Biznis

Smanjena potražnja za ogrevom oborila cijenu peleta, koliko košta tona ove godine?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pripreme za grijnu sezonu su uveliko već počele iako je ljeto nastupilo tek jučer. Cijene su značajno niže u odnosu na godinu ranije.

“Cijena peleta se kreće oko 400 KM ili nešto malo preko te cijene, mada je moguće naći pelet i po cijeni ispod 400 KM. Naravno, ta cijena varira i od kvaliteta peleta, kao i od same ponude proizvođača. Građani treba prije kupovine da se raspitaju o kvalitetu i provjere da li je pelet sertifikovan, odnosno da li zadovoljava standarde kada je u pitanju kvalitet, što u mnogome može uticati na cijenu peleta”, pojasnio je Igor Andrić Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori Republike Srpske za Akta.ba.

Ističe da je nekoliko razloga za smanjenje cijena. Jedan je taj što smo imali dvije blaže zime u smislu temperature, pa je došlo do smanjene potrošnje peleta.

“Drugi razlog je taj što je ponuda kod proizvođača povećana kao posljedice zabrane izvoza peleta u jesen-zimu 2022. godine. Dosta proizvođača je izgubilo kupce u EU, pa je sada smanjen plasman na to tržište. EU kupci su našli nove snabdjevače peletom umjesto naših. Sve zajedno je povećalo ponudu peleta”, naglašava.

Jedan od razloga je i taj što je dosta građana usljed visokih cijena peleta prethodnih zima prešlo na neki drugi i jeftiniji vid grijanja. Sve to je uzrokovalo veće zalihe peleta kod proizvođača i niže cijene za građane.

Nema zabrana izvoza

Trenutno ne postoje nikakve zabrane izvoza ogrjevnog drveta i peleta iz BiH. Izvoz je nesmetan. No, proizvođači još uvijek osjete posljedice ranijih zabrana.

“Informacije od strane proizvođača su takve da je izvoz znatno smanjen iz prethodno navedenih razloga, uslijed blažih zima i velikih zaliha kod kupaca u inostranstvu”, pojašnjava Andrić.

Proizvođači peleta su, s obzirom na trenutne okolnosti, u veoma nepovoljnoj situaciji.

“U međuvremenu je došlo do povećanja cijene proizvodnje u smislu cijene rada, cijene električne energije itd., dok je cijena proizvoda drastično smanjena. Pogotovo proizvođači koji se primarno bave proizvodnjom peleta. Dosta proizvođača je smanjilo proizvodnju u odnosu na kapacitete, dok ima slučajeva da su neke proizvodnje zaustavljene”, istakao je.

Proizvođači peleta se uglavnom nadaju da će sa približavanjem sezoni grijanja porasti i potražnja za peletom.

Autor: akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno