Zenica

Vlada FBiH osigurala novac za isplatu plata rudarima RMU Zenica: “Iduće plate nek se riješe iz prodaje nepokretne i pokretne imovine”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije obezbjedili su sredstva i pronašli zakonsku osnovu za isplatu zaostale plate za maj radnicima Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica, saopćeno je iz Kabineta federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Vedrana Lakića.

“Godinama nagomilani problemi koji su se gurali pod tepih i davanje lažne slike u uspješnom poslovanju su rezultirali milionskim dugovanjima rudnika, prvenstveno RMU Zenica. Ali ova Vlada probleme rješava, ne čini ih još većim”, kazao je Lakić podsjećajući da je rudnik Zenica trebao da ode u stečaj ili zatvoren prije nekoliko godina.

Napomenuo je i da je Uprava Elektroprivrede BiH zbirnula 199 radnika iz tog rudnika i platila 42 miliona KM iz svog budžeta da bi započeli proces pravedne tranzicije.

“Vlada je tu da pruži pomoć, ali za isplatu narednih plaća u tekućoj godini uprave EP BiH i RMU Zenica moraće riješiti iz drugih izvora finansiranja kao što su prodaja neperspektivne, nepokretne i pokretne imovine i slično“, kazao je Lakić.

Svi rudnici će se u narednom periodu morati posvetiti sistematizaciji i optimizaciji poslovanja kako bi proizvodnja uglja bila povećana a cjelokupni elektroenergetski sistem bio očuvan te imao stabilno i sigurno funkcionisanje, saopćeno je iz Ministarstva.

Izvor: akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno