Politika

PARALELNI INTERVJU kandidata za gradonačelnika (2 od 5): Šabani, Kozlić, Babajić i Kreho o odlasku mladih i odnosu prema građanima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema podacima nezavisnih promatrača, portal Zenicablog je jedini elektronski medij u Zenici koji je svim kandidatima, pojedincima i političkim strankama, dao identičan i jednak pristup svojim čitaocima, kroz objavu svih saopćenja svih političkih subjekata, bez obzira da li oni imali komercijalni ugovor o oglašavanju ili ne. Jednak tretman svih, bez obzira gajili simpatije prema nama ili ne, držimo 19 godina postojanja, a u neizbornom periodu ovakav tretman imaju sve parlamentarne, odnosno stranke koje imaju vijećnike u Gradskom vijeću i Kantonalnoj skupštini.

Tokom mjesec dana predizborne kampanje istovjetan pristup imaju svi koje je CIK verificirao za izbore u Zenici za lokalne, odnosno ZDK na Općim izborima. Tako je bilo i sa saopćenjima kandidata za gradonačelnika, a ovaj put Zenicablog je otišao i korak dalje – ponudivši petorici kandidata identičan intervju, sa identičnih 50 pitanja iz 10 oblasti. Svi kandidati su kontaktirani putem službenih mailova, u istom trenutku, imali isto vremena i neograničen prostor za odgovore u prvom i jedinstvenom PARALELNOM INTERVJUU u nekom mediju.

Od njih pet, četiri kandidata su pokazala dovoljno političke ozbiljnosti, poštovanja građana, čitalaca i medija. Hasan Kreho (nezavisni kandidat), Adnan Šabani (Pokret), Spahija Kozlić (SDA) i Almir Babajić (SDP) su u datom roku odgovorili na naša pitanja, a Zenicablog će u narednih pet dijelova (svakog drugog dana) objavljivati njihove odgovore na ključna pitanja lokalnog razvoja.

Nažalost, iako stranka čiji je lider i kandidat, BHI KF, uredno komunicira sa našim čitaocima putem saopćenja, Fuad Kasumović, aktuelni gradonačelnik i kandidat, nije odgovorio na pitanja našeg Portala. Kasumović je početkom kampanje odbio učešće u OSCE debati, potom je odbio poziv kolega sa portala KLIX, dok po prvi put na lokalnoj RTV servisu nema debatnih dijaloških emisija, samo monološki snimljene izjave.

Zenicablog smatra da je posljednjih godina gotovo ugušen dijalog, te je na djelu značajan pritisak na medije da izvještavaju kako odgovara pojedincima. Relevantni podaci ukazuju da smo među rijetkim, a vjerovatno i jedini koji se drže profesionalnih standarda i zakona koji propisuju jednak tretman i mogućnost da svako kaže šta misli. Zbog toga smo i napravili prvi paralelni intervju u istoriji ovog Grada.

U prvom nastavku ponedjeljak 23.09. teme su bile: Komunalne usluge i infrastruktura; Privreda i investicije.
U drugom nastavku danas srijeda 25.09. teme su: Odlazak mladih; Odnos prema građanima.
U trećem nastavku petak 27. 09. teme su: Administracija i upravljanje, Ekologija i održivi razvoj.
U četvrtom nastavku nedjelja 29.09. teme su: Kultura, sport i turizam, Socijalna politika i zdravstvo.
U petom nastavku utorak 01.10. teme su: Sigurnost i javni red, Finansije i budžet.

DRUGI DIO

Odlazak mladih:

15. Mladi odlaze jer ne vide perspektivu. Kako ćete vi donijeti promjenu, kada do sada ništa nije funkcioniralo?

ADNAN ŠABANI (Pokret)
-kroz rješenja spomenuta za razvoj privrede
-razvoj turizma
-poticaji za mlade (obdaništa, stanovi, prvo zaposlenje)

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Naša lista ima više od 60 posto mladih, školovanih osoba koje do sada nisu bile ni u politici, ni na funkcijama. Upravo će oni biti primjer i poziv svojim drugaricama i drugovima da budućnost ipak vide u našem gradu. Perspektiva se gradi nizom, stotinama detalja i sve ih treba slagati, a ne razlagati kao proteklih godina.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Ja kao mlad čovjek potpuno razumijem sa kojim se problemom mladi susreću. To ne može vidjeti trenutni Gradonačelnik koji je stekao uslove za penziju. On ne živi taj život i ne susreće se s tim problemima! Predložili smo nekoliko politika koje nisu realizirane u prošlosti i nastavit ćemo i u budućnosti na tome!

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Prioritet će biti podrška za poslovni prostor i zemljište koje Grad ustupa mladima na korištenje.

 16. Koji su konkretni programi za mlade koji će biti prioritet u vašem mandatu? Ne samo obećanja, već realni planovi?

ADNAN ŠABANI (Pokret)
-razvoj turizma, razvijanje privrednog ambijenta na području turizma, IT industrije I drugih industrija koje su zanimljive mladima.
-pomoć pri stjecanju prve nekretnine (kuća, stan)
-pomoć pri finansiranju obdaništa (gradska besplatno, privatna sufinanciranje)
-financiranje doktorskih studija
-razvojem sporta 4.000.000,00 za sport će stvoriti u Gradu ambijent u kojem će ostati i dolaziti da živi a ne ići iz Zenice.

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Svaka osoba sa biznis idejom, sa znanjem i umijećem šta i kako napraviti je dobrodošla. Saslušati ću i pomoći na sve moguće načine svakog ko želi pokrenuti svoju priču u svom gradu.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Stambeno zbrinjavanje, karijerne stipendije, subvencioniranje vrtića za socijalne kategorije.

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Razgovor sa mladim visokoobrazovanim kadrovima i njihove želje realizirati  u skladu sa mogućnostima Grada Zenica.

17. Šta je vaš plan za stvaranje radnih mjesta koja su atraktivna za visokoobrazovane mlade ljude?

ADNAN ŠABANI (Pokret)
-već rečeno u prethodnim pitanjima

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Sinergijom dolaska poslovnih ljudi, kompanija i razvijanjem različitih industrija otvaraju se pozicije za mnoga visokoobrazovna mjesta. Sve već ranije navedeno vuče jedno drugo.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Na ovako koncipirano pitanje teško je odgovoriti u kratkim crtama. Visokoobrazovani mladi ljudi su i u medicini i u tehničkim strukama, kulturi i sportu.  Za njih sve može biti ključno stvaranje uslova da se opredjeljuju na vlastite biznise i da im Grad u tome bude podrška.

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Razgovor sa mladim visokoobrazovanim kadrovima i njihove želje realizirati  u skladu sa mogućnostima Grada Zenica.

18. Kako ćete riješiti problem nedostatka kulturnih sadržaja tokom cijele godine koji privlače mlade?

ADNAN ŠABANI (Pokret)
– Ulaganjem u Pozorišnu scenu , izmjenom zakona vezanih za financiranje ustanova culture,
– ulaganje u objekte poput starog Doma Armija (da postane Dom Mladih), razvojem trgova na kojima će se održavati koncerti povećati sadržaj kulturne scene (izgradnja amfiteatra na otvorenom za odvijanje koncerata ozbiljne koncertne muzike)

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Gdje su Zeničko proljeće, Aprilski salon i druge manifestacije kojima je Zenica bila centar kulturnih zbivanja. Muzej, BNP, Biblioteka, samo su neke od institucija koje formalno finansira Kanton, a upravlja Grad. Kako upravlja, odgovorili ste svojim pitanjem. Kultura za sve, povezivanje institucija kulture i zajednički projekti biće jedan od prioriteta, ali i tim ljudima treba osigurati bolje uvjete za rad, što je posao lokalne administracije i taj posao uglavnom nije dobro urađen.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Povećanjem broja kulturnih sadržaja u gradu.

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)

Stalna postavka bine ispred RK Bosna u centru Grada Zenica i održavanje kulturnih manifestacija.

19. Šta ćete konkretno učiniti da poboljšate dostupnost stambenih kredita za mlade porodice?

ADNAN ŠABANI (Pokret)
-sufinancirati kamate, grantovi za kupovinu prve nekretnine

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Grad Zenica na čelu sa odlazećim gradonačelnikom se posvađao s kim god je stigao, a na listi su se našli i Kanton, pa i skoro sve komercijalne banke, jer je preferirao sebi bliske, pa i u tom sektoru. Tražićemo i forsirati povoljnije uvjete i projekte za mlade preko naših institucija i siguran sam da će biti odjeka.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Stambeni kredit za mlade porodice je danas dostupan svima ali je pitanje bolje šta možete kupiti sa tim kreditom? Ponudili smo rješenje da se na gradskim parcelama prave stanovi za mlade čija bi cijena bila prihvatljiva za mlade parove. Također smo ponudili u program prodaje neperspektivnih gradskih parcela na periferiji grada, po povoljnim cijenama za izgradnju kuća.

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Krediti za mlade porodice je moguće ostvariti izgradnjom novih objekata uz povoljne kredite koje Grad Zenica treba sufinansirati.

Odnos prema građanima:

20. Mnogi građani se žale da ih gradska uprava ignoriše. Kako ćete osigurati da se čuje glas građana, a ne samo političke elite?

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Transparentnost, profesionalnost, usluga za sve građane..jednaka. Povećati kapacitete šalter sale.

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Postoji cijela lepeza komunikacije između građana i administracije. Od elektronskih servisa, mjesnih zajednica, do razgovora lice u lice. Postoji odgovornost saradnika, službi, jer se ta komunikacija ne smije i ne može odvijati samo i isključivo na relaciji gradonačelnik-građanin. Prije svega, sve službe, svi službenici moraju biti dostupni, na usluzi i po propisima i rokovima odgovarati na svaki zahtjev.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Slažem se da ih ignoriše. Više od 7000 građana je podnijelo zahtjev da ih neko primi u Gradsku upravu. Ne znam zašto je kompletna gradska vlast koncipirana da se samo jedan čovjek o svemu pita. Postoje pomoćnici za razne oblasti koji mogu dati odgovore na mnoga pitanja.

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)

Radio televizija Zenica će biti depolitizirana i  dostupna građanima 2h dnevno da iskažu svoje zahtjeve.

21. Postoje ozbiljne optužbe o netransparentnosti rada gradske administracije. Primjer je višegodišnja nedostupnost materijala, vijećničkih pitanja i sl. Kako mislite povećati povjerenje građana u vaš rad?

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Raditi partnerski sa vijećnicima, saradnja, sinergija, maksimalno uvažavanje i zajednički rad. Ovo sada što imamo je kaubojski režim jednog lica kome je preko 100 radnika na bolovanju jer ne žele da rade na način na koji se radi.

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Svjedoci smo netransparentnosti, u vašem pitanju su neki primjeri. Ko i zašto ima potrebu da to krije? Onaj ko radi netransparentno radi nešto nezakonito. Tu svaka priča počinje i završava. Naglašavam da je svaka od gotovo 100 miliona KM kojim raspolaže Grad novac građana i svaki građanin mora znati za svaku litru goriva, svaki paket papira, a kamoli za milionske poslove i ugovore.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Mnoge se stvari u radu Gradske uprave skrivaju.  Građani sami nek procjene zašto se skriva od javnosti. Prvo je potrebno dovesti djelovanje Gradonačelnika i Gradske uprave u zakonske okvire. Nakon toga neće biti problem sa transparentnošću.

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Obnoviti web stranicu Grada Zenica  i učiniti sve materijale dostupne građanima u pdf formatu. Danas se svjesno kriju dokumenta za sjednice Vijeća Grada Zenica jer je to način rada sadašnjeg tzv. Gradonačelnika “ došljaka iz Gornjeg Vakufa” i njegovih poslušnika.

22. Koliko često planirate održavati otvorene sastanke sa građanima, I da li će to biti prava diskusija ili samo PR aktivnosti?

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Svako mora da radi svoj posao, kada Gradonačelnik bude radio sve što je rečeno I navedeno u ovom upitniku neće niko tražiti otvorene sastanke nego će pratiti aktivnosti na terenu.

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Želja mi je da dozu transparentnosti proširim sa jednog imena, ne želeći izbjeći odgovornost prvog čovjeka Grada. Ranije sam spomenuo da ako građanin svoj problem riješi u nadležnoj službi, ne mora ni vidjeti gradonačelnika. Meni kao gradonačelniku građani trebaju ukazati na nedostatke, na šupljine ili probleme, kroz svoje ili tuđe primjere. Naravno da sve to mora biti uokvireno u zakon, jer građani često ne znaju nadležnosti, ali tu samo mi da im pomognemo, da ih uputimo..

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Ne znam na koju vrstu otvorenih sastanaka sa građanima mislite ali i Gradonačelnik i Gradska uprava svakodnevno mora biti otvorena za građane.

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)

Svaki dan 4h bit ću lično dostupan građanima za razgovor.

23. Koje konkretne alate ćete uvesti kako bi građani mogli direktno predlagati rješenja za lokalne probleme?

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Svi da se skupimo imat ćemo 10 probleme koje trebamo riješiti, to će biti program ‘’Zenica za 10’’

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Oni postoje, ali se ne koriste. Od online formi, e mailova službi, direktne mogućnosti žalbe i prigovora. Postoje vidljivi problem na koje nema odgovore godinama i još gore – nema naznaka da se iko time bavi. Ko zna koji put ću se ponoviti – treba svako da radi posao za koji prima plaću ili da ode.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Postojeći sistemi , poput “Centar 072” su dobri samo oni koji se brinu o takvom načinu komuniciranja sa građanima ne rade posao kako bi trebali da rade.

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Građani će imati svaki put svoju  tačku dnevnog reda na Vijeću pid nazivom “Građani pitaju-građani predlažu”

24. Kako planirate riješiti problem neriješenih žalbi građana u vezi s gradskim uslugama?

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Putem službi zaduženih za rješavanje i Pravobranilaštva

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Pozivanjem na odgovornost nadležnih u tim službama, ustanovama ili preduzećima. Baš kao i u prethodnom pitanju. Ne možete primate plaću i ignorisati one koji vam osiguravaju novac za tu plaću.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Na zakonski način i što prije.

HASAN KREHO (nezavisni kandidat)
Uzeti odmah u prioritet rada da se sve žalbe građana riješe u zajedničkom interesu.

 

 

 

 

 

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno