Naše

Krenuli, pa stali: Zašto je JP “Parking servis” počeo, pa obustavio naplatu parkinga kod Shopping centra “Zenica” !?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prvog dana ZEPS-a mnogobrojne Zeničane je dočekalo (neugodno) iznenađenje kada su zaposlenici JP “Parking servis” počeli da naplaćuju parking na platou ispred i iza Shopping centra “Zenica”.

Da bi osigurali da im na parking ne prođe “neplatiša”, zaposlenici su “odsjekli” dio saobraćajnice koju značajan broj vozila koristi kao “prečicu”, ali i onemogućili ulazak iz više pravaca na plato.

Sve to, uz pojačan saobraćaj na i sa ZEPS-a stvorilo je duge kolone i cjelodnevni kolaps. I drugog dana ujutro je nastavljena naplata parkinga”, da bi radnici “nestali” u toku dana i danas (3. oktobra) parking je opet besplatan, a gužve na saobraćajnici u ulici Aleja šehida ka i iz Crkvica prema Lameli i “Dubrovniku” su realno, manje.

Od ljudi zaduženih za osigfuranje sajma ZEPS saznali smo da su na terenu prekjučer i jučer bili zaposlenici Kantonalne inspekcije, te da je “oslobađanje” parkinga vjerovatno reakcija na njihov dolazak.

Tim povodom smo se obratili jutros Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove i dobili sljedeći odgovor –

– Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona je putem e-maila 01.10.2024. godine zaprimila prijavu u kojoj se navodi da JP “Parking servis” Zenica vrši naplatu parkinga na prostoru ispred Shopping centra u Zenici. Slijedom zaprimljenog e-maila, istog dana izvršen je obilazak lokacije s ciljem utvrđivanja navoda iz prijave te se od JP “Parking servis” Zenica, kao zakupoprimca, i “Džananović transport” d.o.o. Zenica, kao zakupodavca, došlo u posjed dokumentacije koja će biti proslijedjena nadležnim organima na znanje i eventualno postupanje. Dana 02.10.2024. godine postupajući inspektori ponovo su izvršili obilazak lokacije i utvrdili da je JP Parking servis prestalo sa pružanjem usluga na lokaciji koja je bila predmet prijave, piše u svom odgovoru Zenicablogu Kantonalna uprava za inspekcijske poslove.

Ovim povodom Javno preduzeće “Parking servis” se nije oglasilo, baš kao što nije ni najavilo naplaćivanje parkinga, pa nam ostaje nejasno zašto su krenuli, a onda i zašto su zaustavili naplatu, ukoliko je sve regulisano i “pokriveno” zakonom.

Na kraju, da li su svi oni koji su platili dnevne i satne parking karte prvog (a i drugog) dana ustvari prevareni ili je jednostavno prvobitna odluka preinačena. Iz odgovora kantonalne inspekcije nije vidljivo da je utvrđena neka nezakonitost, niti je naloženo da se prestane sa naplatom, ali…ko zna….

Preostaje da sačekamo da se JP “Parking servis” eventualno oglasi, te pojasni obe svoje odluke, a možda i ne, obzirom da većina javnih preduzeća i javnih ustanova u gradu i dalje primjenjuje i poštuje neformalnu “usmenu naredbu” da ne smiju komunicirati niti odgovarati na pitanja Zenicabloga.

Primjer Regionalne deponije Mošćanica, koja i deset dana nakon upita o požaru i šteti na mašini vrijednoj 800 hiljada KM, ne odgovara na naše upite.

A možda ih, da budemo krajnje ironični, kolege sa JP “Parkinga” sa “neočekivanim prihodima” obraduju kakvom donacijom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno