Biznis Zenica

Generalni BH sajam ZEPS 2024: Održan panel „Mali biznisi veliki potencijal, kako mikro preduzeća pokreću ekonomski rast u BiH“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je na Generalnom BH sajmu ZEPS 2024 održan drugi po redu panel od ukupno pet pod naslovom „Mali biznisi veliki potencijal, kako mikro preduzeća pokreću ekonomski rast u BiH“.

Panel je vodila Hatidža Hadžimuhamedović, a učestvovali su Šemsa Mujakić direktorica SUN Pack d.o.o., Senad Pasalic direktor Agencije ZEDA, Merzuk Omić direktor i vlasnik firme Fedi d.o.o., Rialda Jašarević trenerica u oblasti edukacija sa fokusom na iskoristivost EU fondova.

Na početku panela diskutanti su se složili da je tema izuzetno važna, posebno u vremenu kada sve više startupova traži svoje mjesto na tržištu.

Iako je pokretanje biznisa uvijek predstavljalo izazov, danas imamo više resursa i podrške nego ranije. Međutim, važnost donošenja odluke, posjedovanje jasne ideje, radna etika, te spremnost na odricanje ostaju temelj svakog uspješnog poduhvata. Podrška zajednice, porodice i prijatelja igra ključnu ulogu.

Šemsa Mujakić direktorica SUN Pack d.o.o. kazala je da kao žena poduzetnica, može potvrditi da su izazovi s kojima se suočila oblikovali njen put i doprinijeli rastu kompanije, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou. “Preporučujem svim startupovima da krenu s manjim obimom posla i da postepeno rastu, uzimajući u obzir regionalne i globalne prilike”.

Ona je istakla da su dobra analiza poslovanja i tržišta, kao i savjetovanje sa stručnim osobama ključne stavke. Svaka firma mora investirati u svoj rast i razvoj. Standardizacija poslovnih procesa, uz eliminisanje korupcije, mora biti prioritet, a lokalne zajednice moraju osigurati uslove koji će olakšati startupe. „Moj savjet svima koji razmišljaju o pokretanju vlastitog biznisa – krenite, budite strpljivi, obogatite se znanjem i povežite se s uspješnim ljudima”, kazala je Mujakić.

Senad Pasalic direktor Zeničke razvojne agenije ZEDA, istako je da je najveći izazov upravo promjena načina razmišljanja – prelazak iz očekivanja da nas neko zaposli, u stav da moramo sami nešto poduzeti. “Krenuti u vlastiti biznis je ključni korak. Niz drugih stvari su problemi tehničke prirode i, uz organizovani pristup na nivou države, mogu se značajno ublažiti ili riješiti. Također, važno je preuzeti i primijeniti zakonske okvire koji bi olakšali ovaj process”.

Pašalić je kazao da sa svojim saradnicima i kolegama već godinama kreira projekte za različite pozive prema međunarodnim i domaćim donatorima, pri čemu često govori o podizanju konkurentnosti i inovacijama. Međutim, ključno je objasniti ljudima da to zapravo znači osigurati povećanje tržišnog udjela, “da vaš proizvod ili usluga imaju bolju prodaju, i to uvođenjem novih tehnologija, ubrzanje procesa čini vas drugačijim i konkurentnijim na tržištu”.

“Poduzetnici trebaju biti informisani ljudi, lica koja razumiju poslovni rizik. Specifična znanja, dobra komunikacija i umreženost, su ključni faktori. Nažalost, nemamo državne fondove za poticanje preduzetništva, već se oslanjamo na lokalne inicijative, što je ad hoc pristup bez sistemskih rješenja. Moj savjet svim budućim poduzetnicima – napravite prvi korak, potražite savjet i podršku, i krenite u realizaciju svoje ideje”, riječi su Pašalića.

Merzuk Omić direktor i vlasnik firme Fedi d.o.o. je govorio o izazovima pokretanja biznisa. Njegov startup je finansiran kreditnim sredstvima, a prvi pokušaj nije bio uspješan, što je zahtijevalo dodatna zaduženja. Naglasio je da uspjeh dolazi kroz strpljenje, rad i jedinstvenost u ponudi, jer tržište preplavljuju mnogi startupi.

Kao preduzetnik, najveće lekcije naučio je kroz kontinuirano prilagođavanje i nikada nije odustao, iako su prve tri godine bile ispunjene različitim idejama. Fedi d.o.o. je nastao uz podršku međunarodne organizacije. Ključni faktor uspjeha bila je komunikacija sa kupcima, koja je postavljena ispred same dobiti, čime su gradili lojalnost i dugoročne odnose.

Omić je naveo kako je važno okružiti se ljudima iz biznisa i učiti iz njihovih iskustava. Kazao je da uvijek postoji neko ko je spreman pomoći, a on se rado stavio na raspolagannje za savjete i podršku mladim poduzetnicima.

Rialda Jašarević, diplomirana ekonomistica i trenerica u oblasti edukacija sa fokusom na iskoristivost EU fondova govorila je o važnosti proaktivnog pristupa prilikom korištenja EU fondova za pokretanje mikro poduzeća. Istakla je da je ključno raditi na edukaciji i povezivanju s organizacijama poput razvojnih agencija i univerziteta, koji mogu pružiti podršku preduzetnicima.

Najveći izazov, prema njenim riječima, jeste napraviti prvi korak, posebno jer mladi često ostaju u svojoj zoni komfora, gde smatraju da su sigurni radeći u državnim institucijama. Ona je naglasila važnost razvijanja preduzetničkog mindseta kroz kontinuirani rad i edukaciju.

Što se tiče kompetencija, komunikacijske veštine, finansijska pismenost i inovacije su presudne za uspeh u biznisu. Također, istakla je potrebu za uvođenjem obaveznog predmeta preduzetništva u obrazovne institucije. “Pokušajte neće vam biti žao vjerujte mi, ukoliko ne uspije jedna ideja uspjet ce druge. Nikada ne bježite od savršenosti težite ka uspjehu”, kazala je Jašarević.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno