Zenica

Video+foto: Svako dijete bez izuzetka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Video+foto: Save the children – Svako dijete bez izuzetka – Susret Zeničana i profesionalaca iz oblasti obrazovanja upriličen je danas u zeničkom Tržnom centru, s ciljem ukazivanja na značaj uključivanja djece u program predškolskog obrazovanja, bez izuzetka, širom BiH.

KLIKNI OVDJE da vidiš video zapis sa  susreta

Organizacija Save the Cildren procijenila je kako najmanje 170 hiljada djece iz BiH, većinom iz siromašnih porodica ili pripadnika nacionalnih manjina, u školu kreće nepripremljeno za postizanje uspjeha.

U Zeničko-dobojskom kantonu, sistem već četiri godine, omogućava svoj djeci, bez obzira na uslove života i školovanja, da pohađaju predškolske nastavne aktivnosti, koje se organizuju u obdaništima ili školskim objektima u ruralnim područjima.

-Globalna kampanja “Svako dijete bez izuzetka” provodi se u više od 120 država svijeta s ciljem da skrene pažnja donosiocima odluka i javnosti na posebno isključene kategorije djece.

Trenutno, 14,4 odsto djece u BiH ima priliku da pohađa neki vid predškolskog odgoja i obrazovanja. Nažalost, iako je Okvirni zakon predvidio da je, u godini pred polazak u školu, obavezan vid Programa predškolskog odgoja i obrazovanja, trenutno se samo Sarajevskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, te Republici Srpskoj, provodi ovaj Zakon.

Direktorica Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica Jasmina Gasal ističe da u ovoj ustanovi, u Cjelovitom razvojnom programu, imaju upisanih 420 djece, a u okviru Programa obaveznog predškolskog obrazovanja i odgoja ZDK, ova je ustanova primila još 680 djece na području Grada Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno