Politika

PARALELNI INTERVJU kandidata za gradonačelnika (1 od 5) : Kreho, Šabani, Kozlić i Babajić o komunalnim uslugama i infrastrukturi, privredi i investicijama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema podacima nezavisnih promatrača, portal Zenicablog je jedini elektronski medij u Zenici koji je svim kandidatima, pojedincima i političkim strankama, dao identičan i jednak pristup svojim čitaocima, kroz objavu svih saopćenja svih političkih subjekata, bez obzira da li oni imali komercijalni ugovor o oglašavanju ili ne. Jednak tretman svih, bez obzira gajili simpatije prema nama ili ne, držimo 19 godina postojanja, a u neizbornom periodu ovakav tretman imaju sve parlamentarne, odnosno stranke koje imaju vijećnike u Gradskom vijeću i Kantonalnoj skupštini.

Tokom mjesec dana predizborne kampanje istovjetan pristup imaju svi koje je CIK verificirao za izbore u Zenici za lokalne, odnosno ZDK na Općim izborima. Tako je bilo i sa saopćenjima kandidata za gradonačelnika, a ovaj put Zenicablog je otišao i korak dalje – ponudivši petorici kandidata identičan intervju, sa identičnih 50 pitanja iz 10 oblasti. Svi kandidati su kontaktirani putem službenih mailova, u istom trenutku, imali isto vremena i neograničen prostor za odgovore u prvom i jedinstvenom PARALELNOM INTERVJUU u nekom mediju.

Od njih pet, četiri kandidata su pokazala dovoljno političke ozbiljnosti, poštovanja građana, čitalaca i medija. Hasan Kreho (nezavisni kandidat), Adnan Šabani (Pokret), Spahija Kozlić (SDA) i Almir Babajić (SDP) su u datom roku odgovorili na naša pitanja, a Zenicablog će u narednih pet dijelova (svakog drugog dana) objavljivati njihove odgovore na ključna pitanja lokalnog razvoja.

Nažalost, iako stranka čiji je lider i kandidat, BHI KF, uredno komunicira sa našim čitaocima putem saopćenja, Fuad Kasumović, aktuelni gradonačelnik i kandidat, nije odgovorio na pitanja našeg Portala. Kasumović je početkom kampanje odbio učešće u OSCE debati, potom je odbio poziv kolega sa portala KLIX, dok po prvi put na lokalnoj RTV servisu nema debatnih dijaloških emisija, samo monološki snimljene izjave.

Zenicablog smatra da je posljednjih godina gotovo ugušen dijalog, te je na djelu značajan pritisak na medije da izvještavaju kako odgovara pojedincima. Relevantni podaci ukazuju da smo među rijetkim, a vjerovatno i jedini koji se drže profesionalnih standarda i zakona koji propisuju jednak tretman i mogućnost da svako kaže šta misli. Zbog toga smo i napravili prvi paralelni intervju u istoriji ovog Grada.

U prvom nastavku danas, ponedjeljak 23.09. teme su: Komunalne usluge i infrastruktura; Privreda i investicije.
U drugom nastavku srijeda 25.09. teme su: Odlazak mladih; Odnos prema građanima.
U trećem nastavku petak 27. 09. teme su: Administracija i upravljanje, Ekologija i održivi razvoj.
U četvrtom nastavku nedjelja 29.09. teme su: Kultura, sport i turizam, Socijalna politika i zdravstvo.
U petom nastavku utorak 01.10. teme su: Sigurnost i javni red, Finansije i budžet.

PRVI DIO:

Komunalne usluge i infrastruktura:

01. Grad ima problem sa smećem – značajni dijelovi Grada nemaju organizovani otpad, “otoke” za razvrstavanje otpada, pa ni dovoljan broj kanti i odvoza. Gradska administracija uz pomoć komunalnog preduzeća za sada nije adekvatno riješila ovaj problem. Koji će biti prvi koraci?

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Organizovat ću sastanak sa preduzećem ALBA Zenica da bi se organizovalo prikupljanje otpada i njegovo upravljanje  na efikasniji način.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Raspisivanje tendera za ovu  uslugu. Aktuelni problem je što poslovi i cijene nisu definisani već se kao na pijaci svake godine dogovaraju između predstavnika Albe i Gradonačelnika direktno. Kada je Alba zadovoljna  cijenom rade kada nisu opstruiraju  rad i građani Grada trpe taj javašluk… Uslugu podići na dva nivoa vise, reciklomati, povećanje broja kanti, razdvajanje na izvoru otpada, izgradnja modernog centra za obradu otpada (zajedno sa Valdom ZDK)

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Znamo da postoje kapaciteti, da čak postoje i ozbiljne studije i projekti kvalitetnog rješenja, sve treba modernizirati i prilagoditi gradu veličine Zenice, onako kako su to uspješno riješili gradovi na Zapadu. Potrebno je samo da svako radi svoj posao za koji je plaćen i još bitnije – da odgovara za njega.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Ugovor  potpisan imeđu Gradske uprave i preduzeća “ALBA” mora se revidirati jer se očigledno krše mnoge odrdbe tog ugovora. Ugovor sam po sebi je nepovoljan za Grad i građane Zenice. Potrebno je izmijeniti Odluku o komunalnom redu kako bi se uvele  dodatne mjere koje bi  poboljšale komunalnu higijenu grada. Često smo svjedoci da se pored praznih kontejnera nalaze velike količine smeća. Za takve pojave ne možemo kriviti niti Albu niti Gradsku upravu. Kaznena politika mora biti efikasnija.

02. Putevi u gradskoj zoni su u lošem stanju, a održavanje je sporadično i neefikasno. Šta planirate konkretno uraditi da promijenite ovu situaciju?

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Bez stručnog nadzora.poslovi uređenja i asfaltiranja puteva su se radili nekvalitetno. Ni jedan posao se neće raditi bez stručnog nadzora.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Fokus broj jedan u izgradnji putne infrastrukture su gradske ceste, ‘’nulti‘’ prioritet!

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Centar Grada je slika i prilika sjedišta ZDK i kako to odlazeći gradonačelnik voli reći, četvrtog grada u BIH. Naši trgovi, šetališta i centralni prostori su slika i prilika Grada. Zeničani samo trebaju vjerovati svojim očima i reći sami sebi u šta se centar grada pretvorio. Naš konkretan plan podrazumijeva hitnu i sveobuhvatnu rekonstrukciju, od Trga Alije Izetbegovića u centru do Staničnog trga koji izgleda kao bombardovana livada.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Došli smo u situaciju da su nam ceste u gradu u jednako lošem stanju kao i u prigradskim dijelovima. Vrijeme je da se ulaganje u putnu infrastrukturu jednako raspodjeli. Moram priznati i da javne nabavke za interventno održavanje cesta predstavljaju problem i zbog toga se javlja ta neefikasnost. Za potpunu efikasnost potrebno je urediti vlasnički odnos u preduzećima koja se bave ovom djelatnošću.

03. Pojedini dijelovi grada koji čak gravitiraju centru nemaju adekvatnu kanalizaciju. Kako planirate riješiti ovaj problem u naredne četiri godine?

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Kanalizacija će biti jedan od prioriteta u naredne četiri godine i njeno uključenje u sabirnike koji će biti u Banlozima u Centru za prečišćavanje otpadnih voda.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Izgranjdom vangradskog dijela GGM će se morati riješiti  problem kanalizacije u dijelovima Grada od Raspotčja do Drivuše. Ostala prigradska  I seoska područja ćemo dobrim planom  I fondovima sa viših nivou  planski rješavati u aredne godine.

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Ne želim da ovaj intervju i prostor predviđen da kažemo šta je naš plan pretvorimo u priču o odlazećem gradonačelniku, ali dovoljno se prisjetiti obećanja i najava da će u prvoj godini riješiti problem vode i kanalizacije prigradskih naselja. Šta je učinjeno? Ništa! Ljudi planiraju naselja na Marsu, Mjesecu, a ovdje se za osam godina ne uradi projekt i dovede voda, odvede kanalizacija…Elementarni infrastrukturni objekti za normalan život moraju biti nulti prioritet i rješavati se danas, a ne sutra.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Nerealno bi bilo reći da se to može urediti za 4 godine. Ono na čemu treba insistirati jeste da se u sljedeće 4 godine spoje sela Babinske regije na kanalizacioni sistem. Mi smo uz sugestiju struke predlagali i drugi sistem koji bi osigurao adekvatno zbrinjavanje fekalija i osiguranje bakteriološki ispravne vode na rubnim dijelovima grada ali Gradska uprava nije uvažavala mišljenje struke.

04. Saobraćajne gužve su svakodnevni problem. Zašto do sada nije bilo rješenja i šta vi konkretno nudite?

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Tunel kroz brdo u naselju  Crkvica koji bi izlazom bio kod kapije-ulaz u Bolnicu a ulazom kod nekadašnjeg terminala za gorivo preduzeća KALEN.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
-Izgradnja GGM do Drivuše
-izgradnja dva pješačka mosta uz DRveni I Kamberovića most, pretvaranje tih mostova u čisto mostove za saobraćaj. Dvije trake u jednom I dvije u drugom smjeru.
-izgradnja tuneal Blatuša Crkvice

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Treba primjeniti procese i regulative poznate u modernim gradovima, rasteretiti glavne saobraćajnice i izgraditi nove na spornim dijelovima. U predizbornim skupovima smo najavili povezivanje Blatuše i Crkvica i to je samo jedna od stvari kojima treba težiti radi rasterećenja saobraćaja.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Ovo je problem na čijem smo rješavanju insistirali u prethodnom mandatu. Zeničani koji na posao idu automobilom provedu 5 dana u godini u vozilu na kružnim tokovima i u gužvi. Rješenje je izgradnja mosta u Blatuši koji bi ovaj kvart povezao sa M-17 a onda ili putem tunela ili cestovnom vezom preko Crkvičkog brda da povežu M-17 i Crkvice. Prva opcija je skuplja ali ne i neizvodiva jer bi u tom slučaju mogli uključiti i JP Ceste FBiH. Mi smo nekoliko godina u Budžetu insistirali da se osiguraju sredstva za izradu projektne dokumentacije za most i da se most izgradi ali je to samo ostalo “slovo na papiru”.

05. Javni prevoz nije u rukama Grada, nego privatne firme. Ipak je neredovan i neefikasan. Građani nemaju razlog da koriste gradski prijevoz ni po cijeni ni po kapacitetu i broju vožnji. Imate li ideju, plan kako da Grad unaprijedi javni prijevoz?

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Vratit ću u funkciju  JP  “Zenicatrans prevoz putnika “. Uvođenje autobusa na električni pogon i besplatan prevoz u gradskoj zoni

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Preko inspekcija kontrolisati redove vožnje.
Tenderom definisati sve uslove koje Grad,  želi, sve linije koje trebamo.
Firma Zenicatrans je uništena od strane aktuelnog Gradonačelnika i vrlo teško se može išta tu promijeniti.

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Naravno da imamo, jer proteklih osam godina se pokazalo kako NE TREBA raditi, kad je gradski prijevoz u pitanju. Jačanja broja linija, njihove raznovrsnosti i uvođenje popusta i besplatnog prijevoza za određeni dio populacije biće moj prioritet. Niko razuman neće pokrenuti auto i stvarati gužve na malim relacijama ako ima uređen gradski prijevoz.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Formiranje novog preduzeća koje će se baviti gradskim i prigradskim prevozom. Odgovorno Vam tvrdim da možemo imati uspješno javno preduzeće i odlično organizovan javni prevoz. Čak za našu viziju gradskog prevoza nije nam ni potrebna autobuska stanica. Koncept  JP “Zenicatrans” je bio potpuno pogrešan.

06. Mnogi javni prostori u centru Grada su zapušteni. Primjer Stare čaršije, pa i parkova. Da li ste zadovoljni trenutnim stanjem i šta ćete konkretno uraditi da ih revitalizujete?

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Stara čaršija je zapuštena i opasna za pješake jer nestabilni  crijepovi prijete sa krovova. Ako bude postojao interes za male radnje u unutrašnjem dijelu Stare čaršije iste izdati pod povoljnim uslovima. Ako ne bude interesa onda vidjeti da se ista ukloni.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Nažalost, Zenicu je tužno gledati po pitanju parkova, uže jezgre Grada,… Zadnjih godina se nije apsolutno ništa napravilo. Od jednog entuzijazma, obećanja do potpunog debakla i pretvaranje Zenice u kasabu  po mjeri jednog primitivca. Moramo (Vijeće i Gradonačelnik)  sve trgove renovirati i napraviti multifunkcionalne, Trg Bih, Trg, Alije Izetbegovića, Staru čaršiju + MS Serdarevića… po uzoru na gradove u Hrvatskoj, Sloveniji a zašto ne i šire. Grad  je započeo sa izgradnjom fontana zašto ne bi imali vodenu atrakciju  kao u Barceloni I bili grad Fontana.
Gradski park mora biti po ozora na parkove u Zagrebu u kojem bi se dešavali koncerti i dječji zabavni programi. Uređenje svih trgova manjih po naseljima Mokušnice (Fontana prijeratna), Babina Rijeka, Crkvice, Blatuša. RAdakovo….

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Dijelom sam se toga dotakao u drugom pitanju. Centar Grada, koji je, gdje god dođete, pa i u BIH, ponos za pokazivanje turistima, nama je ruševina, ruina. Kombinacijom postojećih, te novih propisa i procedura vratiti ćemo život u centar grada, otvaranjem danas praznih objekata.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Sada nemam uvid u stanje poslovnih prostora. Ne znam koji su gradski a koji privatni. Znam da se mogu iskoristiti, ako ne za privredu onda mogu za udruženja građana. Stara čeršija u stanju kakvo je sad gubi smisao. Za mene je kompletna  šetačka zona loše koncipirana i jedan od prioriteta buduće Gradske uprave mora da bude da se “centar” grada uredi.

07. Kako namjeravate problem nekontrolirane gradnje i neplanskog urbanističkog razvoja?

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Katastar i Gruntovnica imat će veću  pažnju i kontrolu u svom radu jer se pokazalo da su veoma upitne sa radom u okviru zakona.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Usvajenjem Urbanističkog Plana Grada koji je istekao 2000 godine!-Trebao bi biti usvojen do marta 2025

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Jednostavno – struku prepustiti stručnjacima i ukloniti bilo kakvu politiku iz tog posla.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Pod hitno je potrebno donijeti Urbanistički plan grada, kao nejvažniji razvojni dokumant koji će biti osnova za donošenje Regulacionih planova. Što se tiče nelegalne gradnje kuća, mi imamo dvije mogućnosti ili sve legalizovati i “podvući crtu” i nakon toga povećati inspekcijski nadzor i kazne. Ili druga opcija sve nelegalne objekte srušiti. Za nas u SDP-u je prihvatljivija prva opcija i na njoj ćemo insistirati

Privreda i investicije:

08. Evidentno je da Grad nije privlačan za strane investitore. Kako planirate to promijeniti u roku od jedne godine, a ne za četiri godine?

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Investitorima ću omogućiti sve uslove za investiciju. Zemljište iI infrastruktura bit će urađeni po željama investitora

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Samo atraktivnim poslovnim zonama, zemljište po povoljnim uslovima za proizvodne firme sufinansiranje 100% svih renti I priključaka te  besplatna građevinska dozvola bez renti. Prijateljski odnos inpekcija prema svim proizvodno-turističko-ugostiteljskim djelatnostima…

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Možete li se vi sjetiti posljednjeg ozbiljnog investitora koji je došao u naš grad? Otiđite u mala mjesta 50, 100 km u krugu oko Zenice vidjećete hale, pogone, poslovne industrijske centre. Neki od njih su došli u naš grad i iz njega otišli glavom bez obzira. Kombinacijom stravično velikih renti i poslovnog “reketa” iole ozbiljniji biznisi su otišli samo preko administrativne granice u Žepče, Vitez, Kakanj i tamo zasnovali biznis. Neke šanse su izgubljene, ali Zenica je i dalje izuzetno privlačna zbog lokacije, infrastruktura i tradicije.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Nije privlačan za investitore zato što se otvoreno “procenti” traže. Teško će biti za godinu dana ispraviti lošu sliku Zenice u ovoj oblasti. Priliku za privredni razvoj Zenice smo propustili sa prodajom zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica-jug. Dolaze nam trgovački lanci i potrebno nam je da zaposlimo 2000 trgovaca. Radna mjesta u trgovini ne proizvode novu vrijednost i ne povećavaju platežnu moć. Greške možemo ispraviti ali će trebati vremena za to.

09. Mladi masovno odlaze zbog nedostatka prilika. Kako mislite da ih zadržite kada već decenijama nemamo konkretnih rezultata?

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Mladima ću dati priliku za samozaposlenje i određene start-up novce.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
-subvencija obdaništa za djecu (Gradska besplatna)
-subvencije za prvi stan, subvencije za materijal za  izgradnju stambenih kuća
-nove zone će dovesti nove investiture stvorit će se atraktivna radna mjesta gdje će mladi naći svoju priliku…
-sportski ambijent se mora  promijeniti, mladi moraju da dolaze u ovaj grad da budu dio sportskih kolektiva a ne da odlaze iz ovog grada.

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Dio odgovora na ovo pitanje prevazilazi mogućnosti u lokalnoj sredini. Mnogo je razloga i povoda za odlazak, ne samo mladih. Međutim, stvaranje uvjeta za rad, život, nekretninu, mlade će zadržati, a one koji su otišli – vratiti. Primjer sredina kao što su neke u Tuzlanskom, pa i Zeničko-dobojskom kantonu, gdje mladi dolaze natrag iz inostranstva, upisuju djecu ponovno u naše škole, dokaz je da može. Neka svako radi svoj posao i samo zajedno ćemo doći do cilja. Atmosfera svađe, sukoba, razdvajanja braće, članova porodica, komšija metodama laži, ucjena i pritiska nas vodi u propast i to je jedan od razloga odlaska.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Odlazak mladih nije samo problem našeg grada ili države, to je globalni problem jer svi idu gdje im je bolje. Iz Njemačke idu u Švicarsku, iz Švicarske idu u Ameriku. Dvije su politika ključne za mlade, a to su dobar posao i stan. Mi smo ponudili u svom programu politike i  za jedno i za drugo

10. Koje konkretne mjere ćete preduzeti da smanjite birokratske prepreke za lokalne preduzetnike, koji se često žale na korumpiranu i neefikasnu administraciju?

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Za privrednike će biti omogućen direktni kontakt sa gradonačelnikom I sve nepravilnosti će biti odmah uklonjene.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Registracija firme  za 48 sati, e-građevinska dozvola (već podržano novim zakonom o građenju i OSCE om)

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Ono što je sigurno jeste da privrednici plaćaju strašne rente, takse živimo sistem obrnutih vrijednosti u kojima se budžet puni haračem, umjesto uspjehom privrede. Postavljen je princip meni daj moj, a ti se snađi, što nijedan ekonomija ne želi i zato odlaze. U najkraćem okrenuti sve suprotno od onog što je rađeno proteklih osam godina u odnosu prema stvarnim investitorima i privrednicima.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
U Gradskoj upravi je sve vise prisutan problem o kojem niko ne govori a to je mobing i “pritisak na uposlenike” što rezultira povećanim korištenjem bolovanja a što za posljedicu ima umanjenje efikasnosti administracije. Mi moramo olakšati izdavanje osnovnih dokumenata iz matičnih knjiga.  Čovjek izgubi 30 minuta dok mu se ovjeri  jedan dokument. Insistirat ćemo na elektronskom apliciranju i plaćanju taksi kao u općini Centar u Sarajevu. Nemaju baš svi u ovom gradu prepreke. Određenim grupama ljudi se sve završava preko noći i to moramo promijeniti da svi imaju iste mogućnosti.

11. Grad je izgubio ili polako gubi industrijske kapacitete. Kako mislite obnoviti privredu, zanatstvo i koja je vaša strategija za nova radna mjesta?

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Nova radna mjesta trebaju start-up poticaje i oslobađanje od poreza za prvu godinu rada. Kao gradonačelnik ću direktno sarađivati sa investitorima da bez problema ostvare investiciju i otvore nova radna mjesta.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Privlačenje investicija firmi u metalnoj industriji, drvnoj I tekstilnoj industriji. Prihoda od turizma skoro da I nemamo, novim zakonom je omogućeno formiranje turitičke zajednice grada. Potencijali poput Smetova (kongresnih dvorana), Zmajevca, Bističaka, Vranduka pa I aquaparka sa smještajnim kapacitetima mogu u potpunosti da promjene sliku Grada …

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Povezano sa prethodnim pitanjem, kombinacijom rasterećenja privrede i omogućavanja novih investicija

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Zenica će se prema svim pokazateljima do 2030. godine suočiti sa odlaskom ArcelorMittala. Kakava nas tu sudbina čeka i kakvi su planovi kompanije nakon toga niko ne zna. Naša jedina prilika je u malim i srednjim preduzećima. Moramo insisitirati na otvaranju istih i njihovom subvencioniranju. Važno je uspostaviti dijalog između privrednika i Gradske uprave. Potrebno je i pružiti podršku privrednicima i pomoći im pri apliciranju na grantove viših nivoa vlasti i kod međunarodnih organizacija.

12. Investitori često odustaju zbog loše infrastrukture. Većina ideja ostaje na idejama. Zašto je grad u takvom stanju i kako ćete to konkretno popraviti?

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Grad je u ovako lošem stanju jer nisu do danas načelnici i gradonačelnici imali iskrenu namjeru da  urede infrastrukturu u kvalitetnom stanju.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Kakav je prvi čovjek  takav je upravo I Grad…

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Nikada nije napravljena strategija djelovanja, a potezi su ili kozmetički ili vođeni drugim namjerama Gradske uprave. Gradska uprava je, zapamtite, servis svakog građanina, a ne obratno.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Nemam taj podatak da odustaju zbog loše infrastrukture pa mi je teško o tome govoriti.

13. Da li imate konkretnog investitora kojeg biste odmah mogli dovesti u grad, ili je to samo na dugom štapu?

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Imam investitora iz Kuwaita.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Imam, zbog političke scene kakva jesti I bojazi samih investitora da ne bi bilo revanšizama neću sada govoriti o ovom investitoru. Kada prođu  izbori bit će javno saopšteno. Radi se o investitoru koji ima već 1,000 zaposlenih u proizvodnim firmama u BiH. Investitor  je tu I bit će dio proizvodnih procesa u Zenici. Ima dosta potencijala u saradnji sa Turskom I tu moramo iskoristiti Vladu ZDK, ministarstvo  Privrede I mog prijatelja  ministra Samira Šibonjića. Te veze koje on ima sa Republikom Turskom su šansa ne samo za Zenicu nego za Bih. Ovom Prilikom ću saopštiti da je  ZEPS ove godine vraćen u Zenicu samo na osnovu inicijative ALena KApkovića I ministarstva Privrede I gospode Samira Šibonjića I firme Tapas kao nosioca licence.. Dolaskom Kasumovića  Zeps kao I sve drugo što je zeničko je bačeno bilo niz vodu…

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
U nizu kontakata koje je Vlada ZDK i resorna ministarstva imali, postoje zainteresovani, ali sve je zaustavila administrativno-kriminalna hobotnica lokalne vlasti. Prisjetimo se projekta novih odjela i zgrade Kantonalne bolnice. Biznis bježi od sredina u kojima se ucjenjuje, reketira. Vraćanjem povjerenja vratićemo i investitore.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Postoji nekoliko domaćih privrednika koji su spremni da prošire svoje kapacitete ali “su na čekanju” kod Gradske uprave. O imenima ne mogu govoriti.

14. Šta mislite o prevelikoj zavisnosti od javnog sektora u zapošljavanju, i kako planirate promijeniti taj trend?

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Javni sektor je veći po broju zaposlenih u odnosu na broj stanovnika u Gradu Zenica. Treba poticati mlade na samozapošljavanje uz poticaje od Grada Zenica.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Taj trend možemo promijeniti jačanjem privrede I da javni sektor bude lošiji platežno od realnog sektora. Stvari se moraju značajno promijeniti. Moramo kreirati atraktivna radna mjesta u realnom sektoru tako da javni ne bude uopšte interesantan za radnike.

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Nigdje u razvijenom svijetu rad u javnom sektoru nije privilegija. Rade ljudi koji žele postići nešto i to znaju kako primjeniti. Kod nas je dolaskom u javnu instituciju priča završena. To se mora promijeniti.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Nedostatak radne snage na tržištu je uzrokovalo da se i u privatnom sektoru povećaju plate. Insistiranje na poslovima u javnom sektoru je umanjeno u odnosu na prethodni period.  Prosječna plata u Zenici je manja već u Brezi ili Varešu. Ovih 2000 radnih mjesta u trgovini u Poslovnoj zoni Zenica-jug to neće promijeniti. Potrebno je da razvijamo i insisitiramo na proizvodnim djelatnostima kako bi povećali plate u privatnom sektoru čime bi automatski smanjili interesovanje za javne poslove.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno