Biznis Zenica

ZEDA organizator “SpinIT” konferencije, Vlada FBiH podržava IT sektor

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenička razvojna agencija ZEDA, u partnerstvu s udruženjem ZeForge te u sklopu SpinIT projekta podržanog od Interreg Dunavskog programa, organizator je dvodnevne IT manifestacije koja je počela današnjom “SpinIT” konferencijom, a sutra će biti nastavljena konferencijom “HammerIT”.

Današnja konferencija okuplja stručnjake iz sedam zemalja, koji će kroz niz predavanja i panel diskusija podijeliti svoja iskustva iz oblasti digitalizacije, industrije 4.0 i IT-međusektorske saradnje, a učesnicima je uspješan rad poželio i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović.

Ministar je naglasio da nisu sponzori ove konferencije, ali su, dodao je, uložili puno u poduzetničku instrastrukturu u Poslovnoj zoni Zenica te niz preduzetničkih projekata u tom gradu.

-Nisam siguran, sedam ili devet grantova ove godine finansirali smo sa po 100.000 KM za same preduzetnike i za firme. Svaka je lokalna inicijativa, pogotovo kvalitetna, a ZEDA već dugo radi kvalietetno lokalne inicijative – podvukao je Mijatović.

Ovakvi projekti, kako je naglasio, predstavljaju korak naprijed za Zenicu, Federaciju Bosne i Hercegovine i državu BiH.

-Sve ono što je dodatna vrijednost, bez dileme, imat će podršku Vlade FBiH. Stojimo na raspolaganju da čujemo šta je neophodno finansirati za sljedeću i naredne godine, a bez dileme uklapa se u naš plan, jer prvi put u istoriji, ove godine FBiH podržala je IT sektor – istakao je Mijatović. Dodao je su i ovakvi skupovi važni na evropskom putu države te poboljšanja životnog standarda građana BiH.

Digitalizacija poslovnih procesa i unapređene ukupnih procesa poslovanja, po Mijatovićevim riječima, važni su segmenti u ostvarenju zacrtanih ciljeva i Federalne vlade.

Centar za robotiku iz Tuzle predstavlja Miralem Bulić, koji je naglasio kako je taj centar prvi sistem integrator u BiH, kada su u pitanju roboti i robotski sistemi.

-Zadovoljstvo nam je da možemo, pred ovako divnim auditorijem, da izlažemo određene napretke koje smo učinili u BiH ka digitalnoj transformaciji. Danas ćemo predstaviti određena rješenja, gdje su domaće kompanije napravile veliki korak ka digitalnoj transformaciji, što se uklapa u samu tematiku ovog događaja u Zenici- kazao je Bulić.

Konferencija je savršena prilika za učenje o najnovijim tehnološkim trendovima i inovacijama, uz prisustvo regionalnih i međunarodnih lidera iz IT industrije.

ZEDA ovu konferenciju, naglasio je menadžer SpinIT projekta Mirza Sikirić, organizuje uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Interreg Danube Transnational Programme.

-Velika mi je čast da danas imamo priliku da ugostimo 29 organizacija i svi pričamo o digitalizaciji, IT-u, industriji 4.0 u Zenici. To je velika stvar za naš grad, jer ovo je jedan projekat koji okuplja veliki konzorcij i pomjera granice po pitanju digitalizacije za čitav Dunavski region – kazao je Sikirić, te izrazio nadu kako je konferencija samo početak te da će biti u prilici da u budućnosti apliciraju za nove i velike projekte iz ove oblasti.

Učesnici, dodao je, dolaze iz Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Mađarske, Češke i BiH. Sutrašnja konferencija “HammerIT”, napomenuo je Sikirić, tematizirat će IT sektor i programiranje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno