Politika

CIK naložio: Zbog nepravilnosti u Zenici ponovno brojanje glasova na 36 biračkih mjesta, kandidati imali više glasova nego stranka, različiti brojevi…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine izdala je danas naredbu općinskim/gradskim izbornim komisijama za otvaranje vreća i brojanje glasačkih listića radi pravilnog objedinjavanja i utvrđivanja rezultata izbora sa pojedinih biračkih mjesta.

Razlog je što birački odbori nisu pravilno utvrdili izborne rezultate.

CIK je večeras objavio i tabele o kojim se biračkim mjestima radi.

Tako ponovno brojanje slijedi na nekim biračkim mjestima za načelnike/gradonačelnike Pelagićeva, Sanskog Mosta, Srebrenika, Tuzle, Ugljevika, Kalesije, Donjeg Vakufa, Zenice, Kaknja, Srebrenice, Livna, Novog Travnika, Ilidže, Novog Grada Sarajevo, Centra Sarajevo, Istočnog Novog Sarajeva i Višegrada.

Nakon što je GIK Zenica uputila zahtjev CIK-u za ponovno brojanje glasova na 12 biračkih mjesta za izbore za gradonačelnika i na 41 biračkom mjestu za Gradsko vijeće, CIK je odobrio i naredio ponovno glasanje na tri biračka mjesta za poziciju gradonačelnika i 36 biračkih mjesta kada su u pitanju liste za Gradsko vijeće!

Kada govorimo o izborima za gradonačelnika, CIK je naložio da se izbori ponove u biračkim mjestima:  Blatuša 2, Centar 1 i  Novo Radakovo 6.

Na ostalih devet biračkih mjesta koje je GIK Zenica predložio za ponovno brojanje istog neće biti.

Što se tiče Gradskog vijeća, spisak biračkih mjesta na kojima su utvrđene nepravilnosti je najduži u FBiH. Tako zbog neslaganja brojki i nepravilnosti brojanje će se ponoviti u 19 biračkih mjesta i to: Arnauti, Centar 2, Crkvice 2, Crkvice 7, Gradišće 1, Jalija 1, Jalija 2, Klopče 1, Klopče 2, Lašva, Lokvine 1, Mokušnice 1, Nova Zenica 1, Nova Zenica 2, Orahovica 2, Staro Radakovo 5, Vukotići, Sejmen 3, Novo Radakovo 6.

Također, na 17 biračkih mjesta određeni kandidati su imali “nemoguć broj glasova”, tačnije prijavljeno je više osvojenih glasova nego što je njihova stranka imala.

Ova nepravilnost je zabilježena na biračkim mjestima: Crkvice 4, Donja Vraca, Londža 3, Nemila 1, Nova Zenica 3, Orahovica 1, Pehare 1, Perin Han 1, Pojske 1, Staro Radakovo 3, Stranjani 1, Trgovišće 1, Blatuša 5, Drivuša, Zmajevac 2, Perin Han 2 i Stranjani 2.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno