Zenica

NAJAVA: Naš most Zenica obilježava Svjetski dan starijih osoba

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje građana “Naš most” iz Zenice s ponosom najavljuje posebno obilježavanje Svjetskog dana starijih osoba 1. oktobra 2024. godine, koje će biti obilježeno bogatim kulturno – umjetničkim programom. Ova manifestacija okupiće članove i članice Udruženja, brojne goste, te će naglasiti važnost starijih osoba u društvu, njihovu kreativnost i doprinos zajednici.

Centralni dio događaja biti će jedinstvena stalna postavka keramičkih stećaka u galeriji Udruženja u ul. Maršala Tita br. 22, koja je nastala kao rezultat kursa keramike za početnike, pod vodstvom zeničkog umjetnika Hilme Kahrića Hilsa. Ovi keramički stećci, izrađeni rukama polaznica kursa, uglavnom žena starije životne dobi, predstavljaju ne samo dokaz njihove kreativnosti i radoznalosti, već i simbol međugeneracijske solidarnosti i snage zajednice. Izložba naglašava važnost očuvanja kulturne baštine kroz savremene umjetničke forme i kreativni rad koji potpomaže zdravo starenje. Ovi stećci pričaju priču o solidarnosti, učenju i povezivanju kroz umjetnost, što će dodatno obogatiti proslavu Svjetskog dana starijih osoba.

Osim toga, događaj će uključiti i posebnu obnovljenu postavku foto kolaža ukrajinske umjetnice Elene Subach, koji su nastali u okviru međunarodnog umjetničko -dokumentarističkog projekta “Žensko lice Zenice”. Ovaj projekat ima za cilj isticanje uloge žena starije životne dobi u lokalnoj zajednici, kroz vizualne prikaze koji spajaju elemente svakodnevnog života i kulturne baštine Zenice. Kroz radove Elene Subach, publika će moći osjetiti univerzalnu snagu i važnost ženske energije u javnom prostoru, posebno u kontekstu starijih generacija.

U prostoru Udruženja “Naš most” Zenica i u ul.Maršala Tita od br. 22, posjetioci i posjetiteljice će takođe moći pogledati umjetničke radove nastale u okviru drugih umjetničkih radionica udruženja, koje su namijenjene prvenstveno osobama starije životne dobi, ali i slike Zeničana koji su se odvažili da ih pokažu javnosti, neki po prvi puta.

Događaj podržavaju Ekumenska inicijativa žena iz Omiša, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK i Grad Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno