Info

FOTO: GSS Zenica sa kolegama angažovana na spašavanju u Jablanici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jučer su spasioci GSS Stanica Zenica zajedno sa ostalim kolegama iz Federacije Bosne i Hercegovine, angažovani na spašavanju u Jablanici.

U 04:30 sati GSS Stanice Konjic i Mostar dobijaju dojavu od Kantonalne uprave civilne zaštite HNK o poplavama i klizištima na području Jablanice i po naredbi se upućuju prema Jablanici, sa instrukcijom da se stave na raspolaganje gradskom štabu civilne zaštite.

Zbog prekinutih putnih komunikacija pristup Jablanici je bio otežan za obje ekipe. Spasioci iz Mostara su do Donje Jablanice i Komadinovog vrela prebačeni čamcima uz pomoć kolega ISS Mostar, dok su spasioci iz Konjica uspjeli osigurati pomoć firme Šumarstvo Prenj koja je ustupila mašineriju i raščišćavala put da bi spasioci mogli proći. Na ovaj način je uspostavljena prva minimalna putna komunikacija do Jablanice. Nakon što su se stavili na raspolaganje Štabu CZ Jablanica spasioci iz Konjica su upućeni u selo Zlate koje je pogođeno odronom. Tokom dana spasioci svih GSS ekipa izvele su višestruke evakuacije i asistencije.

Stanice Zenica i Sarajevo pružili su dodatnu podršku u ljudstvu i logistici po uputi lokalnih štabova Civilne zaštite u ova dva grada.

Po uputama komandanta Civilne zaštite Grada Zenica, naš prvi tim se upućuje ka Donjoj Jablanici i stiže oko 11:30 sati.

Drugi tim GSS Stanica Zenica, koji je bio na putu prema Jablanici, vraćen je jer je bilo dovoljno spasilački službi na terenu, te je stavljen u pripravnost u slučaju angažovanja na području Grada Zenica.

Pored upućenih stanica u pripravnosti su od ranih jutarnjih sati sve članice GSS FBiH, sa dodatnim ljudskim i materijalnim sredstvima, te prate razvoj situacije.

GSS FBiH je u kontaktu i sa drugim pogođenim općinama gdje se prati stanje, ali za sada nisu zatraženi dodatni spasilački resursi.

Spasioci ostaju u pripravnosti i kontaktu sa drugim službama zaštite i spašavanja, u saradnji sa kojima će se napraviti plan za daljnje radnje.

Zahvaljujemo svima koji su nam do sada pomogli, a vi možete pomoći donacijom putem humanitarnih brojeva:

Pomozi.ba 17039
Crveni križ/krst 17023
Pozivom donirate 2 KM
Gorska služba spašavanja Federacije BiH
#gsszenica
#gssfbih



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno