Info

Na listi čekanja za spasonosni lijek je 1.299 pacijenata, pet udruženja se obraćaju javnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstavnici pet udruženja pacijenata u Bosni i Hercegovini, danas su pod sloganom “Glasaj za život”, najavili svoju ponovnu borbu za oboljele.

Riječ je o Udruženjima osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke “Renesansa”, Udruženju oboljelih od reumatskih bolesti “Snaga”, Udruženju Mijelom u BiH, Udruženju oboljelih od raka prostate Federacije BiH i Udruženju distrofičara iz Cazina.

Prema riječima Enide Glušac, predsjednice Udruženja “Renesansa”, cilj je da pokušaju osvijestiti građane o problemima sa kojima se susreću pacijenti u BiH u procesu svog liječenja, ali i kada budu glasali na predstojećim Lokalnim izborima na šta da obrate pažnju kod političara, njihove kampanje i njihovog predstavljanja pred izbore.

– Želimo pokazati da udruženja i pacijenti, koje oni okupljaju, ne posustaju u svojoj borbi za bolje uvjete liječenja, za ukidanje listi čekanja na propisane lijekove – istakla je ranije Glušac.

Dodala je da je prema podacima kojima raspolažu udruženja, trenutno na listama čekanja Federalnog fonda solidarnosti za propisane lijekove i određene medicinske usluge više od 2.500, blizu 3.000 pacijenata.

– Agonija pacijenata na listama čekanja traje godinama, ali je kulminirala zadnjih mjeseci. Na listi čekanja za propisani lijek Fonda solidarnosti je 1.299 pacijenata, i od tog broja je 554 oboljelih od karcinoma dojke i pluća. To su pacijenti sa teškim oboljenjima i mnogi od njih nažalost, čemu svjedočimo posljednjih mjeseci, preminu ne dočekavši svoj propisani lijek. Osim za terapije, isto toliko ili više pacijenata čeka na određene medicinske usluge – naglasila je Glušac.

Predstavnici udruženja se danas obraćaju javnosti a njihovu konferenciju za medije možete gledati u videu ispod:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno