Politika

“Posvađan” s istinom ili “podvojena” ličnost – Gradonačelnik Fuad uradio, a kandidat Kasumović najavio za naredni mandat

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Da politička kampanja sa sobom nosi niz apsurda pokazatelj je i kampanja aktuelnog gradonačelnika Fuada Kasumovića i njegove stranke, BHI-Kasumović Fuad sa najavom projekata za naredni period.

Piše: Haris Dž.

Nekoliko dana prije početka zvanične kampanje, na kanalima društvenih mreža koji podržavaju kandidata za gradonačelnika stranke BHI – KF, aktuelnog gradonačelnika Fuada Kasumovića, pojavio se “neformalni dekret” u vidu 14 (na nekim 12, na nekim 15) tačaka “istorijskih projekata” koje treba promovirati.

I zaista, samo “bačen” pogled na spisak “zasluga” ukazuje na to da Kasumović ima još aktivnih neprijatelja u svojim redovima ili pronicljivi autor ide na neznanje, neukost, pa i nepismenost najvećeg dijela biračkog tijela, koje ne zna ko isplaćuje penzije, ko plaće, ko invalidnine, a ko je zadužen za lokalno okruženje… Ipak, da je to agenda planirane kampanje potvrđuje ponavljanje istih ovih stavki na predizbornim skupovima širom Grada Zenica.

Ono što ipak predstavlja “bezobrazluk” je program stranke BHI-KF koji se predstavlja građanima kroz promotivni materijal.

Ako samo pogledamo i jednu i drugu informaciji plasiranu vidimo da više od pola navedenih stavki zapravo se ponavljaju: Tako u realizovanim projektima u periodu 2016.-2024. navedene su iste stvari kao i u programu za naredni mandat, 2024.-2028.

Prema “propagandi” koja se nudi Kasumović je u protekla dva mandata REALIZOVAO projekte: Nove zgrade Hitne pomoći, Olimpijskog bazena, Klinike za srce, Plave vode…

Također, BHI- Kasumović Fuad će u narednom mandatu 2024.-2028. realizovati projekat Hitne pomoći, također će realizovati projekat Zatvorenih (Olimpijskog) bazena, a plan je da u narednom mandatu uradi se i Klinika za srce.

Ono što je zaista zabrinjavajuće je način na koji se građani ovog grada prave budalama i nepismenima, te se igra na kartu polarizacije društva gdje većina građana Zenice je ili za ili protiv. Zabrinjavajuće je upravo to da se igra na “građansku mrenu” gdje mnogi ne čitaju dalje od naslova i ne žele da ulaze u suštinu stvari.

LAŽ KAO ORUŽJE

Ako krenemo redom od projekata koji se navode da su realizovani u periodu iza nas, uočavamo niz laži i manipulacija.

1. VRAĆANJE DUGA ZA GGM

GGM je idejno, projektom i izvedbom Gradska magistrala, a dovoljno je naći snimke i priloge sa tadašnjeg otvaranja, gdje tadašnji zamjenik ministra finansija Fuad Kasumović SEBI pripisuje zasluge za osiguranje arapskog kredita za povoljnu gradnju. I dodatno, tim novcem rekonstruisan je i Bulevar Kulina bana, Bulevar Ezhera Arnautovića, ulice Crkvice, Aska Borića izgrađeno nekoliko kružnih tokova i van samog GGM-a, promijenjene cijevi grijanja, ViK-a, instalacije… dakle LAŽ je da je to kantonalni projekt.

Posebno se zanimljiv čini evolutivni pomak od Kasumovića koji je osigurao novac, do Kasumovića koji “vraća tuđi milionski dug”. No, o tome drugi put. U zavisnosti od situacije i potrebe, od čovjeka koji je “završio kredit” do čovjeka koji mora da vraća “zaduženje u koje su uvalili građane Zenice”, neki bi rekli da je ovo klasični primjer podvojene ličnosti, da li je, ne znamo.

2. TOPLANA

Izgradnja Toplane Zenica nije projekat Grada, Gradonačelnika, nego privatne kompanije koja više nije mogla koristiti prastaru toplotnu elektranu, izgrađenu prije više od pola vijeka.

Samo na ovom portalu u barem 4-5 navrata su objavljena pisma direktora Mittala bivšem i aktuelnom gradonačelniku, u kojem traže KONAČNO izjašnjenje da li grad želi učestvovati u projektu ArcelorMittala. To što je izdejstvovano višegodišnje “zamrzavanje cijena” grijanja jeste pregovarački uspjeh, plaćen milionima KM “učešća” novcem građana i umanjenjem renti i obaveza indijske kompanije u gradnji objekta.

Prije ili kasnije, treba biti jasno da Grad NE upravlja Toplanom, ne može određivati količine, niti cijene nakon isteka moratorija. Samo potpunim neznalicama se može plasirati priča da se nas nešto pita. Uostalom, dosadašnja isključivanja i umanjenja su to pokazala.

3. HITNA POMOĆ

Projekt zgrade Hitne pomoći prema dosadašnjim zvaničnim podacima većinski finansiraju Vlada FBIH i Vlada ZDK. I tu sva priča počinje i završava. Također, ovaj kao i ostali projekti ne može biti i realizovan i u planu da se realizuje. Ili je završen ili će biti završen, oboje nikako ne može da bude.

4. ZATVORENI BAZENI

Kad su “Zatvoreni bazeni” u pitanju, potpuno ista situacija. Sve je javno objavljeno i kad podaci budu drukčiji, kad Grad bude dao više od 50 posto novca, biće drukčije, baš kao u slučaju GGM-a koji je Gradski, a ne Kantonalni. Ne može se jedan kriterij računati kad dobiješ, a drugi kad gubiš. Bazene su u najvećoj mjeri do sada finansirali Vlada ZDK (Vlada Amre Mehmedić i vlada Nezira Pivića) i Vlada FBiH, a dio sredstava je i Grada Zenica. Tako da, bazene grade SVI, a ne Grad ili Kanton ili Vlada FBiH… Ovo je zajednički projekat tri nivoa vlasti koji su izdvojili sredstva za isti.

5. PROČIŠĆAVANJE FEKALNIH VODA

Na veliku žalost aktuelnog gradonačelnika Kasumovića, ima još dovoljno živih koji pamte da je projekt “sistema prečišćavanja” financiranog od njemačkog KfW-a dogovorio i potpisao rahmetli Husejin Smajlović, koji nije doživio početak radova. Dodatno “bacanjem bombi” o desetinama miliona kontraproduktivno je, jer dio novca Nijemci daju bespovratno, kao poklon, a dio kao kredit, kojeg će vraćati GRAĐANI Zenice. Kao i za GGM.

6. EKO KUĆA SMETOVI

Eko kuća Smetovi je samo u glavama dijela fanova KF-a gradski projekt, ali Vlada ZDK (i FBIH) je dala značajna sredstva, pa se čak i bivši ministar Arnel isak “fotografisao” kod objekta koji – uzgred – ni do danas nije završen niti predat u funkciju. Sredstva je većim dijelom upravo osiguralo ministarstvo na čijem je čelu u prošlom mandatu bio Arnel Isak i Vlada ZDK, dok je ostatak finansiran iz Fondova FBiH i budžeta Grada Zenica. Dakle, Eko kuća Smetovi je projekat dva nivoa vlasti uz sredstva trećeg nivoa i isti nije završen iako je rok za završetak radova bio prije više od godinu dana.

7. POSLOVNA ZONA SA 1.700 ZAPOSLENIH

Poslovna zona danas ima 1.700 zaposlenih, ali prema podacima ZEDA-e sa njihove zvanične stranice osnovana je 2004. od strane rahmetli Smajlovića, te je 2016. imala 1.000 zaposlenih! Dakle, nije kreirano novih 1.700 radnih mjesta i nije osnovana Poslovna zona kako se navodi, već je proširen njen kapacitet, urađena reorganizacija i osiguran je znatan broj novih radnih mjesta što je za pohvalu.

8. VRAĆANJE REPROGRAM DUGA NK ČELIK

Oteti stadion, poslovne prostore, naplatu kirije, a onda taj novac uplatiti za ono što si ti plaćao do jučer i ZADRŽATI RAZLIKU NOVCA nije uspjeh, nego bezobrazluk. Baš kao i desetine obećanja o “MILIONU ZA ČELIK” uz opasku “ako dođe u poziciju da uđe u Premier ligu”.

9. TRI PORODIČNE AMBULANTE

Porodične ambulante koje su izgrađene u proteklom periodu su priča za sebe. Jedna od njih je započeta za vrijeme mrske bivše vlasti i njihove direktorice Doma zdravlja, za drugu su velika sredstva izdvojili, kao i za prvu iz Vlade ZDK, dok je treća finansirana i izgrađena nakon ustoličenja prve dame grada na poziciju direktorice Doma zdravlja Zenica. Ipak, za svaku pohvalu je realizacija i izgradnja ambulanti porodične medicine, iako većina ovih objekata je izgrađena sredstvima i kantonalnog i federalnog nivoa vlasti.

10. UTOPLJAVANJE ZGRADA

Čak i običnim guglanjem jasno je da projekte financiraju dijelom građani, dok “ostatak” preko Grada pomažu UNDP i federalni projekti i Vlada. No, kićenje tuđim perjem nije novost.

11. CENTAR ZA SRCE

Prije svega, Gradonačelnik se lično hvali da je godinama stopirao gradnju Kantonalnog Centra, čime je, htio on to priznati ili ne, onemogućio stotinama ugroženih sugrađana da hitnu i prijeku zdravstvenu pomoć potraže u Zenici, umjesto u tuzli ili Sarajevu.

Nadalje, na istoj toj otetoj (a oteto često bude prokleto) zemlji Kantonalne bolnice uvodi se PRIVATNIK iz Sarajeva, koji uzgred, nema novca, nego hipotekom nad zemljištem i objektom gradi parama banke ustanovu koja u ovom trenutku NEMA nikakav sporazum o tome da će joj država “nabacivati” pacijente, nego žele da se kao lišaj ili karcinom ugrade usred objekta i onda ucjenjuju pozicijom i lokacijom da se svi pacijenti “prebace njima”, u odnosu na druge privatne klinike. Takvo pogodovanje privatniku je u normalnim državama krivično djelo ma koliko se idejni tvorci ovog nedjela pozivali na javni poziv na koji se javio samo jedan zainteresovani.

Ipak, treba istaknuti da je tokom proteklih osam godine Gradska uprava realizovala niz infrastrukturnih projekata kada su u pitanju asfaltiranja i betoniranja prigradskih i ruralnih naselja Grada Zenice. Također Zenica Summer Fest i Studengrad su projekti koji su uspješno realizovani u proteklom periodu.

PROGRAM ZA NAREDNI MANDAT…

1. ZATVORENI BAZEN

Projekat koji je većinski realizovan do sada sredstvima Vlade FBiH i Vlade ZDK i koji je naveden u realizovane projekte, iako očigledno nije realizovan. Očekuje se da će kroz realizaciju ovog  projekta uključiti se Grad Zenica u slučaju da procese bude vodila BHI-KF jer su tako naveli u svom programu za mandat 2024.-2028. iako su već realizovani ovaj projekat.

2. HITNA POMOĆ

Ostaje nejasno zašto se projekat koji je već realizovan uvršatava u projekte koji će se raditi u narednom mandatu. Ipak, na stranici Grada Zenica javno je na nekoliko klikova dostupno:

“Vrijednost građevinskih radova je oko 8.200.000 KM, od kojih je, naveo je gradonačelnik Kasumović, 3.500.000 KM odobrila Vlada ZDK, dok je Vlada FBiH ovogodišnjim budžetom već odobrila 1.000.000 KM, a isti će iznos biti odobren i kroz rebalans budžeta FBiH. Za opremanje objekta potrebnim uređajima za dijagnostiku Javna ustanova Dom zdravlja Zenica će izdvojiti dodatnih 1.000.000 KM” naveo je gradonačelnik Kasumović.

3. KLINIKA ZA SRCE

Zašto javni funkcioneri i kandidati za javne funkcije u svoj program stavljaju privatne projekte nije jasno. Ranije je navedeno sve o ovome projektu, a raniji tekstovi ulaze i detaljnije u “dubinu” ovog problema.

4. PODZEMNA GARAŽA I UREĐENJE TRGA BiH

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, 49. sjednici, ovaj projekat je nakon javnog poziva ugovoren sa privatnim licem koje će graditi podzemne garaže, a u sklopu gradnje će urediti i trg. Ovo je prije svega dobro ponuđena prilika, koja je također PRIVATNI PROJEKAT.

5. IZGRADNJA VODOVODA PLAVA VODA

Iako u ovom dekretu nije navedeno da je realizovani kapitalni projekat vodovod Plava voda, više desetina puta tokom osam godina ponovoljeno je da je to završen proces. Bilo bi zanimljivo čuti od gradonačelnika šta se desilo s projektom i gdje zapinje proteklih osam godina, a bilo bi zanimljivo čuti i direktore “Plave vode” i šta imaju reći o gradonačelniku i njegovom odnosu prema ovom projektu.

6. OTPADNE VODE, KOLEKTORI…

Još jedna stavka koja se pojavljuje i u urađenim projektima u protekla dva mandata i u projektima koji se planiraju raditi u narednom mandatu…

7. ORGANIZOVAN ODVOZ SMEĆA IZ SVIH MJESNIH ZAJEDNICA

Problem koji je također više puta najavljen kao gotov, ali se ispostavilo da nije dogovoreno i završeno.

OSTATAK PROGRAMA I BUDUĆI PROJEKTI

Ostali projekti koji su navedeni u ovoj brošuri su projekti koji nisu spomenuti kao hvalospjev za protekli period i koji su zaista projekti budućnosti. Među njima su projekat modernizacije gradskog grijanje, gradske javne rasvjete, izgradnje infrastrukture u poslovnim zonama… Ipak, čak i onim “slijepim” koji oči imaju lahko je uočljivo da dva spiska imaju više od pola projekata koji se ponavljaju.

Ostaje nejasno po ko zna koji put koji Fuad Kasumović govori istinu- Onaj koji na skupovima i društvenim mrežama plasira prvi spisak (urađenog u proteklih osam godina) ili onaj koji predstavlja program za potencijalni naredni mandat.

U međusobnom sukobu realizacije i plana, “dva Kasumovića” trebaju da se dogovore, a građani Zenice da samo čitaju- jer puno toga se kaže, bez uvijanja i čitanja između redova, direktno i transparentno, valjda računajući na površnost i nepismenost.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno