Politika Zenica

Saopćenje:  Potpisani ugovori za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je u Gradskoj upravi Grada Zenica održano potpisivanje ugovora u okviru Javnog poziva za sufinansiranje projekata poboljšanja energetske efikasnosti stambenih zgrada. Ova inicijativa, koja traje od 2018. godine, pruža podršku etažnim vlasnicima objekata kolektivnog stanovanja kroz dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za sanaciju zajedničkih dijelova zgrada.

“Cilj ovog projekta je da uljepšamo grad novim fasadama, ali i da zgrade budu energetski efikasne, te da na taj način zaštitimo životnu sredinu. Grad učestvuje sa 50 posto sredstava, a do sada smo uložili 2 miliona i 200 hiljada maraka u ove projekte. Ove godine 17 aplikanata je dobilo sredstva, a izdvojeno je 600 hiljada maraka. Mijenjamo fasade, ravne krovove i azbestne krovove koji su kancerogeni. Meni je ovo jedan od ljepših projekata s kojima se možemo pohvaliti”, istakao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

U 2024. godini, Grad Zenica obezbijedio je ukupno 600.019,48 KM za mjere koje uključuju postavljanje termoizolacione fasade, zamjenu azbestnih krovova, hidroizolaciju ravnog krova te zamjenu krovova od crijepa.

Od 2018. godine, Gradska uprava je za ovu namjenu izdvojila ukupno 2,2 miliona KM, što predstavlja značajnu podršku poboljšanju energetske efikasnosti stambenih zgrada. Očekuje se da će realizacija ovih projekata rezultirati smanjenjem troškova za energiju, a istovremeno će pozitivno uticati na opšti izgled i sigurnost stambenih objekata.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

POLITIČKI MARKETING:

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno