Info

Foto: Australijski premijer u posjeti bh. zajednici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Australijski premijer u posjeti bh. zajednici – Bosansku zajednicu u Australiji prošle sedmice posjetio je premijer Australije Malcolm Turnbull.

Posjeta premijera Malcolma Turnbulla upriličena je u Bosanskohercegovačkom kulturno-rekreacionom centru (BHKRC) u Pertu (Perth), glavnom gradu Zapadne Australije, najzapadnije tačke ove prostrane zemlje.

Ujedno je ovo bio rezultat dugogodišnje lojalnosti Bosanske zajednice u Pertu lokalnoj i državnoj politici.

U pratnji premijera Australije Turnbulla bili su i član Federalnog parlamenta za Cowan Luke Simpkins i Senator za Zapadnu Australiju David Johnston, veliki prijatelji Bosanske zajednice u Zapadnoj Australiji.

“Bio je to dan kada su izrečeni svi komplimenti za dobru organizaciju dočeka Bosanskoj zajednici u Pertu. Zaista su svi bili počašćeni 20-minutnim govorom prvog čovjeka australijske vlade cijenjenog Malcolma Turnbulla, ujedno i predsjednika Liberalne partije, u kojem se zahvalio bh. zajednici i njenoj dobroj organizaciji.

Naravno, primijenjene su maksimalne mjere bezbjednosti i s te strane je sve bilo na izuzetno visokom nivou, što je također veliki poen za domaćine u Pertu, kao i cijeloj Bosanskoj zajednici u Australiji.

Visoki gost je, između ostalog, potpisao i postere sa timovima nogometnog kluba BB Uniteda koji se takmiči u Premijer ligi Zapadne Australije, i ima svoj stadion u sklopu Centra. Inače, imovina Centra je procijenjena na preko 12 miliona dolara”, istaknuto je iz Australijske unije bh. asocijacija.

Ovom skupu je prisustvovalo oko 250 Australaca, pored brojnih članova Bosanske zajednice u Pertu, tako da je događaj imao i multikulturalni karakter.

Bosanska zajednica mala ali respektovana

Ako se zna da je Bosanska zajednica jedna od najmlađih i najmanjih (50.000) onda ova posjeta zaista ima historijsku vrijednost, kao prva posjeta Zajednici ovako visokog ranga. Također, to se stavlja i u kontekst da aktuelni PM sa puno senzibiliteta gradi dobre odnose u saradnji sa etničkim zajednicama u Australiji. Ovo također spada i u ranu fazu predizborne kampanje.

Svakako, Bosanska zajednica u cjelini u Australiji poentira sa ovim događajem, što je naravno vrlo važno za dobre odnose u budućnosti.

Kada su PM Turnbulla domaćini upoznali da je među njima i predsjedavajući AUBHA (Australijska unija Bh. asocijacija) Safet Alispahić i da je specijalno za ovu priliku došao iz Sydneya, on mu se zahvalio i čestitao, jer je Perth od Sydneya udaljen oko 4 hiljade kilometara. Alispahić je na neki način bio i sudomaćin, s obzirom da je AUBHA organizacija nacionalnog karaktera. Naravno, izmijenjene su riječi obostrane podrške, a Alispahiću je u dogledno vrijeme omogućen kontakt za razgovor. Tako mala Bosanska zajednica ulazi na velika vrata PM Malcolma Turnbulla i u svom sistemu rada stvara odnose koji se cijeni u australijskoj zajednici.

Atmosfera dočeka, razgovora i ispraćaja je bila na visokom nivou, u što se može dodati i ponuda autentične bosanske kuhinje: pita raznih vrsta, hurmašica, baklava, sudžuke o čemu je brinulo 20-tak članica BHKR Centra u Pertu.

“Poželimo još više susreta ove vrste, jer Bosanci i Hercegovci u australskom društvu zaista imaju ugled uzorne etničke zajednice, među mnogo starijim i većim zajednicama”, istaknuto je u ime Australijske unije Bh. asocijacija.

Novo vrijeme / foto: Safet Mangić za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno