Naše

Sramota na Bilinom: Kasumovićev salto (mortale) od “ponosa nacionalnim stadionom” do “Pitajte organizatore” u sto dana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Njemački mediji jučer su objavili fotografije gostujuće svlačionice i dijelova stadiona Bilino polje (NA OVOM LINKU), ukazujući na zapuštenost i oronulost pojedinih dijelova i funkcija stadiona.

Na press konferenciji njemački selektor je diplomatski izbjegao negativan komentar kazavši da je “stadion šarmantan, ali najbitnije je da je teren dobar” (Vidjeti NA OVOM LINKU).

I dok se na društvenim mrežama uveliko polemizira o izgledu i komentarišu fotografije koje su Nijemci objavili (u galeriji), pažnju nam je privukao odgovor prvog čovjeka Zenice, starog-novog gradonačelnika, Fuada Kasumovića, na komentar i upit jednog sugrađanina.

Naime, Kasumović je odgovarajući na upit (a ne kritiku) o stanju infrastrukture stadiona, odgovorio da se pitanje treba uputiti “onima koji upraavljaju stadionom ili organizatoru utakmice”.

Komentar kao da se utakmica igra, najblaže rečeno, u Kelnu, a ne gradu kojim rukovodi neupućene bi možda “natjerao” da se slože sa “Prvim Zeničaninom”, obzirom da stadionom Bilino polje upravlja NK Čelik, a organizator utakmice je Nogometni savez Bosne i Hercegovine.

Međutim, ne tako davno, u junu ove godine, aktuelni gradonačelnik se rukovao, potpisao i razmijenjivao osmijehe sa predstavnicima “organizatora utakmice”, najavljujući “novu investiciju Grada u infrastrukturu nacionalnog stadiona”.

– Ponosni smo što će reprezentacija igrati i pobjeđivati kod nas, a ja sam zahvalan NS/FS BiH na korektnoj saradnji, istakao je 20. juna gradonačelnik Fuad Kasumović, što je objaavljeno id anas stoji na zvaaničnoj stranici Grada Zenica (Vidjeti NA OVOM LINKU)

Potpisivanju su prisustvovali Adnan Džemidžić, generalni sekretar NS/FS BiH i Kasumović sa svojim pomoćnicima.

UEFA je novim Pravilnikom o stadionskoj infrastrukturi postavila nove standarde za infrastrukturu stadiona na kojima se igraju utakmice „Lige nacija“, a Kasumović je istakao je da je Grad Zenica sklopio sporazum s NS/FS BiH, te da nam “slijedi ispunjavanje potrebnih uslova kako bi stadion bio spreman za naredna reprezentativna takmičenja”.

– Osnovni sporazum predviđa da se odnos investicija u stadion „Bilino Polje“ odnosi 51:49 %, Grad Zenica i NS/FS BiH. Radovi moraju biti okončani do septembra, kako bi mogli nesmetano krenuti u novi ciklus odigravanja međunarodnih utakmica u Zenici, istakao je Kasumović.

– Sljedeća utakmica je prema rasporedu 11.10.2024. godine protiv odgovarajuće selekcije Njemačke. Moramo izvesti neophodne tehničke intervencije na stadionu kako bismo stvorili idealne uslove za gledanje utakmica naše A reprezentacije u narednom ciklusu UEFA Lige nacija”, istakao je generalni sekretar NS/FS BiH Adnan Džemidžić i zahvalio se Kasumoviću i saradnicima na podršci pri osiguravanju uslova za zajedničko djelovanje u cilju modernizacije stadiona “Bilino polje” i stvaranja optimalnih uslova za odigravanje reprezentativnih utakmica, što je objavljeno i na stranici Nogometnog saveza BIH (NA OVOM LINKU)

Istražili smo malo “istoriju sporazuma” i fotografisanja, tako da smo na stranici Grada, zanimljivo, našli više sličnih tekstova, i to, pazite sad – 2016., 2018., 2020., 2022. i 2024. godine. Slučajno ili ne, “parne godine” su one u kojima se u BiH održavaju lokalni ili Opći izbori, a većina “sporazuma” i susreta je iz ljetnog, predizbornog perioda.

Kako je Kasumovićeva podrška “nacionalnom stadionu” evoluirala od “ponosni smo” do “pitajte njih” odgovoriće vjerovatno svojim (ne)dolaskom na Bilino polje večeras ili (ne)ispunjenjem obećanja i prema Nogometnom klubu Čelik i reprezentaciji, izrečenim a da ga niko nije ni pitao, ni tjerao, proteklih mjeseci.

Zanimljivo je da je od “ponosa nacionalnim stadionom2 20. juna do “Pitajte organizatore” prošlo samo 100 dana, ali oni koji žive u Zenici navikli su na Kasumovićeve “akrobatske poteze” u proteklih osam godina. Da li će najnoviji “salto”  postati i “salto mortale” (smrtonosni, samoubilački preokret, op-.aut.) za Zenicu i gostoprimstvo državnoj reprezentaciji, vidjećemo uskoro.

Nažalost, osmijesi sa naslovne fotografije nastale 20. juna u Kabinetu gradonačelnika, brzo su nestali i sa lica odgovornih u Nogometnom savezu, a hoće li to biti presudno da Zenica i dalje bude “nacionalni stadion” ili ćemo uskoro opet gledati neki “sporazum o saradnji” i neke nove termine, dok se crvenimo i sramotimo pred gostima Zenice, sve više i sve češće.

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno