Sudske klupe

Na deponiji Mošćanica se zapalio kompaktor (navodno) vrijedan 800 hiljada KM, nadležni ćute o razmjeri štete

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na Regionalnoj deponiji Mošćanica (RDM) došlo je do požara na strateškom stroju zvanom “kompaktor”, ali informacija o kvaru, kao i iznosu štete nije poznata, dok nadležni ćute.

Kako saznaje Zenicablog, požar je izbio na samom stroju, te nije saopćeno da li se radi o lošem održavanju, tehničkom kvaru ili nečemu trećem.

Požar su sanirali sami radnici, a nadležni su policiju pozvali nakon više od 72 sata! Požar se dogodio prije više od 30 dana, ali po saznanju o šteti danima pokušavali da dobijemo zvaničnu informaciju. Bezuspješno.

Zatražili smo zvanične informacije iz poilicije i same kompanije RDM, ali smo dobili potvrdu samo iz policije.

– U ponedjeljak 02.09. Policijskoj stanici Crkvice obratila se radnica Regionalne deponije Mošćanica i rekla da je u 30.08. (petak) oko 19.30 došlo do samozapaljenja radne mašine “Caterpilar” na RDM. Brzom intervencijom radnika požar nije zahvatio cijelu mašinu. Po prijavi na lice mjesta su izašli pripadnici PS Crkvice i sačinili standardizirani izvještaj. Nisu poznate razmjere štete, saopćeno je na upit Zenicabloga u Upravi policije MUP-a ZDK.

Nezvanične informacije govore da je vrijednost ove mašine oko 800.000 KM, ali nisu poznate razmjere štete, odnosno da li je požar zahvatio ključne elemente mašine, kolika i je i najbitnije od svega – da li je do danas sanirana i popravljena šteta nastala na mašini.

Nakon potvrde iz policije, u utorak 24. septembra (prije punih sedam dana) smo se obratili za zvanične informacije upravi RDM – E mail s aupitom smo poslali na sve raspoložive adrese – na dva oficijelna službena emaila kompanije, te na emailove direktorice Mie Pojskić, pomoćnice direktorice za tehničke poslove Edine Husaković, tehnologa za monitoring okolišnih parametara, zaštite na radu i zaštite od požara Svjetlane Jerkić i tehničkog sekretara RDM-a Else Čičak. Niti sa jedne email adrese nismo do ovog trenutka (utorak, 8 sati) dobili BILO KAKAV odgovor.

Prema potvrđenim saznanjima, gradonačelnik Fuad Kasumović je zatražio od svih zaposlenika Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova da do daljnjeg NE ODGOVARAJU na upite portala Zenicablog, da ignorišu i ponude za intervjue i ne komuniciraju na bilo koji način, ostavljajući tako građane Grada Zenice bez informacija kako se raspolaže, upravlja i koristi njihovo vlasništvo i imovina koju su svojim glasovima dali nekome na upravljanje. Na kraju, javno objavljujemo upit na koji nismo dobili odgovor, a građani informaciju koliko će ih koštati popravka koju plaćaju svojim računima.

Poštovane, poštovani,  prema informacijama kojima raspolaže naš portal, u petak 30.08. na prostoru RDM je došlo do samozapaljenja jedne radne mašine.  Molimo poštovanu direktoricu i saradnike da nam odgovorite na pitanja – 
– O kojoj mašini i njenoj funkciji se radi, te njenoj vrijednosti, 
– Da li je nakon požara ona van funkcije, te da li je procijenjena, a do danas možda i sanirana šteta na njoj. 
– Kakve posljedice njen dugotrajan izostanak može imati za funkcionisanje RDM, odnosno kako je kompenziran njen nedostatak.
– Da li je provedena provjera/istraga o uzrocima i načinu nastanka požara, obzirom da je proteklo 25 dana od trenutka požara. 
– Da li je postojala, ako jeste – koliko je iznosila dobit RDM u 2022. i 2023. i da li je ako postojala dobit reinvestirana u RDM ili isplaćena vlasniku, Gradu?
 ***posljednje pitanje postavljamo u kontekstu moguće visoke vrijednosti takvog stroja i sličnih, te tekućeg održavanja uređaja. 
Nadamo se da razumijete da zbog dnevne dinamike očekujemo odgovore čim prije, a biće preneseni u neobrađenom obliku, u potpunosti,  te je zbog toga u interesu RDM i vas lično da budu što precizniji i potpuniji.  Hvala 
Osim fotografije Deponije, preuzete sa službene stranice RDM, fotografije “kompaktora” su ilustrativnog karaktera i preuzete se su sa stranica sličnih kompanija u BIH. 


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno