Politika

Preuranjena kampanja: CIK kaznio DF, SNSD, Naprijed, Demos, SBiH, SDP…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) na današnjoj hitnoj, korespodentnoj sjednici izrekla je novačane sankcije brojnim političkim strankama zbog vođenja preuranjene kampanje za Lokalne izbore 2024. godine.

CIK je kaznio Demokratsku frontu sa 3.000 maraka jer je predsjednik Kantonalnog odbora DF-a u Sarajevu Albin Zuhrić putem medija vodio izbornu kampanju.

Demokratski savez Demos sankcionisan je sa 4.500 maraka zbog objave videozapisa sa logom ovog političkog subjekta te mu je naloženo da sporni video ukloni sa Facebook stranice.

Kaznom od 3.000 maraka kažnjena je i stranka Naprijed BiH Šemsudina Mehmedovića jer je na Facebook stranici objavljen video u kojoj se vrši promocija stranke te je naloženo uklanjanje sporne objave.

Odbijen je prigovor SNSD-a u vezi sa kršenjem odredbi Izbornog zakona BiH gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića (PDP) na čijoj su Facebook stranici objavljene fotografije sa otvranja dječijeg igrališta.

CIK je utvrdio da se ne radi o kršenju odredbi Izbornog zakona, već o “realizaciji aktivosti radova jedinice lokalne samouprave”.
Dodikov SNSD kažnjen je sa 4.500 maraka jer je u jutarnjem programu RTRS-a promovisao Koaliciju za Srebrenicu.

Sa 4.500 maraka sankcioniran je GO SDP-a Tuzla zbog vršenja preuranjene kampanje na Facebooku gdje su dijeljene objave aktuelnog gradonačelnika Tuzle na kojim su radovi Grada Tuzle predstavljeni kao radovi SDP-a. Naloženo je i da se sa Facebooka uklone sporne objave.
SDPBiH je kažnjen zbog preuranjene kampanje Mirnesa Ajanovića, kandidata za načenika Vareša. CIK je izrekao kaznu od 4.500 maraka.

Sa po 3.500 maraka kažnjene su i Stranka za BiH i Ujedinjena Srpska.

CIKBiH je današnjoj sjednici imenovao 294 instruktora predsjednika / zamjenika predsjednika biračkog odbora za Lokalne izbore 2024. godine.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno