Biznis

Kako će izgledati projekt koji će stvoriti 3,6 kilometara dugo jezero na Bosni kod Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine priprema izgradnju Hidroelektrane Kovanići na rijeci Bosni kod Zenice.

U toku je procjena utjecaja na okoliš koju će imati ovaj energetski objekat, piše BiznisInfo.ba.

Riječ je o postrojenju instalirane snage 12,2 MW i planirane godišnje proizvodnje električne energije od 58,5 GWh.

Prema ranijim procjenama, vrijednost ove investicije je 89 miliona KM, a planira se finansirati kreditima i sredstvima Elektroprivrede BiH.

Jezero će biti kreirano u dužini od 3.6 kilometara

Uzvodno od brane planirana je akumulacija u dužini od oko 3,6 kilometara, a nizvodno od brane planirana je regulacija nizvodnog korita rijeke Bosne od profila izlazne vode u dužini od 1,7 km.

Brana je betonska, konstruktivne visine 27,50 m i dužine u kruni 143,00 m, locirana uzvodno od naselja Kovanići, a izvodi se u cilju koncentracije pada. Na taj način se formira akumulacija neposredno uzvodno od brane.

Hidrauličkim proračunima u okviru Idejnog projekta je zaključeno da akumulacija neće imati uticaja na magistralni put M17 Sarajevo-Doboj na lijevoj obali, ni na lokalni put za Kovaniće na desnoj obali rijeke Bosne, kao ni na prugu ŽP Vrpolje na desnoj obali.

Kako se izgradnjom brane i formiranjem akumulacije ne bi ugrozila stabilnost nasipa magistralnog puta i željezničke pruge, Idejnim projektom je dato tehničko rješenje zaštite ovih nasipa zasječenim šipovima koji se međusobno uklapaju stvarajući vodonepropusnu barijeru.

Promjene u topografiji terena će biti vidljive u povišenju kote nivoa vode u akumulaciji, kao i proširenju vodnog lica vodotoka, i to u dužini od 3,6 km.

Već su ishodovani Studija izvodljivosti sa geološkim istražnim radovima, Studija ekonomske opravdanosti i zahtjev za dodjelu koncesije, Idejni projekat te Odluka o proglašenju javnog interesa, pristupanju pripremi izgradnje elektroenergetskih objekata, izboru strateških partnera i pristupanju dodjeli koncesija.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno