, dr. don Anto Ledić i gosp. Adnadin Jašarević direktor Muzeja.

Gđa. Ivelić-Katava je naglasila da još uvijek u našoj zemlji imamo bolnih tačaka i teških sredina u kojima valja raditi kako bi proces mira u pravom smislu zaživio među našim narodima te kako Zenica može biti jako dobar primjer takvog puta.

Bila je ovo prilika da se predstavi i Boršura u kojoj su članovi Ureda za mlade Odbora za međureligijsku saradnju, izložili osnovne podatke o četiri zeničke bogomolje, koje su na listi nacionalnih spomenika BiH. Istaknuto je da ovo skromno djelo jeste veliko iz razloga što su na njemu radili mladi iz svih zajednica i Crkava te kako ono može biti korisno za sve građane, medijske djelatnike i druge koji budu tražili podatke ili kontakt informacije zeničkih Bogomolja.

Kroz program muzička skupina “Novo Nebo” izvodila je duhovne pjesme religijskih tradicija ali i pjesme o Zenici. Upriličena je i dodjela Zahvalnica zaslužnim članovima Odbora koje je dodijelio izvršni sekretar OMSa gosp. Kenan Hodžić, kazavši da ovu prelijepu večer poklanjaju svome gradu za 580. rođendan.

Prilog ZENICABLOGA o ovoj manifestaciji sa video i foto zapisima POGLEDAJTE OVDJE.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno