Politika Zenica

Položen kamen temeljac Klinike za srce u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U kompleksu Kantonalne bolnice Zenica danas je upriličeno svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju specijalizirane zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema. Ova ustanova predstavlja značajan korak ka poboljšanju zdravstvene zaštite građana Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, istakao je značaj ovog projekta: „Zdravstvo vode Kanton, Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja, ali građani Zenice i okolnih sredina godinama doslovno umiru jer nemamo adekvatnu Kliniku za srce. Gradska uprava je odlučila pomoći svojim građanima. Realizovali smo sve zakonom predviđene procedure, postigli dogovore s dr. Kacilom, potpisali ugovor i evo, gradi se bolnica. Ovo je kapitalni, stogodišnji projekat i naš grad, četvrti u našoj državi, mora imati ovakvu ustanovu.“

Prof. dr. Mirsad Kacila pojasnio je da će klinika biti organizovana prema uzoru na onu u Sarajevu, uz uspješnu saradnju s vertikalnim fondom solidarnosti. „Pacijenti s zdravstvenim osiguranjem, na osnovu uputnice, bit će tretirani bez ikakvih novčanih naknada. Rok za izgradnju bolnice je 24 mjeseca, a objekat će biti podijeljen na četiri etaže, s različitim funkcionalnim sadržajima: od prijema bolesnika i administrativnih prostora do bolesničkih soba, operacionih sala i jedinice intenzivne njege. Godišnje će se u klinici tretirati oko dvije hiljade pacijenata“, dodao je dr. Kacila.

Prim. dr. Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore ZDK, naglasio je važnost izgradnje ove ustanove: „Zenica dobija značajnu infrastrukturu, opremu i dvadesetčetiričasovno radno vrijeme. Međutim, važnije od svega je to što izgradnja Klinike za srce u Zenici predstavlja dugoročnu investiciju u zdravlje građana ovog grada i kantona. Pacijenti će dobiti neophodnu zdravstvenu zaštitu na dostupnijem mjestu, čime se značajno poboljšavaju uslovi liječenja. Ovaj projekat je sigurno najznačajniji u sferi zdravstva našeg grada u novijoj historiji.“
Direktor Kantonalne bolnice Zenica, dr. Tarik Zulović, zahvalio se svima koji su podržali projekat i uputio apel vlastima da podrže rad bolnice, ističući važnost ove investicije za lokalnu zajednicu.

Ukupna korisna površina objekta iznosi 2.966,54 m², dok je bruto površina 3.325,26 m². Vrijednost građevinskih radova iznosi 9.257.496 KM s PDV-om. Investitor je „MEDICOR“ d.o.o. Sarajevo, izvođač radova je “AREL” d.o.o. Zenica, dok je projektant „I.D.E.A.“ d.o.o. Sarajevo, a nadzor vrši “ARHITEKT” d.o.o. Zenica.

Projekat izgradnje specijalizirane zdravstvene ustanove za liječenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema unaprijedit će zdravstvenu infrastrukturu i ojačati sistem zdravstvene zaštite u cijeloj zeničkoj regiji, te se svrstava među najvažnije investicije u zdravstvo u Bosni i Hercegovini.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno