Info

Načelnici u izbornoj godini izdvojili više od 250 miliona za asfaltiranje cesta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Općine i gradovi su od početka godine izdvojili oko 265 miliona maraka za izgradnju, popravku i održavanje puteva i pješačkih staza, što za neke od njih predstavlja značajno povećanje u odnosu na godine u kojima nisu održavani lokalni izbori.

Općinske i gradske vlasti u Federaciji BiH su od početka 2024. godine do kraja augusta dodijelile ili objavile tendere u vrijednosti većoj od 159 miliona maraka, dok je u Republici Srpskoj taj iznos skoro 90 miliona, piše Detektor.

U Brčkom je objavljeno šest tendera za izgradnju i popravku puteva vrijednih više od 16 miliona maraka, što je gotovo dvostruko više nego 2023. godine, kada nisu održavani lokalni izbori.

Česti izbori u BiH pomažu građanima da riješe probleme u infrastrukturi, posebno u ruralnim područjima, ali u izbornoj kampanji donose korištenje budžeta po svaku cijenu, smatra advokat s dugogodišnjim iskustvom u javnim nabavkama Ostoja Kremenović.

“Isključivo je cilj da se pojave određene organizacije u ime investitora ili entitetska vlast ili jedinice lokalne samouprave i da se utiče na izborni rezultat”, smatra on.

Nedavno su na društvenim mrežama načelnik Novog Grada u Sarajevu i kantonalni ministar saobraćaja imali prilično glasnu raspravu o tome ko gradi kružni tok u gradu koji će nakon duge izgradnje biti otvoren pred izbore koji se održavaju 6. oktobra. Obojica su objavili da su oni zaslužni za izgradnju dijela puta koji bi trebao smanjiti gužve u glavnom gradu.

Intenziviranje javnih radova pred izbore je i dalje najčešći oblik ponašanja javnih funkcionera, objavio je u svom prvom izvještaju o praćenju predizbornih aktivnosti Transparency International u BiH još početkom augusta.

Glasnogovornik ove organizacije Srđan Traljić pojašnjava da se postupci javnih nabavki mogu završiti i u prethodnoj godini, ali da se radovi počnu ili završe pred izbore.

Visoki predstavnik Christian Schmidt pokušao je izmjenama Izbornog zakona u martu spriječiti zloupotrebe budžeta za predizbornu kampanju. Prema izmjenama zakona, zloupotreba javnih sredstava podrazumijeva korištenje javnih sredstava i resursa u svrhu izravne ili neizravne kupovine potpore birača tokom izborne kampanje.

“Teško da će Centralna izborna komisija to ikada tumačiti. Oni su zabranili zloupotrebu javnih sredstava i resursa, što, između ostalog, podrazumijeva davanje onih jednokratnih pomoći građanima, ne kaže se tu ‘asfaltiranje ulica i puteva’. Međutim, u nekim slučajevima možda bi se moglo podvesti i to”, kaže Traljić.

Pola godine pred izbore, u Crnoj Gori je zabranjeno trošiti iz budžeta više od mjesečnog prosjeka potrošnje prije raspisivanja izbora. Sjeverna Makedonija je 2014. godine usvojila izmjene Izbornog zakona, prema kojima je zabranjeno započinjanje izgradnje kapitalnih objekata sredstvima iz budžeta ili javnih fondova ili javnih preduzeća ako za njih nisu obezbijeđena sredstva iz budžeta ili nema odgovarajućih programa.

Advokat Kremenović smatra da je potrebno više nadzora nad trošenjem budžeta u izbornoj godini.

“Centralna izborna komisija BiH mora biti značajnije prisutna u smislu efikasnih mjera koje je ona ovlaštena da preduzima, da se stvari stave pod kontrolu i da se javna sredstva ne koriste za ono za šta nisu zakonom namijenjena”, kaže on.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno