Politika

NES Zenica: Ruglo grada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uvodna napomena: Fotografije koje imate priliku vidjeti u galeriji su prizori iz „četvrtog grada u državi“.

Ako ne i najbolji, onda sigurno jedan od najboljih primera sudara rugla i modernizma jeste grad Zenica. Grad čija urbana jezgra nije toliko velika da bi bila zapuštena na ovakav način. Pogotovo je to poražavajuće za grad koji je sjedište kantona i koji bi trebao biti reprezent tog istog kantona. Ruglo grada je nešto što nastaje postepeno, i to iz dva razloga: prvi je zub vremena, a drugi nebriga nadležnih. Dok na prvi razlog ne možemo uticati, na drugi itekako možemo. Međutim, stvar koja je možda i gora od ovoga jeste modernizacija odmah pored rugla. Tako u našem gradu imamo kontrast između Arene, GGM-a i mnoštva novoizgrađenih stambenih objekata sa jedne strane, te Autobuske stanice, Željezničke stanice, i mnoštva zapuštenih kvartova sa druge strane. A o Trgu BiH ne treba trošiti previše riječi. Administrativni centar grada predstavlja ujedno i najveću sramotu grada, a kontrast je primijetan na svakom koraku. Pogotovo ako dodamo i to da je svaki korak nesiguran.

Iako u našem gradu postoji dosta prioritetnijih stvari za uraditi, smatramo da je nedopustivo da uža gradska jezgra ostane u sivilu. Da su nam parkovi i platoi zapušteni, infrastruktura dotrajala, kvartovi mračni i nesigurni. Grad Zenica zaslušuje da sija u svom punom sjaju, umjesto da sija parcijalno. Jer, zašto graditi iznova nešto novo, moderno i skupo, a ono postojeće ostaviti da propada?

GO NES ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno