Politika

Premijer Pivić posjetio Tešanj: Pri kraju izgradnja osnovne škole u Medakovu, počinje rekonstrukcija regionalnog puta preko Crnog vrha

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koju je predvodio premijer Nezir Pivić, boravila je u radnoj posjeti Općini Tešanj, gdje se sastala sa općinskim načelnikom Suadom Huskićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Amirom Kurtićem te posjetila gradilišta objekata koje zajedno finansiraju ova dva nivoa vlasti.

U delegaciji Vlade bili su ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirza Mušija, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić te ministrica finansija Dženana Čišija.

Delegacija je posjetila gradilište OŠ “9. septembar” Medakovo Tešanj, čija je izgradnja započeta u jesen 2020. godine, a koja će biti u funkciji od naredne školske godine. Vrijednost ovog projekta je oko 2,5 miliona KM, od čega je Općina Tešanj osigurala 1 milion, a 1,5 miliona KM Vlada Zeničko-dobojskog kantona, putem Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, od čega 655.000 KM u 2024. godini.

Premijer Pivić je pohvalio Općinu Tešanj kao jednu od rijetkih općina koje ulažu u obrazovnu infrastrukturu, a posebno se zahvalio načelniku Huskiću što vodi računa o pitanjima koja nisu u direktnoj nadležnosti općine, rukovodeći se interesima svih građana a posebno mladih.

Napomenuo je da je Vlada koju predvodi jučer s UNDP-om u BiH potpisala ugovor o finansiranju projekta zamjene kotlovnica na fosilna goriva, vrijedan jedan milion KM, što će poboljšati energetsku efikasnost i uslove za izvođenje nastave u 20 škola u ovom kantonu, među kojima i u općini Tešanj.

– To je potvrda da je Vlada ZDK potpuno opredjeljena da ulaže u obrazovnu infrastrukturu kako bi stvorila što bolje i što povoljnije uslove za našu djecu, a pored toga vodimo računa i o materijalnom statusu naših uposlenika kroz povećanje plata – rekao je premijer Pivić.

Načelnik Huskić je rekao da je izgradnja ove škole veoma važna za 360 učenika i 50 nastavnika, ali i kompletnu lokalnu zajednicu .

– Ponosan sam što je škola urađena u prilično kratkom roku i u skladu s najvišim standardima u obrazovanju. Raduju nas projekcije po kojima imamo stabilan broj učenika u ovoj školi i to su razlozi zbog kojih ćemo biti posebno sretni kada uvedemo učenike u učionice – rekao je načelnik Huskić.

Delegacija je posjetila gradilište Sportske dvorane Jelah, projekta vrijednog 2,8 miliona KM, za čiju je izgradnju Vlada ZDK-a do sada izdvojila 500.000 KM, a nakon toga i regionalni put R474 Tešanj-Novi Šeher preko Crnog vrha, na kojem će uskoro započeti rekonstrukcija prve dionice.

Vlada ZDK-a je u 2024. godini izdvojila 1,5 miliona KM, a asfaltirat će se prva dionica od dva kilometra. U toku je procedura izbora izvođača radova.

– Vlada je prepoznala značaj ovog puta, koji je tokom agresije bio jedina komunikacija sa slobodnim teritorijem. Planiramo ove godine asfaltirati dionicu od 2 kilometra, a radove ćemo nastaviti naredne godine, jer je put važan ne samo za stanovnike Tešnja, nego i za susjedne općine – rekao je premijer Pivić.

Delegacija je posjetila i gradilište tunela Kraljevo Brdo, kao i gradilište autoputa u Medakovu. Ukupna dužina autoputa Koridora Vc kroz područje Općine Tešanj iznosit će preko 16 kilometara te će koštati više od 800 miliona KM.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno