Politika Zenica

Dom naroda FBiH u srijedu bi mogao donijeti Odluku o novoj petlji na autoputu kod Nemile

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj sjednici bi trebao raspravljati o petlji u naselju Nemila kod Zenice, nadaju se mještani ovog mjesta koje broji 15.000 stanovnika i ima potencijal poslovne zone koja bi zapošljavala stotine radnika.

Nakon Federalnog nivoa, tačka o uključno/isključnoj petlji u zeničkom naselju Nemila sa autoputa, za sutra nije planirana kao tačka dnevnog reda, a zastupnici su dali obećanje mještanima da će ista biti predložena na usvajanje te da bi se konačna odluka o izmjeni trase Koridora 5C kod Nemile, odnosno izgradnje petlje, trebala usvojiti sutra.

Alen Kapović, nekadašnji predsjednik MZ Nemila i mještanin, koji je dosta upoznat s ovom tematikom kaže da se radi o veoma značajnom koraku za privredu ZDK.

“Nedavno je izmjena Odluke usvojena na Federalnom parlamentu, ali imamo saznanja da sutra neće biti na sjednici Doma naroda po redovnoj proceduri jer nije na dnevnom redu. Međutim, dobili smo obećanje zastupnika Almira Babajića da će predložiti da bude tačka na dnevnom redu jer se radi o značajnoj temi s obzirom da je izgradnja trase u Nemili već u toku”, kazao je Kapković.

Samo uključenje/isključenje u idejnom rješenju je locirano ispod aktuelnog kružnog toka na sjevernom ulazu u njega, a eksproprijacija će biti minimalna.

“Izmjena trase iznad Stare stanice je usporila radove u Nemili, ali izgradnja trase i ove petlje neće usporiti dinamiku već planiranih radova na ovom djelu dionice”, pojasnio je Kapković te dodao:

“Nije nama bitno isključenje za mještane već govorimo o potencijalnoj industrijskoj zoni, izletište Bistričak koje bi od Sarajeva bilo udaljeno sat vremena, imamo i regionalnu cestu čija ideja o građenju postoji, a to je cesta Zenica – Teslić – Banja Luka.”

Kako su ranije kazali za Klix.ba iz JP Autoceste FBiH, po usvajanju izmjene navedene odluke o izmjeni i dopuni Odluke o donošenju Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH “Autocesta na Koridoru 5” za period od 20 godina, razgovarat će se s kreditorima.

“Nakon kompletne analize, sa kreditorom će se iskoristiti ugovorne mogućnosti i iznaći sredstva za finansiranje, prema propisanim procedurama i u skladu sa sporazumom između kreditora i BiH, odnosno Vlade FBiH”, poručili su već ranije iz Autocesta FBiH za Klix.ba.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno