Info

Protekle sedmice pet novozaraženih od morbila u Zenici, u ZDK ove godine zaraženo 1.502 osobe

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protekle sedmice registrirano je pet novih slučajeva zaraze od morbila na području Zeničko-dobojskog kantona, odnosno Grada Zenica – potvrdila je Feni kantonalna ministrica zdravstva Aida Salčinović.

S pet novih slučajeva zaraze, ukupan broj zaraženih od morbila u tom kantonu od početka godine prešao je brojku 1.500, odnosno tačno iznosi 1.502 slučaja. Ove godine 19. jula proglašena je i epidemija ove zaraze u ZDK, kada je broj evidentiranih slučajeva bio 1.209.

– Činjenica je da opada broj zaraženih u zadnje vrijeme, ali je broj ukupno oboljelih visok pa se samim tim i epidemiološka situacija kvalificira kao ozbiljna i nepovoljna. U zadnjih nekoliko sedmica novozaražene bilježimo samo na području Grada Zenica, ali još se nisu stekli uslovi za ukidanje epidemije na području našeg kantona – kazala je ministrica Salčinović.

Ona napominje kako će epidemija biti ukinuta nakon što sedmični izvještaj bude bez ijednog novozaraženog te nakon što prođe i period od 15 dana inkubacije, u kojem također ne smije biti novoprijavljenih slučajeva.

Nakon pet novozaraženih u Gradu Zenica u prethodnom sedmičnom izvještaju, prošlog petka evidentiran je bio samo jedan novi slučaj zaraze u tom gradu za sedam dana, da bi u današnjem sedmičnom izvještaju ponovo bilo evidentirano pet novozaraženih.

Ministarstvo zdravstva ZDK apelira na roditelje školske i predškolske djece da vakcinišu svoju djecu te tako doprinesu eventualnom novom naglom rastu oboljelih zbog okupljanja djece u zatvorenim školskim i vrtićkim prostorijama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno