Info

Pitali smo IDDEEA-u kakva je procedura da građani dobiju elektronski potpis i za šta se on može koristiti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Od 1. jula uspostavljene su aplikacije za izdavanje kvalifikovanog elektronskog potpisa za udaljeno potpisivanje, a otvorena su i registraciona tijela/uredi za podnošenje zahtjeva za izdavanje kvalifikovanog elektronskog potpisa.

Direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i HercegovineI (DDEEA), Almir Badnjević, izjavio je da “bh. građani u svih pet regionalnih centara IDDEEA-e, odnosno u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Bijeljini i Bihaću mogu popuniti aplikaciju, potpisati ugovore i pokrenuti svoj kvalifikovani elektronski potpis, koji je, kako je kazao, u potpunosti jednako važeći kao bilo koji drugi ručno potpisani dokument”.

Da li se plaća elektronski potpis, da li je zaštićen, šta u slučaju krađe, na kojim dokumentima važi, a na kojim ne važi… ova i druga pitanja postavili smo IDDEEA – i.

Da li građani plaćaju uslugu da imaju elektronski potpis, ako da, koliko to košta, i gdje verifikuju taj potpis?

– Kao što je na samom predstavljanju usluge korištenja aplikacije za udaljeni elektronski potpis i podnošenje zahtjeva za izadavanje istog u Registracionim tijelima/uredima IDDEEA-e prezentovano, usluga izdavanja i korištenja je besplatna. Verifikacija potpisa podrazumjeva aktivaciju putem Aplikacije za kvalifikovani elektronski potpis na daljinu dostupna na web siteu IDDEEA-e na adresi https://www.iddeea.gov.ba/bs/e-potpis/.

Da li se potpis čuva u arhivi, i ako da, je li zaštićen od eventualne zloupotrebe? Da li potpisi građana ostaju kod Vas u arhivi, ili su građani jedini vlasnici?

Za izdavanje i korištenje elektronskog potpisa se primjenjuju pravila propisana Zakonom o elektronskom potpisu, podzakonskim aktima donesenim na osnovu tog zakona, posebnim internim pravilima IDDEEA-e koja se tiču izdavanja i upotrebe kvalifikovanog elektronskog potpisa.

IDDEEA je na osnovu odredbi Zakona o elektronskom potpisu BiH i podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona, upisana u evidenciju ovjerilaca koju vodi Ministarstvo komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, počev od 15.04.2022. godine, pod rednim brojem 3. Prema Regulativi EU No 910/2014 eIDAS i auditu provedenom 30.09.2021. godine, kao i recertifikacijom provedenom u mjesecu novembru 2023. godine, potvrđeno je da sva oprema, servisi i procesi u Agenciji namjenjeni za izdavanje elektronskih certifikata, odnosno kvalificiranih potvrda u potpunosti ispunjavaju standarde i mjere propisane navedenom regulativom.

IDDEEA vodi registar kvalifikovanih potvrda u skladu sa postojećim propisima, a korištenje i upotreba ePotpisa predstavlja uslugu gdje je građanin korisnik a u kvalifikovanu potvrdu su isključivo uneseni podaci koji identifikuju fizičku osobu – građanina kao korisnika. Valjanost certifikata je 5 godina, a IDDEEA čuva sve podatke o certifikatima u trajanju od 10 godina.

Opišite nam kako se dobija elektronski potpis, da li zainteresirani svaki put dolaze da se potpišu, ili svoj potpis dobiju u nekoj formi, koji poslije mogu aplicirati po potrebi?

Na web stranici IDDEEA-e u dijelu e Potpis>Izdavanje certifikata i na linku https://www.iddeea.gov.ba/bs/izdavanje-certifikata/ opisan je postupak izdavanja.

IDDEEA je trenutno implementirala i pustila u funkcionalnost rješenje za kvalifikovani elektronski potpis za udaljeno potpisivanje prema kojemu su elektronski certifikat za kvalifikovani elektronski potpis za udaljeno potpisivanje izdat fizičkom licu gdje se privatni ključ i pripadajući certfikat nalazi na serverskoj infrastrukturi Ovjerioca IDDEEA.

U najskorije vrijeme nakon što Vijeće ministara BiH donese Odluku o visini naknade za izdavanje certifikata na ličnoj karti građana Bosne i Hercegovine, e Potpis će biti dostupan i u čipu lične karte.

Šta ako se dogodi krađa elektronskog potpisa, ko snosi štetu, odnosno ko je može zaustaviti da se ne dogodi. Kome građani, ako primjete krađu, mogu prijaviti, i hoće li dobiti zaštitu, ili je sami traže?

Ova pitanja su riješena Opštim uvjetima za korištenje i izdavanje koja su sastavni dio Ugovora o certificiranju koji zaključuju IDDEEA i korisnik.
Ista između ostalog propisuju;

Obaveze pružalaca usluga izdavanja kvalificiranih potvrda

Pružalac usluga izdavanja kvalificiranih potvrda – ovjerilac IDDEEA pruža usluge certificiranja u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu BiH i podzakonskih akata donesenih na osnovu istog zakona te internih akata za obavljanje usluga certificiranja.

Pružalac usluga izdavanja kvalificiranih potvrda – ovjerilac IDDEEA se obvezuje da će:

– osigurati dostupnost usluga certificiranja i servisa za kreiranje udaljenog potpisa,
– pravovremeno obraditi zahtjeve za izdavanje, opoziv i suspenziju certifikata,
– prikupljati i bilježiti sve bitne informacije u vezi s podacima koje izdaje i prima, a posebno za potrebe predlaganja dokaza u sudskim postupcima i u svrhu osiguranja kontinuiteta usluge,
– arhivirati i u razdoblju od 10 godina nakon isteka valjanosti certifikata, čuvati sve bitne informacije koje su prikupljene ili zabilježene tokom pružanja usluga certificiranja,
– raspolagati sa stručnim osobljem i finansijskim sredstvima dovoljnim za ispunjenje svojih obaveza i nesmetano pružanje usluga,
– primjenjivati odgovarajuće fizičke, organizacijsko-upravljačke i provedbene mjere zaštite informacijskih sistema i podataka,
– provoditi zakonitu obradu i zaštitu ličnih podataka kao i svih ostalih povjerljivih poslovnih
informacija i
– putem internetske stranice https://iddeea.gov.ba objavljivati informacije potrebne za primjereno korištenje usluga certificiranja uključujući Opće uvjete pružanja usluga certificiranja i Opća pravila pružanja usluga certificiranja ovjerioca IDDEEA.

Prava i obveze korisnika kvalificirane potvrde

Korisnik kvalificirane potvrde se obvezuje:

– da će u postupku identifikacije predstaviti vjerodostojne dokaze kojima potvrđuje svoj identitet,
– da će u postupku registracije dostaviti tačne i istinite podatke,
– da će pregledati i provjeriti da su identifikacioni podaci sadržani u kvalificiranoj potvrdi ispravni,
– da će isključivo osoba koja je navedena u kvalificiranoj potvrdi koristiti privatni ključ koji odgovara javnom ključu u kvalificiranoj potvrdi,
– da kvalificirana potvrda u trenutku njenog korištenja nije istekla i da nije opozvana,
– da će kvalificiranu potvrdu koristiti samo za legalne i autorizovane svrhe, te u skladu s njenom namjenom,
– da će odgovorno koristiti i čuvati pristupne podatke i šifre, te da će poduzeti odgovarajuće mjere zaštite od neovlaštenog pristupa i upotrebe i
– da će odmah zatražiti opoziv ili suspenziju kvalificirane potvrde ako je došlo do promjene identifikacionih podataka u istoj ili ako sumnja u gubitak, krađu, zloupotrebu ili neovlašteno korištenje iste, pristupnih podataka i šifri ili privatnog ključa.
– da će koristiti kvalificiranu potvrdu u skladu sa odredbama iz ovih uslova uključujući i sve eventualne naknadne izmjene i dopune tih odredbi.

Izuzeće od odgovornosti

Ovjerilac IDDEEA ne odgovara za štetu nastalu zbog nepoštivanja prava i obveza propisanih zakonom, važećim podzakonskim propisima i praktičnim pravilima.

Ovjerilac IDDEEA je dužan da osigura najniži iznos osiguranja od odgovornosti za moguću štetu nastalu vršenjem usluga izdavanja kvalificirane elektronske potvrde u skladu sa važećim propisima, tako da:

– Osigurana suma na koju mora biti ugovoreno osiguranje po jednom štetnom događaju ne može iznositi manje od 50.000,00 KM, podrazumijevajući pri tom kao štetni događaj pojedinačnu štetu nastalu upotrebom jedne kvalificirane elektronske potvrde u jednom aktu u pravnom prometu;

– Ukupna osigurana suma na koju mora biti ugovoreno osiguranje od odgovornosti Ovjerioca kumulativno na godišnjem nivou, po svim štetnim događajima, ne može biti niža od 1.500.000,00 KM.

Ovjerilac IDDEEA ne daje garanciju za:

– štete koje su prouzrokovane neprimjerenom upotrebom certifikata,
– štete prouzrokovane lažnom ili nemarnom upotrebom pristupnih podataka i šifri, privatnih ključeva, certifikata ili registra opozvanih certifikata (CRL),
– štete koje su pretrpljene u vremenu od opoziva certifikata do izdavanja sljedećeg CRL,
– štete prouzrokovane neispravnošću i greškama u softveru i hardveru korisnika, druge osobe ili pouzdane strane i
– sve štete koje je namjerno ili nepažnjom prouzrokovala fizička osoba ili pouzdana strana koja ne ispunjava svoje obveze ili ne djeluje u skladu sa svojim obvezama.

Pružalac usluga certificiranja nije odgovoran za štete koje su rezultat davanja pogrešnih informacija u postupku registracije ili lažnog predstavljanja fizičke osobe tokom procesa identifikacije i potvrde identiteta.

Pružalac usluga certificiranja ne daje garanciju ako je došlo do povrede u dijelu koji predstavlja odgovornost osoba i pouzdanih strana, a posebno ne za upotrebu certifikata izdatih od drugih pružalaca usluga certificiranja.

Pružalac usluga certificiranja nije odgovoran za sadržaj dokumenta koji je potpisan upotrebom privatnog ključa fizičke osobe subjekta certificiranja, kao ni za bilo koji drugi oblik indirektne štete koja može nastati kao posljedica korištenja certifikata.

Naknada štete

Svaka strana koja je prouzrokovala štetu zbog nepoštivanja odredbi zakona ili ovog dokumenta odgovarat će oštećenoj strani.

Fizička osoba odgovara oštećenoj strani ako stekne kvalificiranu potvrdu izdatu od ovjerioca IDDEEA na osnovu lažno dostavljenih podataka, u zahtjevu za izdavanje certifikata ili ako djeluje ili se predstavlja u ime druge fizičke osobe.

Pouzdana strana odgovara oštećenoj strani ako se pouzda u kvalificiranu potvrdu bez provjere njene valjanosti ili ako neprimjereno koristi istu u svrhe za koje nije namijenjena ili uprkos datim ograničenjima.

Pružalac usluga izdavanja kvalificiranih potvrda – ovjerioc IDDEEA je odgovoran ako je ta odgovornost definisana ugovorom, Općim pravilima pružanja usluga certificiranja, ovim Uslovima ili važećim propisima u Bosni i Hercegovini.

Ovjerilac IDDEEA ne odgovara za štetu nastalu zbog nepoštivanja prava i obveza propisanih zakonom, važećim podzakonskim propisima i praktičnim pravilima.

U slučaju gubitka, kompromitacije I sl. Korisniku je omogućena suspenzija i opoziv potvrde. Isti se obavezuje da će odgovorno koristiti i čuvati pristupne podatke i šifre, te da će poduzeti odgovarajuće mjere zaštite od neovlaštenog pristupa i upotrebe I da će odmah zatražiti opoziv ili suspenziju kvalificirane potvrde ako je došlo do promjene identifikacionih podataka u istoj ili ako sumnja u gubitak, krađu, zloupotrebu ili neovlašteno korištenje iste, pristupnih podataka i šifri ili privatnog ključa.

Da li neko ko živi u Americi može kupiti stan negdje u BiH i staviti svoj elektronski potpis. Odnosno hoće li važiti taj potpis?

Upotreba i važnost e Poptisa određena je Zakonom o elektronskom potpisu i Zakonom o elektronskom dokumentu. Nadležni organi za provođenje postupaka dužni su u postupku utvrditi valjanost certifikata za e Potpis.

Na kojim sve dokumentima važi elektronski potpis – važi li u slučaju sudskih sporova, ostavinskih rasprava, vjenčanja…?

U pravnom i poslovnom prometu mogu se koristiti elektronski potpisi formirani postupcima različitih nivoa sigurnosti i zasnovani na potvrdama različitih klasa.

Pravno djelovanje elektronskog potpisa i njegova upotreba kao dokaznog sredstva ne može se isključiti zbog činjenice da je elektronski potpis dostupan jedino u elektronskoj formi ili zbog toga što nije zasnovan na kvalificiranoj potvrdi, ili kvalificiranoj potvrdi akreditiranog ovjerioca, ili zbog toga što nije formiran upotrebom tehničkih sredstava i postupaka iz člana 14. Zakona o elektronskom potpisu.

Siguran elektronski potpis zadovoljava pravne zahtjeve za svojeručni potpis i naročito pisanu formu, ako posebnim zakonom ili sporazumom ugovornih strana nije drugačije određeno.

Siguran elektronski potpis nema pravno djelovanje pisane forme kod:

a) pravnih poslova iz oblasti porodičnog i nasljednog prava koji zahtijevaju pisanu formu ili ispunjavanje strožijih zahtjeva forme,
b) drugih izjava volje ili pravnih poslova za čije se važenje zahtijeva službena ovjera, sudska ili notarska provjera autentičnosti ili notarska isprava,
c) izjava volje, pravnih poslova ili podnesaka koji zahtijevaju službenu ovjeru, sudsku ili notarsku provjeru autentičnosti ili notarsku ispravu, radi unosa u zemljišne knjige, ili drugi službeni registar,
d) izjava garancija koje su izdala lica iz oblasti svog zanatskog, poslovnog ili stručnog svojstva.

Pretpostavka autentičnosti sadržaja potpisane privatne isprave, u smislu odredbi pozitivnih propisa kojima se uređuje, primjenjuje se i na elektronski dokument na kojem je ostvaren siguran elektronski potpis.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno