Politika Zenica

Regionalna deponija Mošćanica: Zbog “otimanja” dobiti poskupljenje ili novo zaduženje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica na dnevnom redu su bili izvještaji više javnih preduzeća, a među kojima je bio i izvještaj Regionalne deponije Mošćanica za 2023. godinu.

Iz samog izvještaja, a i izlaganja direktorice Regionalne deponije Mošćanica Mie Pojskić naglašeno je da u narednom periodu ovu kompaniju očekuju velika finansijska izdvajanja.

Naime, Regionalna deponija Mošćanica do 2027. godine treba izmiriti 2,27 miliona KM kredita, također zbog proširenja kapaciteta tokom ove godine potrebno je izdvojiti prema informacijama iz uprave oko pet miliona KM, a ovo se smatra hitnom investicijom jer prema sadašnjim kapacitetima rok trajanja i rada Regionalne deponije Mošćanica je ograničen na naredne dvije do tri godine.

Ono što je veoma upitno je, da li će Regionalna deponija Mošćanica imati sredstva potrebna da izvrši sve svoje obaveze i planove za 2024. godinu.

Vijećnik u Gradskom vijeću Zenica Namir Škaljo danas je upozorio na budućnost koja čeka Regionalnu deponiju Mošćanica.

“Iz izvještaja, ali i iz izlaganja direktorice Mie Pojskić, se moglo pročitati i čuti da RDM Mošćanica u narednom periodu očekuju sljedeće vrlo značajna izdvajanja. Kako Regionalna deponija Mošćanica nema svojih sredstava za pet nedostajućih miliona KM, a sve zbog toga što je gradonačelnik Kasumović protekle tri godine “oteo” skoro dva miliona  od Regionalne deponije Mošćanica iz njihove dobiti, kompaniji preostaje samo da podigne novi kredit ili poskupi cijene svojih usluga” istakao je Škaljo.

Naime, gradonačelnik kao Skupština društva je proteklih godina dobit koju je ostvarila kompanija “prebacio” u budžet Grada.

Tako je iz sredstava Regionalne deponije Mošćanica u 2022. godini prebačeno 900.000 KM, u 2021. godini 650.000 KM, a u 2020. godini 250.000 KM. Ako se uzme u obzir da je dobit kompanije bila i u 2023. godini i ako se trend nastavi može se očekivati da će dobit i iz ove godine biti prebačena.

“Kao vijećnik Gradskog vijeća Zenica sam predlagao dva zaključka, prvi da vijećnici izglasaju da je njihov stav da Grad Zenica ne treba za 2023. godinu dodatno uzimati dobit od Regionalne deponije Mošćanica. Drugi zaključak je da vijećnici izglasaju da je njihov stav da Grad Zenica treba Regionalnoj deponiji Mošćanica vratiti do sada uzetih 1,8 miliona KM. Međutim, predsjedavajući Gradskog vijeća, Mirza Husetić, i dosadašnji sekretar Gradskog vijeća, Selver Keleštura, a pod pritiskom gradonačelnika, nisu ni dozvolili da se vijećnici izjašnjavaju o ovim mojim zaključcima zbog nekih navodnih formalnih i zakonskih prepreka. Podsjećam ih obojicu da prošle godine, kada je bio na dnevnom redu izvještaj za RDM za 2022. nije bilo nikakvih „zakonskih i formalnih“ prepreka, jer je tada Gradsko vijeće glasalo za taj isti moj zaključak koji tada, nažalost, nije dobio potrebnu većinu glasova u vijeću. Očigledno je da im je „zakonodavac“, oličen u liku gospodina Fuada Kasumovića, ove godine promijenio „zakone“ kako se mogu ponašati” istakao je Namir Škaljo.

Od kojih sredstava će Regionalna deponija Mošćanica investirati u svoju budućnost i opstojnost nije poznato, a opcija da sredstva se ponovo “namire” iz džepova građana ili korisnika usluga nije isključena, a već je ranije i viđena u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno