Politika Zenica

GV Zenica odlučuje: Podzemne garaže na Trgu BiH zajedno grade Lulo Seković i Ekrem Oruć

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naredne sedmice je planirana 49. sjednica Gradskog vijeća Zenica u ovom sazivu, što će ujedno biti i posljednja sjednica u ovom sastavu s obzirom da je u toku predizborna kampanja, a sve bliže i izbori. Sjednica je zakazana za 25. septembar s početkom u 11h, a vijećnici bi na dnevnom redu trebali imati osam tačaka.

Na dnevnom redu je kao druga tačka dnevnog reda predložen Prijedlog odluke o prihvatu ponude i sklapanju ugovora o osnivanju prava građenja.

Na osnovu Odluke o raspisivanju javnog konkursa za dostavljanje ponuda za osnivanje prava građenja za izgradnju objekta i uspostavu funkcije javne podzemne garaže s pripadajućim sadržajima na lokalitetu Trg Bosne i Hercegovine u gradu Zenica broj 01-45-12496/24, donesene na 46. sjednici Gradskog vijeća održanoj 20.06.2024. godine, Gradonačelnik je svojim Rješenjem broj: 02-45-13587/24 od 09.07.2024. i 02-45-13587/24 od 14.08.2024. godine imenovao Komisiju za provodenje javnog konkursa za osnivanje prava gradenja za izgradnju objekta i uspostavu funkcije javne podzemne garaže s pripadajućim sadržajima na lokalitetu Trg Bosne i Hercegovine u gradu Zenica.

Komisija je nakon provedene procedure javnog konkursa pripremila Izvještaj o provedenom postupku po javnom konkursu za osnivanje prava gradenja za izgradnju objekta i uspostavu funkcije javne podzemne garaže s pripadajućim sadržajima na lokalitetu Trg Bosne i Hercegovine u gradu Zenica od 27.08.2024. godine, sa prijedlogom Odluke o prihvatu ponude i sklapanju Ugovora o osnivanju prava građenja za izgradnju objekta i uspostavu funkcije javne podzemne garaže s pripadajućim sadržajima na lokalitetu Trg Bosne i Hercegovine.

Nakon procedure, gdje je bilo dosta pitanja oko samog tipa građenja i uslova, na Javni konkurs dostavljene su dvije ponude: Kalvarija cop d.o.o. Vitez i Konzorcij: „LS BAU INVEST” i „EK EKRO” d.o.o. Zenica.

Nakon pregleda kompletnosti i ispravnosti dostavljene dokumentacije u sklopu ponuda Komisija za provođenje javnog konkursa je ocijenila da obje dostavljene ponude zadovoljavaju kriterije koji su traženi i propisani u dokumentaciji za javni konkurs.

Nakon konstatacije o kompletnosti i ispravnosti dostavljenih ponuda, Komisija je pristupila bodovanju dostavljenih ponuda, u skladu sa kriterijima koji su definisani.

Nakon izvršenog bodovanja Komisija za provođenje javnog konkursa je izvršila i rangiranje dostavljenih ponuda i to: Konzorciju “LS BAU INVEST i “EK EKRO” 94 od mogućih 100 bodova, a kompaniji Kalvarija cop d.o.o. Vitez 64 od 100 bodova.

Komisija je dostavila Gradonačelniku lzvještaj o provedenom postupku sa prijedlogom Odluke o prihvatu ponude i sklapanju Ugovora o osnivanju prava građenja, te predložila da iste uputi Gradskom vijeću na razmatranje i usvajanje.

Prema dostavljenom Izvještaju Komisija je predložila Gradonačelniku i Gradskom vijeću da se prihvati ponuda  Konzorcija „LS BAU INVEST“ d.o.o. Zenica i „EK EKRO“
d.o.o. Zenica, te da se istim zaključi ugovor o osnivanju prava građenja za izgradnju objekta i uspostavu funkcije javne podzemne garaže s pripadajućim sadržajima na lokalitetu Trg Bosne i Hercegovine u gradu Zenica.

Neki od detalja predviđenog ugovora i gradnje:

  • Pravo građenja se osniva na objektu javne podzemne garaže sa dvije podzemne etaže, vanjskih gabarita 132,50m x 32,50m + 56,6m x 6,25m + 5,80m x 7,86m, ukupne bruto površine cca 9.470,00 m2, a sve prema Idejnom projektu javne podzemne garaže i uređenja centralnog gradskog trga BiH, priloženom u sklopu ponude Konzorcija;
  • Konzorcija „LS BAU INVEST“ d.o.o. Zenica i „EK EKRO“ d.o.o. Zenica su obavezni da u sklopu izgradnje objekta javne podzemne garaže izgrade i urede i centralni gradski trg iznad garaže, te da u izgradnju i uređenje novog centralnog gradskog trga iznad podzemne garaže ulože minimalno 149.951,00 KM, a u skladu sa procjenom vrijednosti uređenja trga koja je sastavni dio Idejnog projekta javne podzemne garaže i uredenja centralnog gradskog trga BiH, priloženom u sklopu ponude Konzorcija.
  • Jednokratna naknada za osnivanje prava građenja, koju je Konzorcij „LS BAU INVEST“ d.o.o. Zenica i „EK EKRO“ o.o. Zenica obavezan da uplati u roku od 15 dana od dana potpisa Ugovora o osnivanju prava građenja utvrđuje se u iznosu od 200.000,00 KM;
  • Godišnja naknada za osnovano pravo građenja, koja se počinje plaćati tri godine nakon potpisa Ugovora o osnivanju prava građenja, koju je Konzorcij „LS BAU INVEST“ o.o. Zenica i “EK EKRO“ d.o.o. Zenica obavezan da plaća jednokratno godišnje do isteka Ugovora, utvrđuje se u iznosu od 200.000 KM.
  • Ugovor o pravu građenja osniva se na period od 30 godina, produžen za 24 mjeseca za izgradnju objekta i uspostavu funkcije javne podzemne garaže, računajući od dana zaključenja Ugovora, s mogućnošću produženja aranžmana o upravljanju nad objektom javne podzemne garaže na period od najviše 10 godina, ukoliko bude postojao interes obje strane za ovakvom vrstom aranžmana.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno