Zenica

Zenički Crveni križ počeo akciju prikupljanja pomoći unesrećenim u poplavama u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska organizacija Crvenog križa/krsta Grada Zenica, slijedeći upute Crvenog križa/krsta Federacije Bosne i Hercegovine, aktivno se uključila u prikupljanje humanitarne pomoći unesrećenom stanovništvu Konjica, Jablanice, Fojnice, Kreševa i Kiseljaka.

Sekretarka zeničke organizacije Mirela Hodžić ističe kako su pomoć počeli prikupljati danas u 12.00 sati te da će akciju provoditi do 18.00 sati, a u istom će periodu pomoć prikupljati i sutra te narednih dana.

– CK prikuplja humanitarne robe koje su trenutno označene kao potrebne za pogođena područja. Trenutne potrebe su vreće za spavanje, kreveti, madraci, lopate, čizme, prehrambeni paketi – dakle, konzervirana hrana, koja može da stoji, zatim voda, higijenski paketi, pumpe za izbacivanje vode, kao i isušivači.

Molimo građanstvo da robe koje donose budu sortirane, jasno naznačene – da to bude novo, a ako nije novo da bude upotrebljivo. Za sada, stvarno, građani postupaju prema uputama. Želim da spomenem firmu RMC iz Zenice, koja je donirala 250 novih gumenih čizama te upravo radimo na tome da se čizme odmah dostave na područja gdje su potrebne – ističe Hodžić.

Aktivirana je, dodaje, Služba zaštite i spašavanja Grada Zenica te su volonteri raspoređeni za rad u smjenama na sortiranju prikupljene pomoći.

– Odziv je solidan. Imamo brojne pozive pa čak iz Slovenije i Hrvatske. Ljudi su se stavili na raspolaganje. Zvali su i brojni prijevoznici iz našeg grada, kao i fizičke osobe, koji su stavili na raspolaganje svoja vozila. Zaista smo zadovoljni odzivom – kaže Hodžić.

Dva sata od početka akcije, dodaje, donirano je 10-ak velikih prehrambenih paketa, kao i higijenskih potrepština, dosta hrane za djecu i pelena, deka, vode, koja je jedan od prioriteta.

-Pozivamo građane da prate našu službenu Facebook stranicu, Crveni križ Grada Zenica, gdje ćemo objevljivati sve dopune i izmjene potrebnih strani. Svakako da su aktivni i naši telefonski brojevi, na koje građani stalno zovu- kaže Hodžić.

Zenička organizacija, u četvrtak i petak, napominje, organizirala je svoju redovnu mjesečnu akciju darivanja krvi za potrebe Kantonalne bolnice Zenica, u sklopu koje su prikupili 50-ak doza krvi. Odazvali su se, kaže, radnici kompanije RM-LH, ali je, ističe, odziv građana jako mali za sve potrebe liječenje pacijenata KBZ-a.

Za sada, kaže, ne zna da li će biti vanrednih akcija darivanja krvi za stanovnike poplavama i klizištima pogođenih područja, ali najavljuje kako će građani biti blagovremeno obaviješteni ako bude organizirana akcija darivanja krvi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno