Zenica

Sultan Abdulhamid 1897. godine finansirao obnovu džamije u Donjoj Gračanici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sultan Abdulhamid Han, 34. Sultan Osmanskog carstva i 113. Islamski halifa. Vladao je Osmanskim carstvom u periodu od 1876-1909. godine, a umro je 10. februara 1918. godine.

Kao Sultan, Abdulhamid je finansirao i obnovu dotrajale džamije u Gračanici, Zenica, Bosna i Hercegovina, a o tome svjedoči tarih postavljen na džamiju 1897. godine (1315 hg).

Na fotografijama su portret Abdulhamida, izgled džamije sredinom 20. vijeka, te spomenuti tarih sa prevodom na bosanski jezik (reljefnim slovima na tarihu i prijevodu).

U tekstu se spominje datum izgradnje džamije, kao i to da se izgradila na temeljima ranije Šehinšah Ahmedove džamije (Sultan Ahmedove), koji ju je vjerovatno obnovio na temeljima ranije džamije, sagrađene početkom 18. vijeka, oko 1730. godine, a porušene od strane Eugena Savojskog 1697. godine.

Ploča tariha i ploča prijevoda tariha se nalaze na ulazu u Gračaničku džamiju, sa desne strane.

Autor: Asim Kadrić
Izvor: knjiga “Gračanica između Vranduka i Bilinog polja”



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

PARTNERI ZENICABLOGA:

Zadnje objavljeno