Info

ZDK: 600 oboljelih od morbila u kantonu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zbog povećanog broja oboljelih od morbila (krzamak, ospice) u Zeničko-dobojskom kantonu trenutno je nepovoljna epidemiološka situacija, kaže u izjavi za Oslobođenje specijalista epidemiolog dr. Alis Kozica iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, navodeći da je, prema posljednjim izvještajima, od početka godine do polovine juna prijavljeno 500-600 oboljelih. Nevakcinisanih među djecom je blizu nevjerovatna 93 posto.

Najviše oboljelih prijavljeno je u Kaknju, Zenici, Visokom i Zavidovićima. Od tog broja, najveći broj bolesnih je uzrasta do šest godina, a ostalih od sedam do 15 i više, do 35. godine.

– Usljed povećanja broja oboljelih od morbila u domovima zdravlja smo intenzivirali rad vakcinalnih centara i higijensko-epidemiološke službe s ciljem povećanja obuhvata vakcinisane djece. Domovi zdravlja su pojačali kampanju na promovisanju obavezne imunizacije djece i ukazivanju na štetne posljedice za djecu od zaraznih oboljenja, govori nam doktor.

Dr. Kozica naglašava i kako je odziv roditelja za vakcinaciju djece loš. Od januara do kraja maja imali su svega 1.100 vakcinisanih, što je bilo u početku jako dobro.

– Međutim, u drugim dijelovima kantona nije tako. Trenutno smo na terenu, gdje radimo istraživanje, pogotovo o tome zbog čega je jako loš odziv roditelja. Konkretno, u Kaknju je jako loš odziv roditelja za vakcinaciju djece, nemaju ni informacije, ni posebne razloge zašto je to tako, objašnjava dr. Kozica.

Ipak, iz domova zdravlja na adrese roditelja stižu pozivi za vakcinaciju djece jedan za drugim. U situacijama da ih roditelji nekoliko puta odbiju, onda prijava ide inspekciji.

– Kod nas kantonalna inspekcija sve pozive šalje na sud, tako da su sada svi predmeti na sudu, naglašava dr. Kozica, dodajući da još ne znaju kakve će biti sankcije i kako će doći do sudskog epiloga.

Navodeći da je u proteklom periodu zabilježen i određen broj hospitalizovanih od morbila, u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica još nemaju posljednje podatke, jer su epidemiološke ekipe Instituta još na terenu, obilaze cijeli kanton.

Autor: oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno