Info

Saopćenje: U Visokom zvanično pušten u rad savremeni sistem video nadzora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dana 03.10.2024. godine, ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Emir Vračo i policijski komesar Admir Gazić, posjetili su Policijsku upravu II u Visokom. a osnovni cilj posjete je bio zvanično puštanje u rad savremenog sistema video nadzora koji je dio značajnog projekta koji se provodi na unapređenju sistema nadzora i kontrole na području Zeničko-dobojskog kantona.

Kako je potvrđeno tom prilikom, radi se o sistemu od četrnaest savremenih kamera, od kojih su tri analitičke LPR kamere sa mogućnošću prepoznavanja registarskih tablica, koje su integrisane u sistem za automatsku obradu prekršaja neregistrovanih vozila, deset je pozicionih kamera, čija namjena je praćenje stanja bezbjednosti sa mogućnošću zumiranja određenih segmenata, dok je jedna rotaciona kamera sa unaprijeđenim mogućnostima praćenja i snimanja određenog lokaliteta.

Instalirana oprema je predata u nadležnost Policijskoj stanici Visoko, čiji policijski službenici će vršiti obradu evidentiranih prekršaja, kao i praćenje stanja sigurnosti na području Grada Visoko. Bitno je napomenuti da je ovaj sistem konfiguriran i instaliran isljučivo u okviru kadrovskih kapaciteta Uprave policije, što znači da je kompletan projekat od njegove ideje do finalizacije realiziran aktivnostima i zalaganjem službenika Uprave policije uz podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Navedenim projektom, odnosno ugradnjom i puštanjem u rad sistema videonadzora, kao i LPR kamera, prvenstveno se povećava sigurnost učesnika u saobraćaju, ali i sigurnost svih građana na navedenom području, s obzirom da će rad ovih sistema imati prvenstveno preventivan učinak na potencijalne počinioce prekršaja i krivičnih djela, a takođe će znatno doprinijeti dokumentovanju prekršaja i rasvjetljavanju krivičnih djela.

Kako je zajednički istaknuto od strane ministra Vrače i komesara Gazića, puštanje u rad ovog sistema je od velikog značaja u kontekstu unapređenja ukupnog stanja bezbjednosti, te će Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, uz podršku Vlade ZDK i u saradnji sa lokalnim zajednicama, i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem ovakvih projekata, a sve u cilju kako bi građani Zeničko-dobojskog kantona živjeli i radili u što sigurnijem ambijentu i kako bi se u kontekstu rada ovih videonadzornih sistema sigurnost svih učesnika u saobraćaju unaprijedila.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno