Politika

PARALELNI INTERVJU kandidata za gradonačelnika (5 od 5): Kreho, Šabani, Kozlić i Babajić o sigurnosti i javnom redu, finansijama i budžetu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema podacima nezavisnih promatrača, portal Zenicablog je jedini elektronski medij u Zenici koji je svim kandidatima, pojedincima i političkim strankama, dao identičan i jednak pristup svojim čitaocima, kroz objavu svih saopćenja svih političkih subjekata, bez obzira da li oni imali komercijalni ugovor o oglašavanju ili ne. Jednak tretman svih, bez obzira gajili simpatije prema nama ili ne, držimo 19 godina postojanja, a u neizbornom periodu ovakav tretman imaju sve parlamentarne, odnosno stranke koje imaju vijećnike u Gradskom vijeću i Kantonalnoj skupštini.

Tokom mjesec dana predizborne kampanje istovjetan pristup imaju svi koje je CIK verificirao za izbore u Zenici za lokalne, odnosno ZDK na Općim izborima. Tako je bilo i sa saopćenjima kandidata za gradonačelnika, a ovaj put Zenicablog je otišao i korak dalje – ponudivši petorici kandidata identičan intervju, sa identičnih 50 pitanja iz 10 oblasti. Svi kandidati su kontaktirani putem službenih mailova, u istom trenutku, imali isto vremena i neograničen prostor za odgovore u prvom i jedinstvenom PARALELNOM INTERVJUU u nekom mediju.

Od njih pet, četiri kandidata su pokazala dovoljno političke ozbiljnosti, poštovanja građana, čitalaca i medija. Hasan Kreho (nezavisni kandidat), Adnan Šabani (Pokret), Spahija Kozlić (SDA) i Almir Babajić (SDP) su u datom roku odgovorili na naša pitanja, a Zenicablog će u narednih pet dijelova (svakog drugog dana) objavljivati njihove odgovore na ključna pitanja lokalnog razvoja.

Nažalost, iako stranka čiji je lider i kandidat, BHI KF, uredno komunicira sa našim čitaocima putem saopćenja, Fuad Kasumović, aktuelni gradonačelnik i kandidat, nije odgovorio na pitanja našeg Portala. Kasumović je početkom kampanje odbio učešće u OSCE debati, potom je odbio poziv kolega sa portala KLIX, dok po prvi put na lokalnoj RTV servisu nema debatnih dijaloških emisija, samo monološki snimljene izjave.

Zenicablog smatra da je posljednjih godina gotovo ugušen dijalog, te je na djelu značajan pritisak na medije da izvještavaju kako odgovara pojedincima. Relevantni podaci ukazuju da smo među rijetkim, a vjerovatno i jedini koji se drže profesionalnih standarda i zakona koji propisuju jednak tretman i mogućnost da svako kaže šta misli. Zbog toga smo i napravili prvi paralelni intervju u istoriji ovog Grada.

U prvom nastavku ponedjeljak 23.09. teme su bile: Komunalne usluge i infrastruktura; Privreda i investicije.
U drugom nastavku srijeda 25.09. teme su bile: Odlazak mladih; Odnos prema građanima.
U trećem nastavku, petak 27. 09. teme su bile: Administracija i upravljanje, Ekologija i održivi razvoj.
U četvrtom nastavku, nedjelja 29.09. teme su: Kultura, sport i turizam, Socijalna politika i zdravstvo.
U petom, posljednjem nastavku danas, utorak  01.10. teme su: Sigurnost i javni red, Finansije i budžet.

Peti dio

Sigurnost i javni red:

43. Grad se suočava s rastućim kriminalom. Da li imate plan za rješavanje problema vandalizma i nasilja u pojedinim dijelovima grada?

HASAN KREHO (Nezavisni kandidat)
Postavit ću video nadzor za identifikaciju vandala na svim mjestima u Gradu Zenica.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Nadležnost PU i MUP-a.

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Partnerstvo sa zajednicom, građanin i policajac, saradnja sa institucijama, to je put. Nedavni primjeri iz drugih bh. gradova gdje su građani primjetili neuobičajena kretanja i otkrili kriminalce primjer su saradnje. Naravno, ako imate i policiju koja odgovori na te informacije. Povjerenje mora biti obostrano. Ako se služi samo politici ili za disciplinovanje urednih građana, niko neće podržati takav sistem.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)

Ne znam da je kriminalitet u porastu ali svakako  imamo neke mehanizme koje ćemo iskoristiti. Spomenuo sam zgradu za socijalne kategorije u Radakovu čiji konzumenti stvaraju velik problem toj mjesnoj zajednici. Takve ćemo problem vrlo efikasno rješavat problem

44. Policijska prisutnost u gradu nije dovoljna. Kako mislite unaprijediti saradnju sa bezbjednosnim službama?

HASAN KREHO (Nezavisni kandidat)
Tražit ću od Policijske Uprave,  MUP-a ZDK da na ulicama bude prisutan veći broj uniformisanih i bolje educiranih policajaca.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Saradnja mora postajati sa svim policijskim upravama, zajednički možemo držati dobru sigurnosnu sliku u Gradu.

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Njima pomoći da ljudski i tehnološki stasaju, Zenica je centar i mjesto susreta stotina hiljada ljudi i proporcionalno tome treba i ulaganje u infrastrukturu, kad je i sigurnost u pitanju.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Ne slažem se da policijska prisutnost nije dovoljna. Imam neke određene zamjerke na rad određenih rukovodećih službenika ali nije moja nadležnost da mogu djelovati.

45. Građani se često osjećaju nesigurno noću. Da li imate plan za poboljšanje javne rasvjete, nadzornih kamera  i opšte sigurnosti?

HASAN KREHO (Nezavisni kandidat)
Imam plan da se “pokriju” sa video nadzorom cijeli Grad Zenica  kao i ulazi-izlazi sa teritorije Grada Zenica.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Smart rasvjeta je davno trebala doći u naš Grad… ali… Javna rasvjeta mora biti ispravna na području cijelog grada. Takođe postoje projekti koji se trebaju realizirati a tiču se pokrivenosti cijelog grada video nadzorom. To je sigurno jedan od zadataka nove uprave.

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Probleme treba detektirati, uz pomoć građana obilježiti najspornije lokacije i situacije, te unaprijediti od patroliranja, do rasvjete, opće sigurnosti, pa i tehničkog nadzora.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Tačno je da veliki broj rasvjetnih tijela ne radi. Dobio sam informaciju da u jednom naselju od 87 svjetiljki radi 10. To se mora popravljati. Psi lutalice nam ponovno prave veliki problem i izazivaju strah kod građana. Moramo povećati kapacitet azila za pse i izdvajanje za njegovo finansiranje.

Finansije i budžet:

46. Građani se žale da teško naplate odštetu za napad pasa lutalica, odštetu od Grada ili slično. Da li je tu moguće ubrzanje procesa?

HASAN KREHO (Nezavisni kandidat)
Isplatit ću urgentno sve odštete za građane koji imaju presude protiv Grada Zenica.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Zakon je tu jasan i jasno kaže koliko od budžeta ide za isplate po tužbama. Sve što bude na stavci bit će jednokratno isplaćeno!

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Prisutna je selektivnost, a ne redoslijed i posebna pažnja. Treba prvo dovesti da takvih prijava uopće ne bude.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Postoji zakonska odredba koja definiše koliko se iz Budžeta mora opredijeliti za sudske odštete. Naravno da se može izdvojiti i  više, ali ćemo uskratiti druge projekte.

47. Kako ćete osigurati transparentno trošenje budžetskih sredstava I spriječiti korupciju?

HASAN KREHO (Nezavisni kandidat)
Trošenje Budžeta grada bit će javno dostupno. Korupcije neće biti.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Javne nabavke moraju biti provedene putem tendera I na taj način su svi uslovi ispunjeni. Vršenje revizija je zakonska obaveza i postupanjem po svim zahtjevima revizije je takođe zakonska obaveza.

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Javnim objavljivanjem svake KM koju Grad potroši.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Transparentno trošenje Budžeta je neupitno samo je problem u šta se troši. Vi svaku promjenu u Budžetu i potrošnju sa “rezerve” morate objaviti u Službenim novinama.

48. Da li mislite da su trenutni porezi i takse na nekretnine I proizvodne pogone pravedni, i da li ih planirate smanjiti, zadržati ili povećati?

HASAN KREHO (Nezavisni kandidat)
Porezi i takse mogu biti manje i smanjit ću ih na razuman iznos.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Za sve proizvodne-turističke-ugostiteljske pogone smanjiti maksimalno!

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Da, značajno ih reducirati ii z harača pretvoriti u sredstvo za inicijalnu stimulaciju ulaganja.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Ja sam i u prošlosti predlagao da se neke stvari vezano za takse uvedu, recimo na naftne terminale koji pripadaju “Hifi” ili da se izmjeni Odluka o građevinskom zemljištu kako bi se ArcelorMittal prebacio iz 5. zone u kojoj se sad nalazi u 3. Zonu čime bi povećali Budžet za određeni iznos.

49. Da li planirate novo zaduživanje ili smanjenje troškova? Ako neko od njih – da, na koji način?

HASAN KREHO (Nezavisni kandidat)
Zaduživanje Grada Zenica ima mogućnost u skladu sa zakonom o maksimalnoj zaduženosti koju Budžet može podnijeti. Zaduživanje mora imati opravdanost, a smanjenje troškova bit će prioritet Grada Zenica.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Ukoliko mogućnosti daju zadužiti ćemo se maksimalno za konkretne projekte i projekte koji će u budučnosti donositi prihode:
-turistički potencijali
-privredne zone za investitore
-izgradnja modernih aquaparkova
-infrastruktura – tunel i most Blatuša-Crkvice
Ovo su sve projekti koji bi pridonijeli modernizaciji Grada, povećanju sigurnosti saobračaja, povećanjem prihoda od turizma itd…. Svi dostupni pretpristupni fondovi će biti meta našeg interesovanja isprobat ćemo uloviti sve grantove koje budu dostupni.

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Zaduženje mora biti neophodno, opravdano i proračunato. Smanjenje troškova isto. Iz do sada viđenog evidentno je da je neophodan mnogo bolji nadzor nad trošenjem i ulaganjem.

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Ne planiram novo zaduživanje.

50. Kako ćete osigurati da svaka marka iz budžeta bude efikasno utrošena?

HASAN KREHO (Nezavisni kandidat)
Samo transparentnim radom i prikazom građanima i novinarima  medija bit će utrošak efikasan svake KM iz Budžeta Grada Zenica.

ADNAN ŠABANI (Pokret)
Tako što će svake godine kao i do sada izvršenje buđeta biti izloženo gradskom vijeću i raspravljano o svakoj marki koja je utrošena iz buđeta.

SPAHIJA KOZLIĆ (SDA)
Kako sam odgovorio u prethodnom pitanju, značajnim unapređenjem nadzora nad utroškom i kvalitetom izvedbe.,

ALMIR BABAJIĆ (SDP)
Potrebno je napraviti selekciju kapitalnih projekata koji će biti prioritet u sljedeće četiri godine. Na tim projektima moramo insistirati.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno