Zenica

Predstavljen Program Kreativna Evropa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavljen Program Kreativna Evropa – U Muzeju grada Zenica danas je priređena prezentacija Programa Evropske unije za kulturni i kreativni sektor – Kreativna Evropa za period 2014-2020. godine.

Ciljevi ovog programa su da potiče očuvanje i promociju evropske jezične i kulturne raznolikosti i bogatstva, doprinosi evropskim ciljevima za pametan, održiv i uključiv privredni rast ,te pomaže prilagođavanju kulturnog i kreativnog sektora digitalnoj eri i globalizaciji, izjavila je za RTV Zenica Aida Kalender, voditeljica Deska Kreativna Evropa BiH, Ured u Sarajevu. Kreativna Evropa će sa blizu milijardu i po eura u narednih 7 godina ojačati evropski,kulturni i kreativni sektor.

-Ne može se govoriti koliko bi teoretski moglo pripasti BiH, jer se sredstva ne planiraju po principu konkretne zemlje. Bitan kriterij je mobilnost, te uspostava partnerstva između subjekata više zemalja,naglasila je Kalender.

-Aplikant kojima bude odobreno finansiranje projekta od strane EU,mora osigurati 40 posto sredstava iz drugih izvora. Sve zemlje članice EU učestvuju u programu Kreativna Evropa, kao i države kandidati i potencijalni kandidati, te Island i Norveška i Evropske susjedne zemlje. U ovom Programu mogu učestvovati organizacije iz kulturnog i audiovizuelnog sektora, izdavačke i medijske kuće, biblioteke, univerziteti, te nevladin sektor.

Bit će podržani projekti u kojima učestvuju partnerske organizacije iz više zemalja.         (tekst i foto: Šerif B. RTVZE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno