Posuđeno

ANALIZA: Kako Zeničko-dobojski kantona sa 3,5 puta manjim budžetom pokazuje veću socijalnu osviještenost od Kantona Sarajevo!?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Budžet Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od BAM cca. 380 Milo. komparativno je 3.5x manji od iznosa budžeta Kantona Sarajevo koji je cca. BAM 1.4 Mlrd, piše u analizi objavljenoj na mreži X (bivši Twitter) Damir Sakić, savjetnik potpredsjednika FBIH.

Međutim, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je počev od oktobra 2023. godine do danas, dakle u periodu od jedne godine dana između ostaloga ostvarila:

  • Osnovica plaće za pripadnike Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona uvećana na nivo najveće u Federaciji BIH. Dodatno, izvršena je nabavka nove opreme u iznosu od BAM 3.5 Milo., renovirana infrastruktura, izmijenjen Zakon o unutrašnjim poslovima na osnovu kojeg je između ostaloga olaksano cinovanje/unaprjeđenje i tako dalje.
  • Prosvjetni radnici u Zeničko-dobojskom kantonu pocetku 2024.godine potpisom novog kolektivnog ugovora ostvarili su povećanje plata u iznosu od 15%, a od 1.januara 2025.godine imat će povećane plate za dodatnih 10%. Predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, a o čemu smo informirani iz medija kazali su da se radi o najkvalitetnijem kolektivnom ugovoru do sada.
  • U oblasti obrazovanja potrebno je istaknuti i realizaciju niza infrastrukturnih projekata, izgradnja školskih objekata, fiskulturnih dvorana i igrališta.
  • Zdravstveni radnici su također potpisali novi kolektivni ugovor sa Vladom Zenicko-dobojskog kantona i dobili povećanje plata i općenito unaprijeđen radno-pravni status.
  • Nastavno, u oblasti zdravstva, Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvojila je cca BAM 3 Milo. finansijskih sredstva za izgradnju novog objekta Hitne pomoci u Gradu Zenica.
  • Vlada je također optocela realizaciju generacijskog projekta Kantonalne bolnice u Zenici, koja će kada bude završena osigurati kontinuiranu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu za sve građane kantona i steci status univerzitetske bolnice.
  • Novi Kolektivni ugovor potpisan je i za drzavne sluzbenike i namjestenike u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji. Također dodatno su unaprijeđeni uslovi i radno-pravni status.
  • Financijska sredstva u višemilionskim iznosima dodijeljeni su u formi poticaja i subvencija u oblasti privrede i poljoprivrede.
  • Vlada Zeničko-dobojskog kantona uložila je finansijska sredstva i napore da revitalizira sajam ZEPS, a što je događaj od posebnog značaja za Zeničko-dobojski kanton koji je nosivi stub privrednog razvoja u Federaciji ali i Bosni i Hercegovini u cjelini.
  • Vlada Zeničko-dobojskog kantona može se pohvaliti i novim Zakonom o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih porodica koji je dobio jedinstvenu podršku svih boračkih organizacija sa područja Zeničko-dobojskog kantona.
  • Vlada Zeničko-dobojskog kantona u kontinuitetu odobrava finansijska sredstva radi isplate u svrhu pomoci borackoj populacij, stipendija, jednokratne financijske pomoci i drugih oblika socijalnih davanja.

Dakle, Vlada Zeničko-dobojskog kantona potvrđuje da je socijalno osviještena i da razumije potrebe ugroženih kategorija.

  • Vlada Zeničko-dobojskog kantona pokazala je čvrsto opredjeljenje da se obračuna sa svim pojavnim oblicima korupcije i sukoba interesa.
  • Osnovan je registar zaposlenih i imenovanih lica Zenicko-dobojskog kantona i učinjen dostupan javnosti.
  • Utvrđen je Nacrt zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija i upucen u proces javnih konsultacija.

Nema ovdje dovoljno prostora da se sve navede, ali se temeljem rezultata izvodi razuman zaključak da se radi o jednoj od najuspješnijih kantonalnih vlada u Federaciji, navodi autor.

Preneseno uz saglasnost autora

Damir Sakić je magistar prava na Univerzitetu u Sarajevu.

Prije angažmana u Predsjedništvu FBIH, bio je savjetnik u Ministarstvu pravde BiH, specijalista za istraživanja, radio je u Parlamentarnoj skupštini BiH, te kao volonter u Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno