Zenica

Počinje 26. generalni BH sajam ZEPS 2024, više od 400 izlagača iz 12 zemalja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U toku su završne pripreme za sutrašnje svečano otvaranje 26. generalnog BH sajama ZEPS 2024, koji će nakon petogodišnje pauze, od 1. do 5 oktobra biti održan na lokalititetu Kamberovića polje u Zenici. Zemlja partner je Republika Turska.

Kako je u izjavi za Fenu istakao menadžer Sajma Sanel Ibrić, na 8.000 metara zatvorenog te 10.000 metara otvorenog izložbenog prostora, svoje će proizvode predstaviti više od 400 kompanija iz 12 zemalja.

– Drago nam je da se, nakon petogodišnje pauze i na 30. godišnjicu, ZEPS vraća na veliku sajamsku bh. scenu. Sigurni smo da će ovo biti do sada i najbolje organizirani sajam, o kome će se tek pričati.

ZEPS je pokazao veliki integrativni kapacitet, jer je objedinio sve političke sturkture i privredu – istaknuo jeIbrić, te zahvalio Republici Turskoj kao zemlji partneru sajma,a koja će se predstaviti sa više od 40 kompanija.

Ukupno će, dodao je, na sajmu biti prezentirano preko 1.200 brendova, a iz još dvije komore privrednika iz Turske najavljen je doalzak oko 40 poslovnih ljudi. Značajan nastup imat će i kompanije iz Libije.

Svečano otvaranje ZEPS-a planirano je sutra u 13 sati, a za posjetioce će kapije sajma biti otvorene već od 14 sati. Na svečano otvaranje sajma, između ostalih, najavljen je i dolazak premijera Federacije BiH Nermina Nikšića te ministra razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Vojina Mijatovića, zatim premijera Zeničko-dobojskog kantona Nezira Pivića te ministra privrede ZDK-a Samira Šibonjića, gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, dok će savjetnik ministra vanjskih poslova BiH Dino Selimović doći uime ministra Elmedina Konakovića.

Svečanosti će prisustvovati i Halil Ibrahim Ara, predsjednik Privredne komore Eskisehir, zatim Bülent Suer, predsjednik Uprave ZiraatBank BH, Šekib Avdagić, predsjednik Istanbulske privredne komore te Sadik Babür Girgin, ambasador Republike Turske u BiH.

Ovogodišnje, 26. izdanje generalnog bh. sajma ZEPS, trebalo je biti održano još 2019. godine, ali je, kao i specijalizirani 16. međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal, otkazan “zbog nepovoljnih okolnosti u organizaciji”. Novi vlasnik licence ovog sajma je kompanija Tapas d.o.o. Zenica, koja se bavi ugostiteljstvom.

Tokom trajanja samog sajma održat će se i niz sastanaka i konferencija.

Tako će drugog dana sajma pored potpisivanja Memoranduma o sarandji Privredne komore ZDK, Zeničke razvojne agencije ZEDA i Istanbulske trgovinske komore biti upriličen i panel “Žene u poduzetništvu: Izazovi i prilike”. Također drugog dana sajma predviđen je i panel “Start up i mikro preduzeća”.

Treći dan ZEPS-a je obogaćen panelom “Umjetna inteligencija i digitalizacija”, a za tu večer sajma najavljen je “ZEPS kino na otvorenom”.

Četvrtog dana sajma svoje predstavljanje će imati KUD “Mošćanica” Zenica, a panel diskusija je o Zeničkog razvojnoj agenciji ZEDA, dok je drugi panel na temu “Kuda ide privreda BiH”. Kao i noć ranije i ova noć sajma je predviđena za još jedan film u okviru projekta “ZEPS kino na otvorenom”.

Posljednjeg dana sajma predviđena je Dječija nedjelja, kao i zatvaranje sajma.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno