Zenica

Video: Borački protesti četvrtak u podne

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Borački protesti četvrtak u podne  – Oko 60 boračkih organizacije donijele su odluku da zbog neusvajanja rezolucije koju su uputili resornom ministarstvu, 19. maja u 12.00 sati u svih deset kantona organizuju proteste.

Kako se navodi u odluci koju je Savez boračkih udruženja FBiH jednoglasno usvojio, 19 maja u 12.00 sati svih deset kantona nastaviće se mirni i demokratski protesti u okviru zakona“.

Novca za naknade borcima nema. U toku su izmjene zakona na svim nivoima kojima se tretira boračka polulcija, poručio je resorni federalni ministar. Radi se na reviziji boračkih spiskova, a ubuduće prednost prilikom zapošljavanje imaće borci i članovi njihovih prodica dok će biti osnovan Fond za pružanje besplatne pravne.

Rezolucijom, koju je potpisalo 60 boračkih udruženja, zahtijeva se pravo na mjesečnu naknadu, uspostava jedinstvenog registra korisnika prava, te formiranje jedinstvene organizacije boraca i do tada moratorij na bužetsko finansiranje boračkih udruženja.

PROTEST U ZENICI – TRG ALIJE IZETBEGOVIĆA KOD RK BOSNA U PODNE, ČETVRTAK 19.05.

Pogledajte obraćanje

Ovo su borački zahtjevi upućeni Vladi Federacije BiH:

– Borački dodatak na osnovu vremenske pripadnosti provedene u ratnim jedinicama za pripadnike ARBiH i HVO na jednako – pravnoj distanci i pravu kakvo to imaju i pripadnici boraca VRS koji obilježavaju 9. Januar stvaranja Republike Srpske, oružanom pobunom rušenjem ustavno-pravnog poretka Republike Bosne i Hercegovine.

– Da se prekine sa financiranjem za tzv. temeljna boračka udruženje i saveze u FBiH čiji iznos na godišnjem nivou od općine preko kantona do federacije iznose preko 180 miliona KM.

– Da se uvede jedinstven registar i objavi javno spisak svih pripadnika ARBiH i HVO kako bi se mogla utvrditi revizija pripadnosti ko su pravi, a ko lažni pripadnici boračke populacije i njihova spoznaja o učešću u ratu.

– Da se 550 miliona KM koje Federalno ministrstvo koristi za brigu boračke populacije i 180 miliona KM za financiranje tzv utemeljenih boračkih udruženja i saveza prebace u svrhu boračkog dodataka za sve pripadnike učesnike rata. Što je više nego dovoljno da svaki pripadnik-učesnik rata dobije pravo na borački dodatak.

– Da se utvrdi i procesuiraju osobe koje su nelegalno uvodili pripadnost u oružane formacije ratnih jedinica ”patriotske liga” po privilegijama sa početkom učešća u ratu od 18. 09.1991. godine, iako se zna da u tom vremenu nisu postojale nikakve vanistitucione ratne jedinice. Ako su postojale traži se ko su im organizatori u tom periodu, kako se zovu-imena komandne strukture, i koju liniju fronta su držali u tom početnom periodu 18.09.91. do poglašenja ratnog stanja za koje se navode njihova pripadnost u oružanim vanistitucijalnim ratnim jedinicama, čime su svojim falsificiranjem ratne dokumentacije o pripadnosti učešću rata novčeno dodatno velikom sumom opteretili budžet FBiH.

– Da ne bude usvojen novi Zakon koji je kao nacrt o pravima boraca bez prethodne javne rasprave stavljen u parlamentarnu proceduru.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno