Zenica

Udruženje “BH novinari” u Zenici održalo radionicu “Studenti protiv govora mržnje”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Studenti zeničkih fakulteta i medijski radnici iz tog grada sudjelovali su danas u radu radionice o temi “Studenti protiv govora mržnje” koju je organiziralo Udruženje “BH novinari”.

Ova je radionica, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, već održana na Palama i u Tuzli, a kako je najavila generalna sekretarka Udruženja “BH novinari” Borka Rudić, plan je da se nakon Zenice održi još i u Sarajevu.

– Ono što je problem u BiH, jeste da govor mržnje postaje uobičajen način komunikacije i to je vidljivo svakodnevno. Evo sada svjedočimo predizbornoj kampanji političkih kandidata, gdje je, također, prisutan govor mržnje protiv političkih protivnika i onih drugih i drugačijih. Smatramo da je vrlo bitno da mediji budu ti koji će biti lideri u smanjivanju količine govora mržnje u sadržajima, u komentarima na društvenim mrežama i različitim komunikacijskim platformama te da pišu i govore kako je važno da dekonstrukcija govora mržnje kao društveno neprihvatljivog i štetnog govora – kazala je Rudić.

Kroz ranije projekta tog udruženja, dodala je, shvatili su da je vrlo važno da se s mladima radi na ovu temu te njihovom osnaživanju u cilju prepoznavanja problema.

Udruženje na tome radi kroz Novinarsku akademiju – organizacijom ljetnih i zimskih kampova za studente fakulteta društevenog smjera, ali i kroz održavanje ovakvih radionica u gradovima u kojima postoje fakulteti novinarstva ili nekih drugih društvenih nauka te da imaju vrlo pozitivno iskustvo.

– Studenti tokom školovanja nemaju dovoljno mogućnosti da se obrazuju u vezi sa govorom mržnje i mehanizmima zaštite građana od govora mržnje, kroz medijske sadržaje i općenito u komunikacijskom prostoru. S druge strane, imaju priliku i da sami analiziraju različite primjere govora mržnje, kako bi ga znali prepoznati i adekvatno reagirati – ističe Rudić.

Pozitivno je, napominje, što je došlo do izmjene Izbornog zakona BiH te da je uvedeno djelo, kao nedopustimo i kažnjivo – djelo govora mržnje. Očekuje i da će Centralna izborna komisija BiH biti mnogo više aktivnija, nego do sada, te da će blagovremeno reagirati na govor mržnje i sankcionirati takve kandidate.

U ulozi predavača danas su bile i Maida Bahto – Kestendžić i Mirjana Jovović iz Vijeća za štampu i online medije u BiH, koje je nadležno za postupanje po prijavama političkih subjekata na izvještavanje štampe i online medija.

Projekt-koordinatorica Bahto-Kestendžić istakla je kako je dio mandata Vijeća za štampu i kontinuirana edukacija građana, a prvenstveno mladih ljiudi o tome šta je sloboda izražavanja.

– Koliko je važno raditi na njenoj zaštiti i promicanju, odnosno koliko je neophodno suzdržavati se od bilo kakve zloupotrebe slobode izražavanja, kroz korištenje govora mržnje i drugih neprihvatljivih oblika komunikacije.

Danas su mladi izloženi i suočavaju se s različitim izazovima, s obzirom na to da živimo u digitalnom dobu te većinu vremene provode na društvenim mrežama. Odatle se informišu, a to je prostor koji još uvijek nije reguliran na način kako bi bilo potrebno; kako zahtjevaju standardi koje smo do sada uspješno implementirali kada su u pitanju elektronski, štampani mediji i donekle online mediji – kazala je Bahto-Kestendžić.

Studentica četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici Amina Ormanović podvukla je kako ovakve radionice smatra važnim u cilju proširenja vlastitih saznanja i znanja o govoru mržnje te o posljedicama takvog izražavanja u medijima.

– Možemo se složiti da takav vid komunikacije, naravno, donese više zla, nego dobra. Posebice u našem društvu, takvo kakvo jeste – pod svim traumatskim efektima koji se danas jako osjete. Govor mržnje tu može donijeti jako mnogo zla, jer se, naravno, fokus stavlja na ono što je loše i ispoljava se ono što je loše, umjesto da se stavi fokus na ono što je dobro u ovom društvu – kaže Ormanović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno