Politika

Isaković: zahvalnost NVO-ima i pojedincima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Isaković: zahvalnost NVO-ima i pojedincima – Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Isaković uputio je pismo zahvalnosti brojnim nevladinim organizacijama i pojedincima koji su podržali tu komisiju u nastojanjima da principe ravnopravnosti spolova implementira kroz prijedloge za izmjenu Izbornog zakona BiH i Zakona o Vijeću ministara BiH.

– Iako naš prijedlog da se u Izborni zakon BiH uvede rodni paritet u sačinjavanju kandidatskih lista na sjednici Predstavničkog doma nije dobio podršku, naša nastojanja, putem podnošenja amandmana na prijedlog zakona Interresorne radne grupe i vaša upućivanjem pisama, ipak su rezultirala da nije prihvaćen ni prijedlog po kome bi se ukinuo dosadašnji raspored ženskih i muških kandidata – istakao je.

Također je naveo da su se na taj način izborili da ostaje dosadašnje rješenje o sačinjavanju kandidatskih lista, uprkos nastojanjima da se odlučivanje o rasporedu kandidata po spolu prepusti političkim strankama, što bi sigurno dovelo do značajnog smanjivanja broja izabranih žena.

Naglasio je da je prijedlog te komisije za uvođenje rodne kvote od 40 procenata u Zakon o Vijeću ministara BiH, usvojen u prvom čitanju i to su dobre vijesti za sve one koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti, saopćeno je iz PSBiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno