Politika

SAOPĆENJE: Politička stranka Pokret od CIK-a, OSCE-a i Delegacije EU traži diskvalifikaciju Kasumovića i opoziv GIK-a kako bi izbori u Zenici bili regularni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iako smo Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine prije i tokom izborne kampanje uputili više dopisa u kojim ih upozoravamo da se u Zenici i ove godine priprema velika izborna krađa od strane Fuada Kasumovića koji apsolutno upravlja Gradskom izbornom komisijom Zenica, CIK BiH u svojim je odgovorima naše prigovore ocijenio neopravdanim.

Imenovanje kadrova koji su primorani na poslušnost, na mjesta predsjednika i zamjenika predsjednika Biračkih odbora, CIK-u BiH nije bilo sumnjivo iako su lica kojima su izdali akreditacije i koja su zadužena za provedbu volje građana, bili spikeri na skupovima BHIKF, fotografisali se sa Kasumovićem u stranačkim obilježjima. Centralnoj izbornoj komisiji BiH ne igra ulogu ni činjenica da su svi osim jednog jednog člana Gradske izborne komisije Zenica bliski Kasumovićevi saradnici, uposleni u Gradskoj upravi i angažovani u više upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća.

Nama u “POKRET-u” kristalno je jasno da Kasumović i lica koja kao i on nemaju izbora, nego da kradu volju građana, imaju način za izbornu krađu. Radio je to prije, također uz pomoć GIK-a i svojih saradnica, a da i sada sprema krađu definitivno je potvrđeno u četvrtak, kada je u po bijela dana izvršen neovlašten ulazak i povreda pečata na prostoriji u Gradskoj upravi u kojoj su uskladišteni birački listići za izbore u Zenici.

Lokalna policija, tačnije njeni dijelovi kojima upravlja gazda grada, proteklih dana više su se brinuli za Kasumovićeve bilborde koje je sam cijepao i palio, nego za sigurnost Zeničana. Slučaj privrednog subjekta kojem je nedavno izvršen pokušaj paljevine direkcije preduzeća za što imaju dokazi, nije izazvao revnost lokalne policije, komandira i posebno komesara koliko Kasumovićev sklepani bilbord. Čak iz MUPa pišu da je “oštećena tuđa stvar” na zemljištu vlasništvo K.F. iako uvid u grunt govori da on nije vlasnik tog komada zemlje.

Zbog svega nabrojanog pozivamo Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine, Misiju OSCE u BiH, Delegaciju EU u BiH, pa i kantonalno tužilaštvo i SIPA da hitno reaguju i ako ne diskvalifikuju Fuada Kasumovića iz izbornog procesa i ne opozovu članove GIK-a, onda bar osiguraju da CIK BiH preuzme provođenje izbornog procesa u Zenici. Napominjemo, da je i prije dvije godine, tokom i nakon Općih izbora u BiH najveći haos bio upravo u Zenic i opet u režiji Kasumovića i njegovog privatnog GIK-a.

Poštovana gospodo u CIK-u BiH, ako su Zeničani kažnjeni da imaju ovakvu privatnu vlast i da se ne razvijaju kao sve druge lokalne zajednice, onda nam makar osigurajte da imamo fer i korektne izbore da kažemo šta mislimo o autokratiji Kasumovića.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno